آفتاب
خرم در گفت‌وگو با ایلنا:

مذاکرات سنگین و زمانبر است/در وین6 دسترسی به متن نهایی دور از انتظار نخواهد بود

مذاکرات سنگین و زمانبر است/در وین6 دسترسی به متن نهایی دور از انتظار نخواهد بود

آمریکا نشان داده برخلاف 10 سال گذشته علاقه‌مند است تا به مذاکرات به نتیجه برسد./نباید انتظار داشت که مذاکرات هسته‌ای که در طول یک دهه شکل گرفته اند، در یک جلسه یا در یک دوره زمانی کوتاهمدت حل گردد.


                           

سفیر اسبق ایران در مقر اروپایی سازمان ملل متحد با تاکید بر اینکه نفس مذاکرات، سنگین و زمانبر است، یادآور شد: اجلاس وین6 به‌ رغم چالش‌هایش از اصل یك گام تعیین‌كننده در پیشبرد مذاكرات برنامه جامع محسوب می‌شود كه دسترسی به متن نهایی دور از انتظار نخواهد بود.






سیدعلی خرم در گفت‌وگو با ایلنا، در خصوص مذاکرات وین6 گفت: مذاکرات وین6 یک حلقه از زنجیره مذاکرات است که در این دور، همه مذاكره‌كنندگان هفت كشور شامل ایران و گروه 1+5 گردهم آیند و در مدتی طولانی و مبسوط به بحث در مورد همه موضوعات مطروحه در چهار ماه گذشته بپردازند.






وی با اشاره به مدت زمان 20 روزه این مذاکرات اظهار داشت: تا قبل از وین4 سرفصل‌های متعددی از سوی كشورهای عضو گروه 1+5 مطرح شد كه اغلب خلاصه نشده و حتی بعضا كارشناسی نشده بود. از اجلاس وین4 بحث‌های كلی به تدریج روی موضوعات فوق باز شد و زمینه برای طرح دیدگاه‌های متفاوت فراهم شد اما اختلافات تا دور قبلی باقی مانده است و شاید این مدت 20 روزه مذاکرات، بتواند موجب حل شدن اختلاف و رسیدن به توافق نهایی جامع شود.






سفیر اسبق ایران در مقر اروپایی سازمان ملل متحد با تاکید بر اینکه نفس مذاکرات سنگین و زمانبر است، یادآور شد: نباید انتظار داشت که مذاکرات هسته‌ای که در طول یک دهه شکل گرفته اند، در یک جلسه یا در یک دوره زمانی کوتاه مدت حل شود.






خرم در خصوص صحبت‌های محمد جواد ظریف مبنی بر اینکه تعداد پرانتزها در متن توافق جامع نهایی بیش از متن و مقدمه است، تصریح کرد: روش معمول مذاكرات چند جانبه این است كه متنی از كنار هم قرار دادن همه جملات پیشنهادی همه اعضای گروه فراهم می‌شود كه آنها كه مورد اعتراض هستند در پرانتز قرار گرفته تا با بحث‌های چندجانبه، همه مذاكره‌كنندگان در حدی قانع شوند تا پرانتز حذف شود یا جمله داخل آن حذف شده یا تصحیح شود. اجلاس وین 6 محلی است كه بارها جملات پیشنهادی هر هفت كشور نگارش شود و سپس در بحث‌های دو یا چندجانبه برخی از جملات پالایش شده و در نهایت به یك متن نهایی دست یابند.






مشاور وزیر امور خارجه ادامه داد: هرگاه بحث‌های کارشناسی درمورد متن به نتایج نسبتا مطلوبی نزدیک شود، نهایی کردن آن به آقای ظریف و خانم اشتون احاله می‌شود. متن نهایی شده توسط این دو نفر نیز آماده عرضه به اجلاس وزرای خارجه هفت کشور خواهد شد که معمولا عمده متن مورد پذیرش قرار گرفته و پس از رفع برخی جزئیات به‌عنوان متن نهایی مورد توافق و امضاء قرار می‌گیرد. در صورتی که آقای ظریف و خانم اشتون موفق به تهیه متن نهایی شوند، از وزرای خارجه هفت کشور دعوت به اجلاس وین می‌شود تا مشابه برنامه اقدام مشترک با توافق خود، متن مزبور به‌عنوان یک سند بین‌المللی به جهان عرضه شود.






وی در خصوص عدم رسیدن به توافق در این دور از مذاکرات نیز ابراز داشت: در صورتی كه در این 19 روز، مذاكره‌كنندگان ایرانی نتوانند به یك متن نهایی در مورد برنامه جامع به نتیجه برسند به طور طبیعی مذاكرات برای اجلاس‌های بعدی تمدید می‌شود و مانعی در این كار وجود ندارد زیرا مذاكرات بین‌المللی همواره طولانی بوده و برنامه اقدام مشترك آن را پیش‌بینی كرده تا به نتیجه مطلوب برسد.






سفیر اسبق ایران در مقر اروپایی سازمان ملل متحد در پاسخ به این سوال که آیا طرف واقع‌بینی لازم را برای رسیدن به توافق را دارد، بیان کرد: آن چیزی که طرف مقابل در مذاکرات دنبال می‌کند، این است که بیشتر از حد مطالبات اصرار دارد تا در چانه‌زنی‌ها به حداقل‌ها دست یابد.






خرم در خصوص اراده طرفین برای رسیدن به توافق نیز خاطرنشان کرد: آمریکا نشان داده برخلاف 10 سال گذشته علاقه‌مند است تا به مذاکرات به نتیجه برسد.






در پایان تاکید کرد: به هر طریق اجلاس وین6 به‌رغم چالش‌هایش از اصل یك گام تعیین‌كننده در پیشبرد مذاكرات برنامه جامع محسوب می‌شود كه دسترسی به متن نهایی دور از انتظار نخواهد بود.





                       
کد N370646

وبگردی