آفتاب

هوشیار زیباری: بقایای داعش در رمادی، مردم را سپر انسانی می‌کنند/ ترکیه بخشی از نیروهایش را خارج کرد

هوشیار زیباری: بقایای داعش در رمادی، مردم را سپر انسانی می‌کنند/ ترکیه بخشی از نیروهایش را خارج کرد

واحد مرکزی خبر نوشت: وزیر دارایی عراق تاکید کرد دولت این کشور در سال 2016 با دو چالش امنیتی و مالی روبروست.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از واحد مرکزی خبر، هوشيار زيباري در مصاحبه با شبکه تلويزيوني الحدث، درباره تحولات عراق در سال 2015 گفت: سال گذشته سال دشواري براي همه عراقيها به علت تهديدات داعش و بحران مالي و اقتصادي بود. سقوط بهاي نفت باعث کمبود منابع مالي دولت عراق شد و هزينه هاي جنگ با داعش اوضاع را دشوارتر کرد. کمک به آوارگان در عراق بار اضافي بر بودجه کشور بود. اوضاع امنيتي باعث آواره شدن حدود چهار ميليون عراقي در داخل کشور شد. البته در سال 2015 موفقيت هاي بزرگي به دست آمد و شماري از شهرها و استان ها از جمله تکريت، بيجي و الرمادي آزاد شد.

نيروهاي بسيج مردمي و نيروهاي مسلح عراق در اين پيروزيها سهيم بودند. پيشمرگها هم سنجار و مناطقي از شمال موصل را آزاد کردند. داعش در سال 2015 به عقب رانده شد. سياست دولت عراق در همکاري با ائتلاف بين المللي و هماهنگي با آن در حملات هوايي و درخواست کمک و مشورت از آن نتايج مثبتي به همراه داشت. آنچه در الرمادي رخ داد نتيجه موفقيت اين خط مشي و اين راهبرد است.

زيباري افزود: مرکز شهر الرمادي و ساختمان هاي دولتي اين شهر و بعضي ديگر مناطق مهم اين شهر آزاد شد. بقاياي داعش هنوز در الرمادي به ويژه بخش هاي شرقي حضور دارند و تلاش مي کنند از ساکنان محلي به عنوان سپر انساني استفاده کنند تا مانع از پيشروي نيروهاي مسلح شوند. به اعتقاد من مي توان گفت پيروزي در نبرد الرمادي براي نيروهاي عراقي قطعي است. تسلط مجدد بر الرمادي براي داعش بسيار دشوار خواهد بود. بيشتر مناطق شهر الرمادي بمبگذاري شده است. داعش همه پل هاي منتهي به الرمادي را تخريب کرده بود. دولت براي تشويق اهالي به بازگشت به خانه هايشان در الرمادي با مشکل روبرو خواهد بود. ما براي تامين نيازهاي پزشکي و غذايي مردم و بازسازي مناطق ويران شده در الرمادي تلاش خواهيم کرد که به اندازه آزادسازي اين شهر دشوار است.

وي درباره امکان مشارکت نيروهاي پيشمرگ در عمليات آزادسازي موصل خاطر نشان کرد: پيشمرگها طبق قانون اساسي عراق بخشي از نيروهاي مسلح کشور است و به هيچ وجه نيروي خارجي نيست. همکاري نزديکي ميان پيشمرگها و نيروهاي مسلح عراق وجود دارد و مرکز فرماندهي مشترک بين آنها براي هماهنگي امنيتي و اطلاعاتي تشکيل شده است. نيروهاي پيشمرگ بيش از هر نيروي ديگري در اطراف موصل مستقر هستند و در مناطق غربي، شمالي و شرقي اين شهر حضور دارند. فراموش نکنيد که شمار زيادي از کردها در موصل زندگي مي کردند. براي آزادسازي موصل بدون شک بايد فرماندهي مشترک نظامي تشکيل شود تا هماهنگي بين دو طرف و نيز هماهنگي با ائتلاف بين المللي عملي شود.

زيباري درباره عمليات مشترک هلي برن نيروهاي کرد و آمريکايي در الحويجه گفت: بعضي يگان هاي نيروهاي ويژه کرد به همراه مستشاران آمريکايي عمليات هلي برن براي اسير کردن بعضي فرماندهان مهم داعش انجام دادند که باعث سردرگمي فرماندهان اين گروه شده است. چنين عملياتي بر روحيه دشمن تاثير زيادي دارد و شماري از فرماندهان مهم داعش در اين عمليات کشته يا اسير شدند.

وزير دارايي عراق افزود: بدون شک ما با چالش نظامي و امنيتي از يک سو و از سوي ديگر با چالش مالي و اقتصادي روبرو هستيم. آزادسازي موصل که داعش در آن تشکيل خلافت خود را اعلام کرد بسيار اهميت دارد. به اعتقاد من با آزادسازي موصل، داعش در عراق در هم خواهد شکست. اوضاع دشوار مالي عراق هم چالش جدي است. سال 2016 سال دشواري براي عراقيها به علت محدود بودن درآمدها خواهد بود. سقوط بهاي نفت تا اين اندازه نه تنها براي عراق بلکه براي کشورهاي عربي حاشيه خليج فارس هم مشکل ايجاد کرده است. دولت عراق طرح هاي جايگزين را براي مهار اين بحران اجرا خواهد کرد تا دستکم بتواند حقوق کارکنان و بازنشستگان را پرداخت کند.

هوشيار زيباري گفت: ما درخواست هايي را براي استقراض از موسسات بين المللي ارائه کرديم که بانک جهاني با اعطاي تسهيلات يک ميليارد و دويست ميليون دلاري موافقت کرد. البته کارشناسان پيش بيني مي کنند در اواخر امسال بار ديگر شاهد افزايش بهاي نفت باشيم. البته بهاي نفت به سطح قبلي باز نخواهد گشت. دولت عراق با اعمال ماليات و تعيين تعرفه گمرکات به دنبال منابع جايگزين درآمد است. صندوقي براي بازسازي مناطق آزاد شده تشکيل شده است. دولت عراق مبلغ پانصد ميليون دلار به اين صندوق اختصاص داد. اين صندوق همچنين کمک هاي بين المللي را دريافت مي کند. ما تلاش مي کنيم با تامين زيرساخت ها مردم را به بازگشت به مناطق آزاد شده تشويق کنيم.

زيباري خاطر نشان کرد: به علت پايين بودن درآمدهاي دولتي، وضع ماليات ها بر اساس بودجه مسئله اي طبيعي است. بدون شک فساد مالي در عراق وجود دارد. نهادهايي براي نظارت بر وزارتخانه ها و سازمان ها تشکيل شده است. براي مقابله با اين پديده بايد تلاش هاي بيشتري صورت مي گيرد. دولت عراق براي کاهش هزينه هاي خود تلاش مي کند و بسياري از سمت هاي دولتي حذف شد.

وي درباره حضور نيروهاي ترکيه اي در شمال عراق گفت: درباره اين مسئله جنجال زيادي به پا شد که علت آن هم آن است که دولت ترکيه پيش از اعزام نيروهايش موافقت صريح و علني از دولت عراق نگرفت به ويژه که عراق و ترکيه دو کشور همسايه هستند و روابط راهبردي و تجاري گسترده اي دارند. اين مسئله باعث واکنش دولت عراق شد و اين اقدام را محکوم کرد. دولت عراق اين مسئله را در اتحاديه عرب و شوراي امنيت مطرح کرد تا فشارهاي ديپلماتيک بر طرف ترکيه اي را تشديد کند و آنکارا نيروهايش را از عراق خارج کند.

مقامات ترکيه مي گويند شمار زيادي از اين نيروها را از عراق خارج کردند و بقيه هم براي تامين امنيت مربيان نظامي ترکيه اي در اين منطقه مستقر هستند. به نظر من اين مسئله در حال حل شدن است. پيام عراق به ترکيه و جامعه جهاني رسيد. بغداد هر نوع حضور نيروهاي خارجي را بدون موافقت دولت عراق رد مي کند. ائتلاف بين المللي هم بر اساس درخواست دولت عراق در اينجا حضور دارد.

5252

کد N1088217

وبگردی