آفتاب

تاملی بر بیانات رهبر انقلاب اسلامی در دیدار دانشجویان

تاملی بر بیانات رهبر انقلاب اسلامی در دیدار دانشجویان

خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) - یادداشت روز

حمید احدی - مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه اراک و عضو شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور

اخیرا (رمضان 93) توفیق حضور در دیدار دانشجویان با مقتدای انقلاب را داشتیم . دیدار جالب و حایز اهمیتی بود . بیانات رهبری را می توان در سه دسته عنوان کرد.

1_ دسته اول در خصوص صحبت‌های مطرح شده توسط نمایندگان تشکل‌های دانشجویی بود که نسبت به سال‌های گذشته بخش کمی از صحبت‌های رهبری را در برگرفت. بنظر می‌رسید صحبت‌های دانشجویان بسیار حاشیه‌ای و در حالت کلی بسیار ریز شده در مسائل سیاسی بود و شاید به همین دلیل بود که بیشتر بخش‌های صحبت رهبری ناظر به تحولات غزه و خوشبینی به امریکا بود تا مسائل دانشجویی و سوالات دانشجویان. یکی از مهمترین بخش های صحبت رهبری در خصوص تفاوت دیدگاه‌ها نسبت به دیدگاه رهبریست.

این‌جور نیست که همه‌ مواضعی که آحاد مردم - از جمله دانشجویان که جزو قشرهای پیشرو هستند - اتخاذ می‌کنند، بایستی الگوگرفته و برگردان نظراتی باشد که رهبری ابراز می‌کند؛ نه، شما به‌عنوان یک انسان مسلمان، مؤمن، صاحب فکر، باید نگاه کنید، تکلیفتان را احساس کنید، تحلیل داشته باشید - که من حالا عرض خواهم کرد - نسبت به اشخاص، نسبت به جریانها، نسبت به سیاست‌ها، نسبت به دولت‌ها، موضع داشته باشید، نظر داشته باشید. این‌جور نیست که شما باید منتظر بمانید، ببینید که رهبری درباره‌ی فلان شخص، یا فلان حرکت، یا فلان عمل، یا فلان سیاست چه موضعی اتخاذ می‌کند که بر اساس آن، شما هم موضع‌گیری کنید؛ نه، این‌که کارها را قفل خواهد کرد.

این صحبت‌ها شاید خیلی از صحبت‌ها و مباحث بین حزب اللهی‌ها را حل کرد! چون تکلیف مشخص شد که نباید در موضع‌گیری‌های مسائل مختلف منتظر دیدگاه و نظر رهبری ماند لکن فقط باید رعایت تقوا را کرد.

عرض کردم معیار این است که با رعایت تقوا باشد؛ یعنی بدون گرایش به هوای نَفْس؛ اگر انتقاد می‌کنیم، اگر طرفداری و جانبداری می‌کنیم، اگر یک حرکت را، یک سیاست را تأیید می‌کنیم یا اگر رد می‌کنیم .

یکی دیگر از نکات مطرح شده در صحبت‌های رهبری تحمل مخالف بود.

در محیط دانشجویی، «رقابت گفتمانی» چیز خوبی است، درصورتی‌که با تحمل مخالف همراه باشد. از وجود مخالف نه باید انسان تعجب بکند، نه باید انسان خشمگین بشود، نه باید انسان بیمناک بشود

بنظر می‌رسد تحمل مخالف در محیط های حزب‌اللهی بسیار سخت و غیرقابل حمل شده است و شاید به همین دلیل باشد که در نبود مخالفی از طیف فکری مقابل شاهد افول در تشکل‌ها هستیم. بنظر ، این افول، غیرقابل انکار و شاید هم در مرحله بحرانی بسر می‌برد.

صحبت‌های زیر بخشی از بیانات رهبر انقلاب سال86 در دانشگاه فردوسی مشهد است:

در محیط دانشگاه، تحمل و مدارای سیاسی لازم است. تشکل‌های دانشجوئی نسبت به هم مدارای سیاسی داشته باشند؛ تحمل سیاسی داشته باشند.

اگر بخواهیم با یک تحلیل باز به این نظر رهبری نگاه کنیم می‌بینیم که رهبری وجود مخالف در محیط‌های دانشجویی را نه تنها طبیعی می‌داند بلکه وجود مخالف را باعث پیشرفت در بسیاری از مسائل خرد و کلان بوجود آمده در بین تشکل های دانشجویی می داند و در حقیقت می‌توان از وجود مخالف در محیط دانشجویی حداکثر بهره را برد و در صدور گفتمان خود پیشی گرفت.

2_ دسته دوم صحبت‌های رهبری درباره تحولات غزه و جنایت های رژیم جعلی اسرائیل در حق مردم فلسطین است. بنظر می رسد مهمترین بخش صحبت‌های رهبری ناظر به این بخش است که در زیر آمده است:

تا وقتی که این رژیم جعلی سرِپا است و نابود نشده است، علاج چیست؟ علاج، مقاومت قاطع و مسلحانه‌ی در مقابل این رژیم است ..............این اعتقاد ما است که کرانه‌ باختری هم مثل غزه باید مسلح بشود. دست قدرت (لازم است‌). کسانی‌که علاقه‌مند به سرنوشت فلسطینند، اگر میتوانند کاری بکنند، کار این است؛ در آنجا هم باید مردم را مسلح کنند. تنها چیزی که ممکن است از محنت فلسطینی‌ها بکاهد، عبارت است از همین که دست قدرت داشته باشند .

این فراز یکی از رسانه‌ای ترین بخش های صحبت رهبری بود که مورد توجه رسانه‌های مختلف داخلی و خارجی قرار گرفت.

بنظر می‌رسد این صحبت‌های مقام معظم رهبری یکی از راهبردهای جدید جمهوری اسلامی در برخورد با اسرائیل خواهد بود. با توجه به این‌که رهبری انقلاب در سال 89 صراحتا مطرح کرده بودند که جمهوری اسلامی از هر حرکت ضد صهیونیستی حمایت می کنند این صحبت رهبری در دیدار با دانشجویان فتح بابی در خصوص مسئله فلسطین و مبارزه فلسطینیان با رژیم اسرائیل خواهد بود .

3_ بخش دیگری از صحبت های رهبر انقلاب در خصوص شناخت ماهیت دولت آمریکاست که در قضیه حمایت شخص اوباما از اسرائیل در حملات به غزه مشخص شد.

ما این را به‌عنوان یک تجربه‌ی مهم باید برای خودمان حفظ کنیم و آمریکا را بشناسیم. آمریکا این است، نظام لیبرال‌دموکراسی این است ......... در تحلیل‌های‌مان، در قضاوتهای‌مان، در عملکردمان بفهمیم با چه کسی طرفیم و اینهایی که در مقابل ما قرار می‌گیرند چه کسانی هستند؛ تَهِ فکرشان چیست؛…………..عده‌ای هستند در کشورروشنفکران غرب‌گرا، غرب‌زده، دلباخته‌ غرب - این تجربه ها در مقابل چشم آن‌ها است، (اما) از این تجربه‌ها درس نمی‌گیرند………………... امروز بعضی‌ها باز دل‌شان می‌خواهد برگردند به همان شکل سابق. همان جریانه‌ای غرب‌زده - جریان‌هایی که عاشق غربند، ملت را تحقیر می‌کنند، داشته‌ها را تحقیر می‌کنند، فرهنگ و هویت ملی را تحقیر می‌کنند .

در این بخش بنظر می‌رسد رهبرانقلاب نسبت به خطای راهبردی و تحلیلی عده‌ای در داخل کشور هشدار می‌دهد که مبادا درشناخت ماهیت دشمن اصلی دچار خطا شویم و آن را فراموش کنیم . مشخص است که در ماه‌های اخیر عده‌ای با نشست و برخواست‌های مسئولین وزارت خارجه با مسئولین امریکایی قند در دل‌شان آب می‌شود و تیترهایی عجیب برای رسانه‌ها و روزنامه های خود برمی‌گزینند . طوری صحبت می‌کنند و تحلیل ارائه می‌دهند که گویی تمام مشکلات لاینحل جمهوری اسلامی در عدم ارتباط با امریکاست و طوری از ژست دیپلماتیک امریکا در مذاکرات صحبت می‌کنند که اصلا انگار نه انگار باعث و بانی بسیاری از فجایع بین المللی دولت امریکاست.

در مجموع این هشدار رهبری ناظر به جهات‌گیری‌های عده‌ای خوش‌باور در داخل کشور است که نسبت به سیاست‌های دولت امریکا تساهل به خرج می‌دهند.

انتهای پیام

کد N412177

وبگردی