آفتاب
/سفره الهی/

شعرهایی که به رمضان پرداخته‌اند

شعرهایی که به رمضان پرداخته‌اند

محمدجواد محبت می‌گوید: اکثر شاعران درباره رمضان شعر دارند و هر کدام به روش خود به آن پرداخته‌اند.

این شاعر در گفت‌وگو با خبرنگار ادبیات ایسنا اظهار کرد: درباره تاثیر رمضان در شعر فارسی از لحاظ تاریخی باید تاریخ ادبیات را ورق زد و مطالعه کرد. ولی چون رمضان واقعه مهمی است تقریبا همه شاعران درجه یک مانند مولوی و حافظ و حتی شاعران درجه دو مثل شاطرعباس صبوحی راجع به رمضان شعر دارند.

او در ادامه افزود: شاعران به رمضانیه - شعرهایی که در مورد مضمون و ظاهر رمضان گفته شده است- هم به طور مستقیم و هم به طنز و کنایه پرداخته‌اند. از جمله طنزها می‌توان به شعر حافظ اشاره کرد:

«عید رمضان آمد و ماه رمضان رفت/ صد شوق که این آمد و صد حیف که آن رفت»

شاطر عباس هم شعر طنزی دارد که در ضمیمه اطلاعات نیز چاپ شده بود. او می‌گوید:

«روزه دارم من و افطارم از آن لعل لب است/ آری افطار رطب در رمضان مستحب است»

محبت درباره سبک‌ها و نمادها و نشانه‌های استفاده‌شده در شعر رمضان گفت: این‌که از چه المان‌هایی در شعر استفاده شود، به شاعر بستگی دارد. در روزگار جدید شاعران شعرهایی می‌گویند که نمادهای آن‌ها نمودی جدید دارد و قابل قیاس با حرف‌های پیشینیان نیست؛ البته تکرار حرف‌های پیشینیان هم لطفی ندارد. در پاره‌ای از انجمن‌های ادبی که به سبک و سیاق قدیمی برگزار می‌شود، بیتی از شاعری مطرح می‌شود، سپس شاعران به سبک آن شعر می‌گویند اما نمادها به انتخاب خود آن‌هاست.

او درباره شعر رمضان در حوزه کودک و نوجوان نیز گفت: خودم شعری در این‌باره نگفته‌ام ولی در نثر قصه‌ای به نام «عیدانه خدا» دارم که در کتاب کلاس چهارم آمده است.

محبت همچنین درباره کارهای جدیدش گفت: در فکر کتاب یا کار جدید هستم، ولی دیگر حالم مانند سی - چهل سال پیش نیست. آن زمان می‌توانستم در کوه و دشت راه بروم، اما اکنون دیگر حوصله و توان گذشته را ندارم. کتابی در دست دارم که اگر خدا توفیق دهد و حالش باشد در فکرش هستم که آماده‌اش کنم. این کتاب مجموعه‌ای از رباعی‌ها و دوبیتی‌هایم است که هنوز برایش نامی انتخاب نکرده‌ام.

او افزود: کتاب حاضر و آماده دیگری نیز دارم که منتظر چاپش هستم. با وجود این‌که خودم انتشاراتی دارم، ولی حال و حوصله چاپش را ندارم. اسم کتاب «احساس زنده بودن» است که مضمون آن مبارزه با اعتیاد است. این مضمون را انتخاب کردم زیرا حرف روز جامعه است. این کتاب شعرهایی در چند قالب رباعی، دوبیتی، نیمایی و غزل دارد.

انتهای پیام

کد N882399

وبگردی