آفتاب
سید محمد خاتمی در دیدار اعضای انجمن اسلامی دانشگاه تهران:| 196469

شهادت می‌دهم که فرجی‌دانا به هیچ وجه اعمال گرایش‌های سیاسی نکرده است/ اصول ما تعامل است

شهادت می‌دهم که فرجی‌دانا به هیچ وجه اعمال گرایش‌های سیاسی نکرده است/ اصول ما تعامل است

ما از مردمسالاری دفاع می‌کنیم و لازمه دفاع از آن صاحب حق دانستن انسان است و ایجاد امنیت برای همه/هیچ نسبت خاصی با هیچ جریان خاصی ندارم/به شدت توصیه ام به همه اندیشمندان، مدیران و شخصیت‌های برجسته ایرانی که در خارج هستند این است که شما متعلق به ایران هستید و باید حتما به فکر ایران باشید.

رییس دولت اصلاحات فرجی‌دانا را دانشمندی که در سطح بالایی دانش را کسب کرده و برای خدمت به ایران آمده است توصیف کرد و گفت:‌ شهادت می‌دهم که به هیچ وجه اعمال گرایش‌های سیاسی خودش را در دانشگاه نمی‌کند.

به گزارش ایلنا،‌ سید محمد خاتمی در دیدار اعضای شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی تهران ضمن ابراز خوشحالی از اینکه اعضای انجمن دارای ذهنی روشن و دارای دغدغه نسبت به مسائل مختلف در عرصه ملی، منطقه‌ای و جهانی هستند، گفت: این که دوستان ما دغدغه‌هایی را دارند و این مسائل را مطرح می کنند جالب است و همچنین راجع به سرنوشت اصلاح طلبی و آینده کشور و در عین حال دغدغه همیشگی نسبت به امنیت کشور، نسبت به تأمین مصالح ملی این‌ها برای ما خیلی ارزشمند است و فکر می‌کنم وقتی کسانی با این دیدگاه مسوولیت انجمن اسلامی را دارند، پیداست که فکر کرده و برنامه ریزی کرده‌اند و حتما هدایت و مدیریت‌شان می‌تواند در دانشجویان و در جهت دادن به حرکت‌های دانشجویی آثار مثبتی داشته باشد.

رییس دولت اصلاحات به موفقیت پرفسور مریم میرزاخانی اشاره کرد و گفت:‌ در ریاضیات جایزه نوبل نداریم و این جایزه از نظر وزن و اعتبار مثل نوبل است. با این لحاظ که فقط و فقط جنبه‌ها و شایستگی‌های علمی در نظر گرفته می‌شود، ممکن است در جایزه‌های دیگر برخی ملاحظات دیگری هم باشد. مثلا بگوییم که افرادی هستند که اگر این ملاحظات نبود آنها شایسته‌تر بودند از کسی که در آن عرصه جایزه را برده ولی در اینجا هیچ عاملی جز جنبه علمی نیست. یعنی کسی که این جایزه را گرفته واقعا از نظر علمی در یک رقابت بسیار سخت در میان برجسته‌ترین دانشمندان به این رتبه رسیده است.

وی این موفقیت را افتخاری برای جامعه دانشگاهی عنوان کرد و افزود: این موفقیت را باید ارج بنهیم و تبریک بگوییم هم به خانم دکتر میرزاخانی و هم به خودمان که یکی از فرزندان ملت ایران توانسته است به این درجه عالی برسد. ایشان عضو ممتاز ثابت یکی از مهمترین دانشگاه‌های دنیا است که فکر می کنم جزء سه چهار دانشگاه درجه اول است. کسی که می تواند این موفقیت را کسب کند حتماً باید صاحب یک نظریه ممتاز و تازه ای آن هم در ریاضیات باشد.

خاتمی با بیان اینکه بهره هوشی ایران از متوسط جهانی بالاتر به نظر می‌رسد، یادآور شد: ایرانیان همیشه نشان داده اند که اگر زمینه برای آنها فراهم شود در رشته‌های علمی، دینی، فکری، فرهنگی، هنری و ورزشی می‌توانند درجات بالایی داشته باشند و این نعمت خداداد است که به این ملت داده شده است.

رییس بنیاد باران از امثال پرفسور میرزاخانی به عنوان سرمایه‌های کشور یاد کرد و گفت:‌ خانم دکتر میرزاخانی جدای از ریشه نیست. ریشه اش در ایران است. در هر حال سرمایه گذاری ای است که ملت ایران کرده است و حال این سرمایه رشد کرده و به اینجا رسیده است و این سرمایه بزرگ معنوی متعلق به ایران است. من به شدت توصیه ام به همه اندیشمندان، مدیران و شخصیت‌های برجسته ایرانی که در خارج هستند این است که شما متعلق به ایران هستید و باید حتما به فکر ایران باشید و بتوانید آنچه را که به دست آورده‌اید و خدا به شما داده به نحوی از آن استفاده کنید که این ملت هم بهره ببرد.

وی با طرح این سوال که آیا زمینه را برای بهره‌گیری از این سرمایه‌ها فراهم کرده‌ایم، ابراز کرد: چرا باید اندیشمندان و دانشمندان ما به بیرون بروند؟ یا ظرفیت و زمینه فعالیت آنها نیست یا فضاهایی ایجاد می شود که آنها احساس می کنند در آن فضا نمی‌توانند فعالیت کنند. هم امکانات مادی برای آنان در بیرون بیشتر است هم زمینه‌های فعالیت‌های فکری برایشان در ایران فراهم نیست، معلوم است استنفورد و به طور کلی کشوری مثل آمریکا از نظر ظرفیت‌های علمی و فنی در یک موقعیتی است که دانشمند و محقق احساس می‌کند که در دریاست و می‌تواند فعالیت کند.

خاتمی ادامه داد:‌ محیط های دانشگاهی ما فاصله زیادی با آنها دارد. شاید این طور تصور شود که ظرفیت جذب این نیروهای نخبه را نداریم. باشد، ولی صحبت من این است که این شخصیت‌ها خودشان باید ظرفیت‌سازی کنند. یعنی اگر اینها در خدمت این کشور و نظام علمی این کشور باشند خود اینها ظرفیت‌ساز هستند و ظرفیت ایجاد می‌شود. مگر جز این است که به وسیله اندیشمندان و متفکران ظرفیت و توسعه پدید می آید. اگر آنها به اینجا بیایند ظرفیت‌های اینجا بالا می آید و برای فعالیت خود اینها و فرزندان اینها آماده‌تر می‌شود ولی مسأله این است که بالاخره زمینه هایش را دولت، ملت و نظام باید فراهم کنند.

رییس دولت اصلاحات با تاکید براینکه اگر زمینه فراهم باشد خود به خود این نیروها خواهند آمد، افزود: منظورم آمدن فیزیکی نیست. ممکن است این افراد در خارج یا در جای دیگری باشند ولی توجه‌شان به اینجا باشد. مثلا فرض کنید پروفسور عبدالسلام برنده جایزه علمی نوبل پاکستانی است. دغدغه جهان سوم را داشت. مرکزی را در ایتالیا درست کردند به نام مرکز علوم پایه برای جهان سوم. این مراکز را می توانیم در ایران هم ایجاد کنیم. در جای دیگر هم ایجاد کنیم که نگاه آن هم به ارتقاء و بالا بردن سطح علمی و اجتماعی و سیاسی و فکری و تکنیکی ایران باشد.

وی بر لزوم برنامه‌ریزی دولت در این حوزه تاکید کرد و گفت:‌ ملت هم باید کمک کند تا فضای مناسب ایجاد شود. فضایی که در آن این نهادها رشد کند و در نتیجه اندیشمندان ما و دانشمندان ما بدانند که این زمینه فراهم است و بیایند فداکاری کنند و گذشت هم داشته باشند. با همه امکاناتی که آنجا دارند بیایند اینجا کار کنند یا لااقل از دور بتوانند بهره فکری و علمی خود را به اینجا بدهند.

رییس دولت اصلاحات به مسئله استیضاح وزیرعلوم اشاره کرد و گفت:‌ آقای فرجی دانا یک دانشمند و یک فرزند ایران که در سطح بالایی دانش را کسب کرده و برای خدمت به ایران آمده است. آقای فرجی دانا هم می‌توانست مثل خیلی از کسان دیگر در خارج بماند و امکانات فراوانی داشته باشد. به ایران آمده چون دل بسته اینجاست و نه تنها به عنوان یک استاد عالم به عنوان یک مدیر هم موفق بوده است و اتفاقا توفیق افرادی نظیر فرجی دانا این است که همان محیط را می‌خواهند فراهم کنند که میرزاخانی‌ها از آن بیرون بیایند یا میرزاخانی‌ها بتوانند به اینجا بیایند و در خدمت توسعه علم و دانش و کشور قرار بگیرند.

وی ادامه داد:‌ فرجی دانا انسانی است که حتما گرایش سیاسی دارد. اصول دارد، معیار دارد، فکر دارد اما به عنوان یک مدیر برجسته آموزش عالی بنده شهادت می‌دهم که به هیچ وجه اعمال گرایش‌های سیاسی خودش را در اینجا نمی‌کند. حرفی که شما زدید درست است که دغدغه فضای علمی و استقلال دانشگاه را دارند. اتفاقا این پرهیز از سیاست زدگی است. دانشگاه سیاسی است باید هم سیاسی باشد و حتما باید سیاسی باشد و اتفاقا مدیر آموزش عالی باید فضای فعالیت آزاد و امن سیاسی را در دانشگاه را فراهم بیاورد.

رییس بنیاد باران با تاکید براینکه دانشگاه برتر از این است که کسی از بیرون برایش تصمیم بگیرد، یادآور شد:جریان‌ها، نهادها، گروه‌ها، دولت و احزاب تعیین کننده تکلیف فعالیت‌های دانشگاه نیستند و دانشگاه باید خودش تصمیم بگیرد. استاد ما، دانشجویان ما تحت لوای تشکلهای مستقل و دلسوز کارشان را انجام بدهند فقط هم انجمن اسلامی نیست. هر تشکلی که بخواهد خدمت کند، فکر را رشد بدهد، بحث کند، صحبت کند، باید بتواند فعالیت کند. جلوگیری از دخالت و تعیین تکلیف دانشگاه از بیرون دانشگاه یعنی استقلال و اتفاقا اینکه سرنوشت دانشگاه‌ها، جریان‌ها و گروه‌ها را به دست جریاناتی در بیرون قرار دهیم این یعنی سیاست زدگی غلط.

خاتمی اظهار کرد: استقلال دانشگاه یعنی ایجاد زمینه‌ای برای فضای امن و فعالیت‌های فکری و اجتماعی در درون دانشگاه و با تصمیم گیری خود دانشجویان و دانشگاهیان. استقلال دانشگاه یعنی مدیریت دانشگاه به دست خود دانشگاهیان باشد. حتی دولت مدیریتی را امضاء کند که دانشگاه می پذیرد این یک افتخار است. این ایجاد فضایی می کند که می تواند در درون آن علم رشد کند و توسعه پدید آید و عالمان ما و محققان ما دلگرم شوند که بیایند کار انجام دهند.

رییس دولت اصلاحات با بیان اینکه در زمانی که ما بودیم یکی از کارهای بزرگی که کردیم تقویت هیات امناء دانشگاه آن هم نه با دیدگاه سیاسی، یادآور شد:‌ واقعا کسانی که هم به لحاظ علمی و هم عملی و هم از نظر مسائل اقتصادی دغدغه دانشگاه را داشتند و دلشان می‌سوخت آنها بودند. بسیاری از تصمیم‌گیری‌ها را ما در اختیار آنها قرار داده بودیم.

وی ادامه داد:‌ بنده معتقدم دانشگاه‌های ما به آن حدی از رشد رسیده اند که بتوانند خودشان مدیر تعیین کنند. ولی خب حالا ما فاصله داریم تا آنجا شاید هم مسائل امنیتی، سیاسی ایجاب کند که اینطور نباشد. ولی اینکه ما برویم از خود دانشگاهی نظرخواهی کنیم که چه کار می خواهید بکنید این یک کار بزرگی است و حرکت به سوی استقلال دانشگاه است.

خاتمی از سیاست زدگی به معنای اینکه امتیازاتی در دانشگاه‌ها با ملاحظات سیاسی تقسیم شود، یاد کرد و گفت‌: اگر بورس است باید فقط شایستگی‌های علمی و البته اخلاقی باشد و نه ملاحظات خاص سیاسی و جریانی در آن باشد. آن سیاست زدگی است که گزینش به عنوان یک مجازات برای دانشجو باشد که اگر ما نپسندیم یک کسی را با اعمال گزینش بخواهیم محروم کنیم و یا کار دیگری انجام دهیم. کسی که تحصیلات تکمیلی انجام می دهد در درجه اول باید از نظر علمی و استانداردهای لازم صلاحیت ها را داشته باشد. هر روش دیگری بخواهد اعمال شود این بد است.

وی اعمال ملاحظات نادرست چه از طرف اصلاح طلبان و چه از طرف اصولگرایان را مطلوب ندانست و گفت: رشد علم، رشد دانش، باز بودن فضای آزاد و امن و البته تقویت جریاناتی که به مصالح ملی توجه دارند به سرنوشت کشور توجه دارند، باید باشد. من معتقدم که کسانی مثل جناب آقای فرجی دانا این دغدغه را دارند. ما معتقدیم اینقدر مشکلات زیاد است که ما نمی توانیم توقع داشته باشیم که همه مسائل یک شبه حل شود ولی بنده اعتراف می کنم از جمله جاهایی که توفیق خوب داشته و وعده هایی که جناب آقای روحانی داده اند را تامین می‌کند و ملت نیز به آن رأی داده است، رویکردی که این دولت در آموزش عالی و محیط های دانشگاهی داشته است.

رییس بنیاد باران با بیان اینکه این عملکرد قابل تشویق است و نه تحت فشار قرار گرفتن، ابراز امیدواری کرد که همه ملاحظات اصل مصالح انقلاب، مصالح کشور و مصالح دانشگاه‌ها را داشته باشند و تصمیم گیری کنند و به لطف خداوند مجلس شورای اسلامی که باید عصاره فضائل ملت باشد، نماینده افکار عمومی ملت باشد گامی بردارد که معنایش تشویق آقای فرجی دانا و امثال وی باشد نه اینکه برخورد نامناسبی با او شود.

رییس دولت اصلاحات با تاکید براینکه جامعه دانشگاهی از عملکرد وزیر علوم رضایت دارند،‌ خاطر نشان کرد: ممکن است دانشجویان یا استادانی باشند که وابسته به جریانات خاصی باشند و حال آقای فرجی دانا را نمی پسندند و راضی نباشند ولی آنها در اقلیت محض‌اند. شما به محض اینکه اعلام می کنید چه کسانی حمایت می کنند در ظرف چند ساعت چند هزار نفر از استاد و دانشجو تآییدیه خود را اعلام می‌کنند. ما باید مطابق رضایت مردم و بالاتر از آن مصالح کشور و مصالح علم تصمیم بگیریم که امیدوارم تصمیم درستی گرفته شود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به دغدغه‌های مطرح شده از سوی اعضای انجمن اسلامی گفت:‌ این که ما باید از فضای امنیتی گذر کنیم و به فضای سیاسی معقولی که آزادی‌های معقول باشد برسیمو یا به فضایی که امنیت برای بحث‌ها و گفتگوها باشد و زمینه برای حضور همه نیروهایی که دلشان به حال اصل کشور و مملکت می سوزد فراهم شود، این دغدغه ها را باید بحث کنیم و ارائه دهیم و بگوییم که این به نفع خود نظام اسلام است. این که برخی جریانات سابقه دار امتحان داده دلسوز با محدودیت‌ها روبرو باشند و برخی جریاناتی که خیلی هم وجه دانشگاهی ندارند، من نمی گویم در دانشگاه نباشند ولی این که فقط آنها امکانات و امنیت و مصونیت داشته باشند این فضا فضای درستی نیست.

وی خطاب به اعضای انجمن اسلامی گفت:‌من می‌دانم محدودیت‌های فراوانی دارید فشارهای زیادی روی شماست ولی ما باید کار کنیم. این کشور، این انقلاب متعلق به شما است و باید کار را انجام داد.

رییس دولت اصلاحات در بخش دیگیری از سخنان به مسئله اصلاح‌طلبان و دغدغه‌هایی که در این حوزه وجود دارد اشاره کرد و گفت:‌ تکثر چیز خوبی است منتهی نه تکثری که همدیگر را دفع کنند. حتی ما مخالف را هم باید تحمل کنیم. نگوییم که فضای مطلوب فضایی است که در آن مخالف نباشد. بنده مخالف دارم، دیگری مخالف دارد، آن جریانی که مدعی است مخالف دارد، دولت مخالف دارد و حتی نظام ممکن است مخالف داشته باشد ولی مخالف هم باید در چارچوب ضوابط و قانون به طور معقول عمل کند. من معتقدم رمز پیشرفت جامعه قبول مخالف است من یک روزی گفتم "زنده باد مخالف من". کسانی شعار دادند مرگ بر مخالفین فلانی. گفتم اولا از مرگ صحبت نکنید ما برای زندگی آمده‌ایم ثانیا شعار من زنده باد مخالف من است. اگر مخالف من نباشد من نمی توانم رشد پیدا کنم.

خاتمی ادامه داد: منتها باید سازوکاری پیدا کنیم که مخالفت‌ها به تنازع مبدل نشود. یک جامعه دموکراتیک یعنی در آن تکثر و اختلاف‌ها وجود دارد. یعنی جامعه‌ای که جریاناتی که در اصول با هم مشترکند بتوانند جهت مشترکی داشته باشند با سلایق مختلف.

رییس دولت اصلاحات با بیان اینکه انجمن اسلامی بودن یک وجوه مشترکی دارد و باید این را تعریف کنیم،‌ابراز کرد:باید بگوییم که چگونه شد که از اول انقلاب آن وحدتی که بود و به صورت {دفتر تحکیم} بود این شکافته شد و از بین رفت. من معتقدم که جوانی و بی توجهی و سوء استفاده کسانی که از اختلاف افکنی این سود می برند باعث شد آشفتگی پدید آید. الان فرض کنید در خارج از کشور قدرت‌های فزون‌طلب کسانی که شدیدا با اسلام و سیاسی بودن آن هم مخالفند، در حال سوءاستفاده هستند از این جریانات سیاسی آدمکش و افراطی. البته زمینه‌های این جریانات در دنیای اسلام بوده ولی الان که مسلمان‌ها دارند مسلمانان را می کشند به اختلاف شیعه و سنی دامن می‌زنند و دشمن سوء استفاده می کند.

وی افزود: مطمئن باشید در درون کشور هم جریاناتی هستند که دامن می زنند تا اختلافات را تبدیل به تنازع کنند. ما هم باید هوشیار باشیم و مرز میان اختلاف و تنازع را مشخص کنیم. در اصلاح طلبی شورای هماهنگی وجود دارد و تشکیلات مختلف هستند. انجمن‌های مختلف، تشکل‌ها، اینها همه اصلاح طلبند و اختلاف سلیقه هم دارند. بنده اعلام می‌کنم نسبتم با همه اینها نسبت مساوی است. من هیچ نسبت خاصی با هیچ جریان خاصی ندارم. البته اگر کسی خواست با سلایق خاص خودش حاضر باشد اشکالی ندارد، ولی این به این معنا نیست که بگویید اصلاح طلبی بد است حالا کسانی می خواهند اصلاح طلبی خوب درست کنند.

خاتمی تاکید کرد:‌اصلاح طلبی یک تباری دارد، یک جریانی است و بعد هم اصلاح طلبی واقعی بالاتر از جریانات و گروه‌هاست. گروه‌ها و جریانات با سلایق مختلف روی اصول اصلاح طلبی با هم متحد باشند ولی راه‌های مختلف دارند. یکی می‌گوید می‌خواهم در عرصه اقتصادی کار کنم، یکی می‌گوید در عرصه توسعه سیاسی می‌خواهم کار کنم، یکی می‌گوید می‌خواهم فرهنگ را ارتقاء دهم، یکی می‌گوید مشکلات روزمره کشور را، که واقعا همه اصلاح طلبان باید به آن بپردازند. الان مسأله هوا، مسأله محیط زیست، وضع اقتصادی و... که مسائل مردم است مردم باید احساس کنند که اصلاح طلبان نیز دغدغه اینها را دارند. گرایشهای مختلفی وجود دارد و کار را انجام می دهند همه اینها را ما به عنوان اصلاح طلبی قبول داریم ولی این به آن معنا نیست که بیاییم در موقعیتی که اصلاح طلبان تحت فشارهای گوناگونی هستند اصلاح طلبی را خراب کنیم تا بگوییم ما اصلاح طلبی درست هستیم.

رییس بنیاد باران تصریح کرد: این کار کار غلطی است و نباید دوستان ما کاری که این شائبه را ایجاد می‌کند، انجام دهند آن طرف، هم نباید بگوید که چون اصلاح طلب من هستم کس دیگری حق ندارد به عنوان اصلاح طلبی کاری کند بنده از اصول‌گرایان عاقل و منطقی که وجود دارند و دلشان از آن مسائلی که طی سال‌های گذشته در این مملکت بوده خون است و البته ملاحظاتی دارند، بنده برای آنها هم احترام قائلم.

خاتمی با بیان اینکه از ستم‌هایی که به این جریان شده آگاهم و اصلاح طلبی سعه صدر دارد و می تواند از این ستم‌ها در جایی که مصالح کشور باشد صرف نظر کند، اظهارکرد: معتقدم که اصلاح طلبی یعنی حرکت در چارچوب قانون اساسی، ضوابط کلی، ارزش‌های دینی و اصول و معیارهایی که بیان شده است.

رئیس دولت اصلاحات ادامه داد: امیدوارم که انجمن اسلامی دانشگاه این مسأله را پیاده کند یعنی بگوید تکثر در ذات حرکت اصلاح طلبی است تنوع در ذات آن است هنر ما و رشد ما این است که با وجود تکثر بتوانیم جهت‌های اصلی را پیدا کنیم و به آن جهت‌ها حرکت کنیم حتی من بارها گفته‌ام سیاست کلی ما تعامل است. تعامل با مخالف، تعامل با حاکمیت، تعامل با دولت با حفظ هویت، تعامل به این معنا نیست که شما سابقه، گذشته و اصول‌تان را زیر پا بگذارید. اگر شما به حقوق مردم پایبندید همواره به حقوق مردم پایبند باشید. این مربوط به کسانی است که می‌گویند شما پایبندی خود به حقوق مردم را زیرپا بگذارید تا شما را بپذیریم ما می‌گوییم نه. از سوی دیگر اصل نظام و حرکت در چارچوب قانون از اصول ماست.

رئیس دولت اصلاحات با اشاره به کسانی می‌گویند باید قانون اساسی را زیر پا گذاشت و با اصل نظام مخالفت کرد، یادآورشد: ما با آنها هم مخالفیم. اینها اصول ماست؛ اصول اصلاح‌طلبی. ما نمی‌خواهیم یک الگوی خاص را اعلام کنیم و بگوییم هرکس اینطور باشد او را قبول می‌کنیم. البته ما اصول و معیارها را می‌سنجیم. ممکن است برخی جریانات باشند که با اصول ما همخوانی نداشته باشند آنها هم محترم هستند ما هم نمی‌خواهیم دعوا کنیم، تلاش هم می‌کنیم تعامل هم داشته باشیم ولی اصول خود را از دست نمی‌دهیم البته اعلام می‌کنم به همه انجمن‌های اسلامی دانشگاه‌ها که در فضایی که باز شده فعال باشید و کسانی هم هستند که می‌خواهند دوباره این فضا را ببندند سعی کنیم به هم نزدیک شویم وجوه مشترکمان را پیدا کنیم و کم‌کم دوباره به سوی یک اتحادیه برویم که در اصول و چارچوب اشتراک و در روش‌ها تفاوت دارند، حتی دانشگاه تهران می‌تواند چند انجمن داشته باشد.

خاتمی افزود: البته من واقعا با تجربه‌ای که دارم انجمن اسلامی دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی تهران را انجمن موفقی می‌دانم. این تجربه، تجربه ارزشمندی است و باید ببینیم چه روش‌هایی بوده که از اصول خود نگذشته ولی در عین حال توانسته تداوم یابد.

رئیس بنیاد باران با تاکید بر اینکه باید این را ثابت کنیم که حضور مساوی همه جریانات مورد نظر است، خاطرنشان کرد: البته حضور عادلانه و هرکس به اندازه وزن واقعی خود حضور داشته باشد یک جریانی که 10 الی 20 نفر با وابستگی به یک جایی آمده است با یک انجمنی که ریشه و پایه در بدنه دانشجو دارد هم وزن نیسنتد عادلانه این است که هریک به اندازه وزن واقعی خود فعال باشند و همه به اندازه هم امنیت داشته باشند به اندازه هم امکانات برای فعالیت داشته باشند. انجمن اسلامی دانشگاه تهران این تجربه را دارد خودش را حفظ کرده همواره بر اصول و چارچوب‌های انقلاب تأکید داشته است. دینداری برایش مهم بوده، دین جامعه، دین افراد برایش مهم بوده و در عین حال به معیارها و ملاک‌هایی که در دنیای امروز قابل پیاده شدن است.

وی با یادآوری اینکه باور داشته است اگر بخواهیم توسعه و پیشرفت داشته باشیم باید نوعی دموکراسی را هم بپذیریم، تصریح کرد: ما از مردمسالاری دفاع می‌کنیم و لازمه دفاع از آن صاحب حق دانستن انسان است و ایجاد امنیت برای همه. امنیت را ما وسیعتر از امنیت حاکمان می‌دانیم اتفاقا می‌گوییم برخی فعالیت‌هایی که به نام امنیت می‌شود. ممکن است برای مدتی با رعب و ترس وضعیت اداری مملکت را بتوان حفظ کرد ولی در نهایت این به زیان امنیت حتی خود نظام است.

رئیس دولت اصلاحات اضافه کرد: حرف می‌زنیم صحبت می‌کنیم حق همه ماست که در فعالیت‌های اجتماعی و در انتخابات شرکت کنیم با معیارهایی که وجود دارد البته من فکر می‌کنم که آقای دکتر روحانی و دولتش با همه مشکلاتی که داشته موفق بوده است. من نمی‌خواهم بگویم هیچ عیب و نقص و انتقادی نیست مگر دولت ما عیب و نقص نداشت با وجود همه اینها معتقدم که زحمت کشیده و می‌کشند بر شعارهای خود پابرجا هستند. اینکه برخی از آنها پیاده نشده باید گفت برای برخی از آنها موانع ریشه‌دار وجود دارد. باید زمینه‌هایش فراهم شود. بخشی از آنها نیز می‌شد بهتر از این کار کرد. ما حمایت خود را از دولت اعلام می‌کنیم و اتفاقا یک جریانی هست که امکاناتی هم کسب کرده امکانات حقوقی امکانات سیاسی، امکانات اقتصادی و... او نمی‌خواهد بگوید که اوضاع عوض شده، سخت‌گیری‌ها را فراوان‌تر می‌کند، بیشتر می‌کند و جریان دلسوز انقلاب و دلسوز اسلام و دلسوز مملکت دلسوز نظام و رهبری را که البته نظرات خاص خودش را هم دارد تحت فشار قرار می‌دهد آن جریان هم می‌ایستد و با این مسائل نباید از میدان بدر رود. هزینه‌اش را می‌پردازد و بالاخره بنده معتقدم که با کمک خود دولت که باید در این زمینه فعالتر باشد و کمک جامعه مدنی و کمک عقلایی که هستند و کمک مسوولان بالای کشور ما باید کم کم به آن جوی برسیم که در کنار همدیگر بتوانیم زندگی کنیم و این که فضا برای بعضی‌ها تنگ بشود و فضا برای کسانی که خیلی هم ریشه در این انقلاب و این جامعه ندارند باز و فراخ باشد.

خاتمی خاطرنشان کرد: این مساله‌ای نیست که متناسب با ارزش‌های انقلاب و اسلام باشد و امیدوارم که با عقلانیتی که به خصوص در این یکی دو سال تقویت شده است اوضاع بهبود یابد.

رئیس بنیاد باران با بیان اینکه پرهیز از تعصب‌ها، اصول را فدای فروع نکردن و واقع‌بینانه عمل کردن در عین حال معیارها و آرمان‌ها را از دست ندادن این خودش را در انتخابات و نتیجه انتخابات نشان داد، تاکید کرد: امیدوارم کم‌کم در همه جامعه خود را نشان دهد.
وی با اشاره به مسئله استیضاح وزیر علوم گفت: البته حق مجلس است سوال و استیضاح کند و نتیجه‌ای که می‌خواهد بگیرد ان‌شاءالله این بلوغ عقلانیت در مسیر مصلحت کل مملکت باشد. در مورد استیضاح فعلی خودش را نشان دهد اگر آقای فرجی دانا هم برود، مطمئناً دولت از رویکردهایش بر نمی‌گردد. یک نفر جای ایشان می‌آید چه بهتر که خود آقای فرجی دانا با آن سابقه با آن مراتب علمی و با آن تجربه که یک دوره طولانی هم رییس دانشگاه تهران بوده‌اند بتوانند ادامه دهند.

خاتمی فرجی دانا را انسانی عقلانی دانست که گرایش سیاسی را در مدیریت اعمال نمی‌کند، ابراز داشت: دغدغه دانشگاه، استقلال دانشگاه، فضای علمی دانشگاه، حرمت استاد، حرمت دانشجو، باز بودن فضا برای همه، مصرف کردن امکانات در مسیر درست، به کار بردن استانداردها برای تقویت علمی جامعه در بورس‌ها در هیأت‌های علمی و غیره این مساله عقلانیت و اعتدال و مصلحت‌اندیشی برای کشور را نشان می‌دهد و به لطف خداوند انتظار داریم که مجلس هم این بلوغی را که جامعه ما پیدا کرده است نشان دهد. البته کسانی از این بلوغ خوششان نمی‌آید و آن را برهم می‌زنند، سخت‌گیری می‌کنند که گویا همان روند و روالی که قبل از انتخابات وجود داشته باید ادامه پیدا کند که معتقدم اقلیتند ولی اقلیتی هستند که امکانات فراوانی دارند ان شاء الله مجلس هم نشان خواهد داد که با آن عقلانیت اکثریتی و تامین‌کننده مصالح کشور همراه است و تصمیمی که می‌گیرد ان شاء الله تصمیم درست و خوبی باشد.

رئیس دولت اصلاحات با تاکید بر اینکه ما باید همه سعی خود را بکنیم که دولت جناب آقای روحانی موفق شود، یادآور شد: همانگونه که بارها اظهار امیدواری کرده‌ام باز هم امیدوارم که به سوی فضای بازتر و به سوی نزدیکتر شدن دل‌ها به یکدیگر و همکاری و همراهی با هر کس و هر نهاد برای جلوگیری از افراط و تفریط برویم، سخت‌گیری‌ها کمتر شود، حصرها و حبس‌ها پایان داده شود و از این عقلانیت و اعتدالی که کم و بیش برای همه حاصل شده است در مسیر پیشبرد اهداف انقلاب و توسعه کشور و رفع مشکلات مردم حرکت بهتر و شتابان‌تری داشته باشیم.

کد N452590

وبگردی