آفتاب
عضو کمیسیون امنیت ملی در گفتگو با مهر:

مخالفت لاریجانی با بررسی برجام در کمیسیون امنیت /لابی‎گری سنگین

مخالفت لاریجانی با بررسی برجام در کمیسیون امنیت /لابی‎گری سنگین

احمد بخشایش نماینده مردم اردستان، گفت: لابی‎گری سنگین در مجلس برای تعیین اعضای کمیسیون ویژه بررسی برجام وجود دارد.

احمد بخشایش در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص نامه کمیسیون امنیت ملی به هیات رئیسه مجلس برای بررسی برجام در این کمیسیون، گفت: کمیسیون امنیت ملی، کمیسیون تخصصی است که از ابتدا مذاکرات را مورد بررسی قرار داده است.

نماینده مردم اردستان در مجلس ادامه داد: در جلسات متعدد کمیسیون امنیت ملی روند مذاکرات، توافق ژنو و بیانیه لوزان و همچنین توافق وین با حضور وزیر خارجه و اعضای تیم مذاکره‌کننده بررسی شده است، لذا برجام نیز باید در این کمیسیون مورد بررسی قرار گیرد.

لابی‌گری سنگین فراکسیون‌های مجلس برای تعیین ترکیب کمیسیون ویژه بررسی برجام

وی با اشاره به لابی‌گری سنگین در مجلس برای تعیین ترکیب کمیسیون ویژه بررسی برجام، گفت: این لابی‌گری سنگین موجب خواهد شد افراد متخصص و باتجربه در کمیسیون بررسی برجام حضور نداشته باشند و احتمالا این فراکسیون با غلبه رنگ و بوی سیاسی بر رنگ و بوی تخصصی تشکیل خواهد شد.

غلبه رنگ و بوی سیاسی بر تخصصی در کمیسیون ویژه

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس افزود: در رای‌گیری فراکسیون‌ها برای تعیین ترکیب اعضای کمیسیون ویژه نیز فضای سیاسی در مجلس حاکم خواهد شد و کمتر به توانمندی‌ها توجه می‌شود و در نتیجه بررسی دقیقی روی برجام صورت نخواهد گرفت و احتمالا جلساتی با صالحی، ظریف و سایر اعضای تیم مذاکره‌کننده برای بررسی برجام تشکیل خواهد شد.

مخالفت لاریجانی با بررسی برجام در کمیسیون امنیت ملی

وی اظهار داشت: با توجه به اینکه تعیین اعضای کمیسیون ویژه بررسی برجام در دستور کار این هفته مجلس آمده است، به نظر می‌رسد رئیس مجلس با نامه کمیسیون امنیت ملی مبنی بر ارائه برجام به کمیسیون تخصصی مخالفت کرده است.

بخشایش اظهار داشت: در کنگره آمریکا نیز کمیسیون ویژه‌ای برای بررسی برجام تشکیل نشده است، بلکه کمیته روابط خارجی کنگره این موضوع را مورد بررسی قرار داده است.

این استاد دانشگاه، دو روش را برای بررسی برجام در کشور مورد بررسی قرار داد و گفت: راهکار اول این است که همانند قطعنامه ۵۹۸، شورای عالی امنیت ملی برجام را بررسی و مقام معظم رهبری هم نظر شورا را مورد بررسی و امضا قرار دهند.

نماینده مردم اردستان تصریح کرد: به نظر می‌رسد با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری، ایشان نمی‌خواهند بررسی برجام از راهکار بررسی قطعنامه ۵۹۸ انجام شود.

رهبری نمی خواهند تصویر مردم از برجام به تصویر آنها از قطعنامه ۵۹۸ شباهت داشته باشد

وی ادامه داد: رهبری نمی‌خواهند تصویرسازی که در جامعه در خصوص برجام صورت می‌گیرد به تصویر مردم از قطعنامه ۵۹۸ که امام (ره) از آن تعبیر به جام زهر کردند، شباهت داشته باشد.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: شورای عالی امنیت ملی می‌تواند طبق اصل ۷۴ برجام را بررسی، تایید و تصویب کند، اما این تصویب به معنای قانونگذاری نیست؛ بنابراین برجام باید به مجلس آمده و مورد بررسی و تصویب قرار گیرد و با تایید شورای نگهبان تبدیل به قانون شود. در این روش رهبری برای بررسی و تصویب برجام سکوت کرده و منتظر تصویب مجلس می‌مانند.

وی اظهار داشت: برای اجرای راهکار دوم باید لایحه توافق به تصویب هیات دولت برسد، به عبارت دیگر با تصویب توافق در هیات دولت، قوه مجریه همه مسئولیت برجام را می‌پذیرد و سپس برجام را به صورت لایحه ارائه خواهد کرد.

بخشایش افزود: دولت علاقه‌مند است مجلس زودتر از کنگره آمریکا برجام را تصویب کند، زیرا به احتمال زیاد کنگره آمریکا برجام را تصویب نخواهد کرد و اوباما اقدام کنگره را وتو می‌کند و کنگره نیز نخواهد توانست وتوی اوباما را باطل کند؛ زیرا این اقدام نیازمند دو سوم آرای مثبت اعضای کنگره است.

ایراد اساسی تصویب توافق در مجلس/ اجرای پروتکل الحاقی اجباری می‌شود

وی در بررسی اِشکال تصویب برجام در مجلس، گفت: در صورتی که برجام به تصویب مجلس برسد، این توافق که در بندی از آن بر اجرای پروتکل الحاقی تاکید شده است، حقوقی می‌شود؛ بنابراین حالت داوطلبانه اجرای پروتکل تبدیل به اجبار در اجرای پروتکل خواهد شد.

بخشایش ادامه داد: تحریم‌ها در توافق به دو صورت «تعلیق» و «لغو» حذف خواهد شد که اگر توافق در مجلس تصویب نشده و در حد برنامه اقدام مشترک باشد، در صورتی که دولت‌های غربی بر سر تعهد خود نایستند، ایران نیز می‌تواند با عدم اجرای پروتکل الحاقی مقابله به مثل کند.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، گفت: به نظر می‌رسد ریاست مجلس تلاش دارد توافق طبق اصل ۸۵ در مجلس مورد بررسی قرار گیرد که طبق این اصل، کمیسیون ویژه از طرف مجلس توافق را بررسی و تصویب می‌کند و نیازی به بررسی بند به بند توافق در صحن علنی نیست.

 

 

کد N915492

وبگردی