آفتاب
گاردین گزارش داد:

اختلاف بر سر ایران، عامل بحران روابط آمریکا - اسراییل

اختلاف بر سر ایران، عامل بحران روابط آمریکا - اسراییل

روزنامه گاردین در گزارشی تحلیلی نوشت: سیاست اسراییل در قبال ایران بزرگ‌ترین تهدید علیه روابط ویژه‌اش با آمریکاست.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روزنامه گاردین در گزارش خود با اشاره به مقاله‌ای که اخیرا در نشریه آتلانتیک منتشر و در آن گزارش شده بود روابط آمریکا-اسراییل در بحران قرار دارد، نوشت اگرچه در این مقاله گفته شده است که توسعه شهرک‌سازی‌های اسراییل در کرانه باختری و شرق بیت‌المقدس نقطه جراحتی است در روابط ویژه واشنگتن – تل‌آویو، این مساله به بزرگی مشکل آمریکا در مواجهه با سیاست‌های اسراییل در قبال ایران به‌ویژه دخالت‌های اسراییل در سیاست داخلی آمریکا درباره ایران و چشم‌انداز دستیابی به یک توافق جامع هسته‌ای با این کشور نیست.

گاردین در این باره نوشت: منافع آمریکا بیش از این که از بی‌میلی اسراییل برای برقراری صلح با فلسطین آسیب ببیند، از موضع نتانیاهو، نخست‌وزیر اسراییل در قبال ایران تهدید می‌شود.

اختلاف میان رویکرد این دو مقام سیاسی در قبال ایران حتی پیش از به قدرت رسیدن باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا نیز مشهود بود. زمانی که اوباما در سال 2008 سیاست‌های خود را در تبلیغات انتخاباتی اعلام می‌کرد، نتانیاهو درباره محمود احمدی‌نژاد رییس جمهور وقت ایران هشدار می‌داد و تاکید می‌کرد که نباید اشتباهات گذشته تکرار شود.

باراک اوباما پس ازاینکه به عنوان رییس جمهور کشورش انتخاب شد، در اولین اظهاراتش یادآور شد که امنیت اسراییل مقدس است و آمریکا تمام گزینه‌ها را روی میز نگه خواهد داشت تا مانع از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای شود. اما پیشنهاد اوباما برای مذاکره با ایران درخصوص برنامه هسته‌ای‌اش نیز روی میز باقی ماند.

نتانیاهو در این میان سعی کرد تا یک مساله را به وضوح روشن کند؛ یا آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران حمله می‌کند یا اسراییل خود این کار را انجام خواهد داد. در آن زمان بسیاری بر این باور بودند که این یک بلوف است و اسراییل تنها به دنبال اعمال فشار بیش‌تر به آمریکا برای اتخاذ مواضع سخت‌تر علیه ایران و افزایش احتمال بروز مناقشه نظامی است.

به نوشته روزنامه گاردین، سیاست‌های اسراییل در قبال ایران در سال‌های گذشته اساسا با هدف تحت فشار قرار دادن آمریکا بوده است که موجب شده تا دولت این کشور تحریم‌های سخت‌تری را علیه ایران اعمال کند اما مساله قابل توجه این است که بنیامین نتانیاهو از راه‌های مختلفی برای این هدف، شامل هم‌پیمانان آمریکایی‌اش در کنگره آمریکا و لابی قدرتمند آی پک (کمیته روابط عمومی آمریکا – اسراییل) علیه دولت اوباما استفاده کرده است.

اما اواخر سال 2013 بود که رایزنی‌های جدی میان دولت ایران و آمریکا آغاز شد که در نهایت به حصول توافق تاریخی میان ایران و گروه 1+5 منجر شد و ادامه مذاکرات این کشورها برای دستیابی به توافقی جامع و نهایی بر سر برنامه هسته‌ای ایران را در پی داشت.

نتانیاهو واکنشی سخت به این رویداد نشان داد و آن را اشتباهی تاریخی خواند. وی در یک سال گذشته همواره ابراز نگرانی کرده است که هر گونه توافق هسته‌ای با ایران باید موجب برچیده شدن برنامه غنی‌سازی اورانیوم در این کشور شود، خواسته‌ای که ایران آن را غیرواقع‌بینانه و غیرقابل عملی می‌داند.

لابی آی‌پک نیز در این میان سعی کرد تا اعمال نفوذ در کنگره موجب اعمال تحریم‌های دیگر علیه ایران شود که می‌توانست موجب توقف مذاکرات شود. اما اوباما تهدید کرد در صورت تصویب تحریم جدید آن را وتو خواهد کرد چون موجب تضعیف تلاش‌های دیپلماتیک بین‌المللی می‌شود.

این روزنامه انگلیسی هم‌چنین نوشت: اکنون ایران، آمریکا و هم‌پیمانان بین‌المللی‌شان در آستانه دستیابی به یک توافق جامع هسته‌ای قرار دارند که موجب محدود شدن برنامه هسته‌ای ایران در ازای لغو تحریم‌های بین‌المللی علیه این کشور خواهد شد. اما مخالفت نتانیاهو هم‌چنان به قوت خود باقی است. این درحالی است که در صورت حصول توافق نهایی با ایران، بسیاری آن را دستاورد بزرگ اوباما در حوزه سیاست خارجی‌اش می‌دانند.

اما نتانیاهو از آمریکا می‌خواهد که این مذاکرات را کنار بگذارد چون به دنبال آن است که موضع خود در قبال ایران و تهدید دانستن این کشور را حفظ کند، به عبارت دیگر شرایطی که تنها پاسخ باقی مانده به آن جنگ باشد.

انتهای پیام

کد N560827

وبگردی