آفتاب

سیر تا پیاز افزایش و کاهش جمعیت ایران/نمایندگان مجلس هر کدام چند فرزند دارند؟

سیر تا پیاز افزایش و کاهش جمعیت ایران/نمایندگان مجلس هر کدام چند فرزند دارند؟

بررسی های ما از 52 نماینده مجلس که حاضر به پاسخگویی شدند نشان می دهد ،5 نفر از این 52 نماینده تک فرزندی هستند و 1 فرزند دارند. 14 تن از وکلای ملت دارای 2 فرزند هستند و 16 نفر دیگر 3 فرزندی هستند.

جمعیت جوان ایران رو به کاهش است و این مساله چند صباحی است فکر و ذکر مجلس و دولت رابه خود مشغول کرده است و هر از گاهی پیشنهادهایی مطرح می شود که البته اجرایی شدن آن ها با اما و اگرهای زیادی همراه است.


یکی از این پیشنهادها مجازات و حبس برای کسانی است که از بارداری با روش هایی مانند وازکتومی پیشگیری می کنند. این طرح در حالی به مجلس رفته که  سیاست کنترل موالید برای اولین بار در ایران به دوران قبل از انقلاب اسلامی یعنی به سال 1337 در زمان حکومت محمدرضا پهلوی باز می گردد اما آغاز برنامه‌های منسجم کنترل جمعیت از سال۱۳۴۸بود که رشد جمعیت ایران در اثر این برنامه‌ها از۱٫۳درصد به۱٫۲درصد کاهش یافت.


بعد از انقلاب اسلامی و با وقوع جنگ 8 ساله میان ایران و عراق و شهادت بی شماری از جوانان ایران ميل رواني به داشتن فرزند بيشتر، جمعیت به شدت رو به افزایش گذاشت به قدری که در سال 1356 رشد جمعیت و موالید به بالاتر از 3.2 درصد رسید و همین دلیلی شد تا میزان جمعیت جوان متولد دهه‌های 50 و 60 به بالاترین میزان خود برسد.


همین عامل سبب شد تا سیاست گذاران فرهنگی کشور را به فکر فرو برد تا در سال 1367 سیاستهای جلوگیری از موالید در دستورکار دولت قرار گیرد و خدمات پیشگیری از بارداری از جمله ارائه کاندوم در مراکز بهداشت شهری و روستایی و نیز انجام وازکتومی به صورت رایگان انجام شود.


در سال 1372 نیز قانون حذف سیاست‌های تشویقی فرزند سوم به بعد رسما مورد تأیید شورای نگهبان قرار گرفت و کلیه سیاست‌های تشویقی۳ اولاد به بالا از جمله کپن، حق اولاد و ... از تسهیلات خانوار حذف شد و در همین سال‌ها بود که کتاب تنظیم خانواده نیز به دروس تحصیلی دانشجویان اضافه شد. این اقدامات منجر به سریع‌ترین کاهش ثبت شده در نرخ رشد جمعیت یک کشور شد و نرخ رشد جمعیت ایران را در مدت کوتاهی از۳٫۲٪به۱٫۲٪در سال رساند.


در سال های بعد از اتمام هشتمین دوره ریاست جمهوری و با روی کار آمدن دولت نهم، محمود احمدی نژاد رئیس جمهور وقت ایران با سیاست کنترل و کاهش جمعیت مخالفت کرد. وی در مصاحبه ای با شبکه یک سیما ضمن تأکید بر اینکه شعار دو بچه كافی است را قبول ندارد، گفت: "این مساله سیاست غلطی بود كه غربی‌ها انتخاب كرده و امروز پشیمان هستند و سرمایه سنگینی برای حفظ هویت و فرهنگ خود می‌پردازند، چرا باید در مسیری قرار بگیریم كه نتیجه آن مشخص است."


در همین راستا بود که مسئولان وقت دولت شروع به اقداماتی در این زمینه کردند؛ از جمله وزارت علوم و مرکز امور زنان و خانواده رياست‌ جمهوري براي اولين بار زمزمه‌هاي حذف درس تنظيم خانواده از دروس دانشگاهي را بر سر زبان‌ها انداختند و قرار شد از ترم بهمن سال 90 در کنار کتاب درسی تنظیم خانواده، کتاب «روانشناسي ازدواج و شکوه همسرداري» به دانشجویان تدریس شود.


در دولت یازدهم هم زایمان طبیعی برای مادران رایگان شد تا تشویق برای بارداری ادامه دار شود و حالا کار به طرح جنجالی مجلس رسیده است که قرار است برای وازکتومی که زمانی رایگان شد، مجازات حبس تایین شود. تعداد مخالفان و موافقان این طرح در مجلس زیاد است و همین امر راه را برای جدال بیشتر باز کرده  است.


در این میان اما سوالی که بیشتر از همه با دنبال کردن این بحث ها برای افکار عمومی پیش می آید این است که اصلا نماینگان مجلس خود چند فرزند دارند که برای بچه دارشدن یا نشدن خانوارهای ایرانی تصمیم می گیرند؟ آیا تعداد فرزندان آنها زیاد است؟


بررسی های ما از 52 نماینده مجلس که حاضر به پاسخگویی به خبرنگار «شهرخبر» شدند نشان می دهد ،5 نفر از این 52 نماینده تک فرزندی هستند و 1 فرزند دارند. 14 تن از وکلای ملت دارای 2 فرزند هستند و 16 نفر دیگر 3 فرزندی هستند.


در این میان هستند بهارستان نشین هایی که بیشتر از 3 فرزند دارند .8 نماینده  4فرزنده، 1 نماینده 5 فرزنده در لیست 52 نفره شهرخبر وجود دارد و  البته سه نماینده مجلس هم بودند که  فرزندی نداشتند و یک نماینده مجرد هم در جمع مجلس نهمی ها حضور داشت. مابقی هم حاضر به رونمایی از تعداد فرزندان خود نشدند!


این در حالی است که علیرضا خسروی نماینده مردم سمنان در مجلس که از مخالفان این طرح است،  در این خصوص به خبرنگار شهرخبر می گوید: همه جوانب را برای این طرح در نظر نگرفته اند. نرخ باروری را با زور و جبر نمی توان افزایش داد واین در حالی است که  تنها با تشویقاتی خیلی راحت تر می توان مردم را متقاعد کرد.


او ادامه می دهد: به عنوان مثال قانون مرخصی زایمان برای زنان که چندی پیش تصویب شد خیلی به این مساله کمک می کرد اما هنوز در خیلی از ادارات اجرایی نمی شود و با این وجود نمی توان از مردم انتظاربچه دار شدن داشت. در واقع این طرح باید با اصلاحاتی اجرایی شود.


جمشید جعفرپور هم که یکی از نمایندگان موافق طرح مجازات برای وازکتومی است حاضر به گفتن تعدان فرزندان خود نمی شود و تاکید می کند: اینکه نماینده ها چه تعداد فرزند دارند ربطی به تصویب این طرح ندارد، تعداد فرزندانم را نمی گویم ولی با تصویب این طرح موافقم.


ضرغام صادقی هم در تایید نظر جعفرپور به شهرخبر می گوید:  ما وظیفه خودمان را انجام داده ایم و به اندازه کافی و قابل انتظار فرزند داریم، زندگی مردم خصوصی است تعداد فرزندانم را نمی گویم.


جدول زیر نشان دهنده تعداد فرزندان بهارستان نشین هایی است که حاضر به گفت و گو با خبرنگار «شهرخبر» شده اند.

شهر خبر
کد N376130

وبگردی