آفتاب

مثبت‌ترین رویدادهای محیط زیستی 2014

مثبت‌ترین رویدادهای محیط زیستی 2014

در سال‌های اخیر مسائل زیست‌محیطی و منابع طبیعی جهان به یکی از چالش‌های بزرگ دولت‌ها تبدیل شده‌ چرا که سلامت محیط زیست تاثیر مستقیمی بر کیفیت زندگی انسان و حفظ بقای تمام موجودات دارد.

به گزارش سرویس محیط زیست خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مجله آنلاین «اکوتاپیکال» در گزارش جدید خود به بازبینی 10 رویداد مثبت محیط زیستی جهان در سال 2014 میلادی پرداخته‌ که به شرح زیر است:

1- کالدونیای جدید بزرگترین پارک جهانی را تاسیس کرد. در سال 2014، کالدونیای جدید منطقه‌ حفاظت شده بسیار وسیعی را تاسیس کرد. در ماه مه این کشور جزیره‌ای این پارک را تاسیس کرد که به یکی از بزرگترین مناطق حفاظت شده در زمین تبدیل شد. این پارک منطقه‌ای به وسعت یک میلیون و 300 هزار کیلومتر مربع را دربرمی‌گیرد.

2- 2014 سال تعهدات به صفر رساندن جنگل‌زدایی عنوان شد. در سال 2014 کمپانی‌های تولید و تجارت روغن پالم بر سر توقف جنگل زدایی توافق کردند تا از وسعت جنگل‌های بهره‌برداری شده برای تولید این محصول کاسته شود.

3- فعالیت محافظان جنگل‌های جهان در سال 2014 آغاز شد. در یکی از چشمگیرترین پیشرفت‌ها در کنترل جنگل‌ها از 40 سال پیش تاکنون موسسه منابع جهانی در ماه فوریه سرویس آنلاین «ناظر جهانی جنگل‌ها» را پیشنهاد داد که دربرگیرنده اطلاعات جنگل‌هاست. «ناظر جهانی جنگل‌ها» سیستم هشدار جنگل زدایی را در سراسر جهان گسترش می‌دهد که مقامات و مسئولان حوزه محیط زیست را قادر می‌سازد تا برای مقابله با پاکسازی جنگل‌ها در مقیاس بزرگ اقداماتی در نظر گیرند. سیستم مشابهی بین سال‌های 2007 تا 2011 در برزیل پیاده شد که موجب کاهش 60 درصدی جنگل‌زدایی در این کشور شد.

4- انتخاب رئیس جمهوری برای اندونزی که تعهدات زیست‌محیطی‌ داشت. برای اولین بار مردم اندونزی رئیس جمهوری را انتخاب کردند که رویکردهای قدیمی را نداشت. «جوکو ویدودو» که به «جوکووی» شهرت دارد به دلیل رویکرد مثبت و موثری که در زمینه مسائل محیط زیستی به عنوان شهردار سوراکارتا و جاکارتا داشت شناخته شد. با انتخاب او گروه‌های فعال اجتماعی امیدوار بودند که رئیس جمهور جدید تعهدات زیست محیطی رئیس جمهور قبلی را گسترش دهد و محقق سازد.

5- سال 2014 با کاهش جنگل زدایی در برزیل به پایان رسید. تا پایان ماه ژوئیه سال 2014 میزان از دست رفتن جنگل‌ها در برزیل روند رو به کاهشی را پیدا کرد و طی 12 ماه 18 درصد از شدت آن کاسته شد. این روند کاهشی بسیاری از کارشناسان زیست محیطی را متعجب ساخت چرا که گمان می‌کردند بازبینی قانون جنگل‌های این کشور موجب افزایش جنگل زدایی شود. اکنون جنگل زدایی در جنگل‌های آمازون واقع در این کشور 80 درصد کمتر از اوج آن در سال 2004 است.

6- بیش از 800 میلیون دلار به بودجه احیای اقیانوس‌ها افزوده شد. در حالی که 71 درصد از اکوسیستم دنیا را دریاها و اقیانوس‌ها تشکیل‌ می‌دهند آب‌های جهان در وضعیت بحرانی قرار دارند. این شرایط غیرقابل تصور است و چند دهه قبل بسیاری بر این باور نبودند که تاثیر آلودگی‌ها بر اقیانوس‌ها به این بزرگی باشد. اما در سال 2014 بودجه بیشتری برای مقابله با این بحران اختصاص داده شد.

7- بیش از نیم میلیون انسان برای مقابله با تغییرات جوی تظاهرات کردند. به نظر نمی‌آید بدون فشارهای جوامع مدنی دولت‌های جهان اقدامی برای مقابله با تغییرات جوی در نظر گیرند. در ماه سپتامبر حدود 400 هزار نفر در شهر نیویورک برای اتخاذ اقداماتی در جهت مقابله با تغییرات جوی دست به تظاهرات زدند. در حالیکه کانون این تظاهرات در شهر نیویورک بود تظاهرات دیگری در بخش‌های دیگر جهان هم اتفاق افتاد.

8- کمیته میراث جهانی با از بین بردن جنگل‌های محافظت شده در استرالیا مخالفت کرد. کمیته میراث جهانی با طرح استرالیا برای از بین بردن 74 هزار هکتار جنگل در تاسمانی مخالفت کرد. این مخالفت برای استرالیا که تلاش بی وقفه‌ای در جهت از بین بردن این جنگل‌ها کرده بود، پرهزینه بود.

9- مقابله بین‌المللی با «برنامه شکار نهنگ ژاپن» اثرگذار شد. اگرچه برنامه شکار نهنگ ژاپن کاملا منحل نشد اما عملکرد پیوسته آن مختل شد. در ماه مارس یک دادگاه بین‌المللی اعلام کرد برنامه شکار نهنگ ژاپن در اقیانوس جنوبی به طور کامل و طبق آنچه استدلال شده برای اهداف علمی عمل نمی‌کند و به همین دلیل باید متوقف شود. ابتدا به نظر آمد که برنامه شکار نهنگ ژاپن در اقیانوس جنوبی به طور کامل متوقف شده اما خیلی زود ژاپن اعلام کرد که برنامه شکار نهنگ خود را در اقیانوس جنوبی اصلاح می‌کند تا با معیارهای علمی مطابقت پیدا کند. اگرچه این اقدام بی‌رحمانه ژاپنی‌ها کامل متوقف نشده اما حداقل انجام مداوم و بی‌کنترل آن مختل شد.

10- چین و آمریکا بالاخره برای انجام اقدامی مشترک با هدف مقابله با گرمای جهانی متعهد شدند. چین و آمریکا در سال 2014 از شروع اقدامات مشترکی خبر دادند که می‌تواند نشانه پیشرفت احتمالی برای مقابله با گرمای جهانی باشد. در ماه نوامبر دو کشور اصلی آلوده‌کننده جهان اعلام کردند با یکدیگر همکاری خواهند داشت تا به مقابله با این بحران بپردازند. با این حال این تعهدات تا پیشگیری و جلوگیری از تغییرات جوی فاجعه بار خیلی فاصله دارند.

انتهای پیام
کد N652368

وبگردی