آفتاب
/گزارش - الشرق الاوسط/

"سی‌و‌نهمین سالگرد جنگ داخلی لبنان و عبرتی که سوری‌ها نگرفتند"

"سی‌و‌نهمین سالگرد جنگ داخلی لبنان و عبرتی که سوری‌ها نگرفتند"

امروز (یکشنبه) برابر است با سی‌و‌نهمین سالگرد وقوع جنگ داخلی در لبنان در حالی که کشور همسایه لبنان امروز شاهد جنگی به مراتب بدتر از جنگ داخلی لبنان است و تصاویر جنگ داخلی سوریه تداعی کننده سال‌های وحشت و ترسی است که لبنانی‌ها طی 15 سال با آن دست و پنجه نرم کردند، اما نکته جالب توجه این است که نه لبنانی‌ها از تجربه خود در این جنگ چیزی آموختند و نه همسایه‌هایشان عبرت گرفتند.

امروز (یکشنبه) برابر است با سی‌و‌نهمین سالگرد وقوع جنگ داخلی در لبنان در حالی که کشور همسایه لبنان امروز شاهد جنگی به مراتب بدتر از جنگ داخلی لبنان است و تصاویر جنگ داخلی سوریه تداعی کننده سال‌های وحشت و ترسی است که لبنانی‌ها طی 15 سال با آن دست و پنجه نرم کردند، اما نکته جالب توجه این است که نه لبنانی‌ها از تجربه خود در این جنگ چیزی آموختند و نه همسایه‌هایشان عبرت گرفتند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روزنامه فرامنطقه‌ای الشرق الاوسط در گزارشی به مناسبت سی‌ونهمین سالگرد جنگ داخلی لبنان نوشت: "شبکه‌های اجتماعی ظرف 24 ساعت گذشته مملوء از عکس‌های جنگ داخلی لبنان در سال‌های 1975 تا 1990 شده است. در این تصاویر زنان سیاه‌پوشی نشان داده شده که در خیابان‌ها بی‌هیچ هدفی فقط برای پیدا کردن سرپناهی امن می‌دوند، جنازه‌های کودکان میان خرابه‌های خانه‌ها در بیروت افتاده است و فرماندهان جنگ در پشت سنگرهای خود جنگ‌های خونین را رهبری می‌کنند. این‌ها صحنه‌هایی است که فعالان در اینترنت آن‌ها را با عکس‌هایی از حلب، حمص و ریف دمشق مقایسه می‌کنند تا این مساله را برای افکار عمومی کشورهای عربی و بین‌المللی یادآور شوند که آنچه 39 سال قبل لبنان با آن روبرو بود سوریه در حال حاضر با آن دست و پنجه نرم می‌کند و لبنانی‌ها نه از تجربه خود در این جنگ چیزی آموختند و نه همسایه‌هایشان عبرت گرفتند.

فعالان، عکس‌هایی را در پایگاه توییتر منتشر کردند که در مورد کودکان سوری بود که سه سال قبل در سوریه کشته شده بودند.

فعالان بر روی این عکس‌ها نوشتند "دیروز کودکان لبنان و امروز کودکان سوریه".

در جریان جنگ داخلی لبنان که در 13 آوریل 1975 آغاز شد و 15 سال به طول انجامید حدود 200 هزار شخص کشته، حدود یک میلیون تن مجروح، حدود 350 هزار تن آواره و 400 هزار تن مفقودالاثر شدند.

در جنگ تمام گروه‌های سیاسی لبنانی و همچنین گروه‌های فلسطینی و طرف‌های خارجی به ویژه سوریه و رژیم صهیونیستی دست داشتند.

این در حالی است که سی‌ونهمین سالگرد جنگ داخلی در لبنان با مقدمه‌چینی‌ها برای برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری لبنان همزمان شده است که میشل عون، رهبر مسیحی فراکسیون تغییر و اصلاح و سمیر جعجع رهبر مسیحی حزب "نیروهای لبنانی" در آن مشارکت دارند که مهره‌های اصلی در جنگ داخلی لبنان به شمار می‌آیند.

در همین راستا، غاده رزق 48 ساله یکی از شهروندان لبنانی این سوال را مطرح کرد: چه منطقی در پشت این مساله قرار دارد که پس از گذشت 39 سال ما باید بین دو تن از رهبران جنگ یکی را انتخاب کنیم تا تصدی پست ریاست‌جمهوری را بر عهده بگیرد.

وی تصریح کرد: اگر لبنان نتواند شخصیت شایسته‌تری را از بین جعجع و عون برای تصدی پست ریاست‌جمهوری انتخاب کند بنابراین ما در فاجعه بزرگی خواهیم بود.

رزق در مصاحبه با روزنامه الشرق الاوسط عنوان داشت: رهبران جنگ تنها معادلات جنگ را خوب می‌دانند و در زمان صلح هیچ جایگاهی ندارند در نتیجه اگر هر یک از آن‌ها تصدی پست ریاست‌جمهوری را بر عهده بگیرند بی‌شک ما به زمان جنگ تلخ باز می‌گردیم. جوانان لبنانی که از جنگ چیزی جز روایت‌های پدران و مادرانشان نمی‌دانند اظهار تاسف می‌کنند که رهبران کنونی که جنگ را دیده‌ و در آن مشارکت کردند نتوانسته‌اند از آن جنگ عبرت بگیرند تا کشورشان را از خشونت‌ها نگه دارند.

یاسر العلی، 26 ساله از شهروندان لبنانی نیز عنوان داشت: تمام اقدامات قشر سیاسی زنگ خطری نسبت به وقوع جنگ در هر لحظه است به ویژه آنکه تمام عناصر این جنگ در حال حاضر وجود دارد.

وی تصریح کرد: تنش‌های طایفه‌ای در اوج خود است و بیش از 460 هزار آواره فلسطینی و بیش از یک میلیون آواره سوری در لبنان حضور دارند. سلاح همچنان وجود دارد. افراد مسلح حاضر هستند و مرزها باز است و جنگ ممکن است در هر لحظه به سراغ ما بیاید.

ماهر 46 ساله از شهروندان لبنانی که در جریان جنگ داخلی لبنان در چندین جبهه جنگیده بود انتظار وقوع جنگ جدیدی را می‌کشد و می‌گوید: در گذشته ما با اسرائیل مبارزه کردیم و با خون از اصول‌مان دفاع کردیم. متاسفانه نتیجه این جنگ تنها افراد مبارزی شد که پست‌های عالی‌رتبه در نهادهای دولتی را بر عهده گرفتند و نماینده و وزیر شدند.

ماهر با حالت تمسخر می‌گوید که در جنگ آتی تلاش خواهد کرد که تنها پول و دستاوردهایی را برای خود به دست آورد چرا که دوره جنگ بهترین مرحله برای آن است که یک فرد میلیونر شود.

بعد از اینکه مسئولان لبنانی در اوایل ماه گذشته با صدور تصمیمی اعلام کردند که حق خانواده‌های 17هزار لبنانی مفقودالاثر را برای اطلاع از نتایج تحقیقات در خصوص مشخص کردن سرنوشت آن‌ها تضمین می‌کنند خانواده‌های 17 هزار لبنانی مفقودالاثر در جنگ داخلی لبنان امیدوار شدند که در آینده نزدیک اطلاعی از سرنوشت فرزندان خود بیابند.

در سال 2000 نخستین کمیته برای آگاهی از سرنوشت افراد مفقودالاثر در لبنان تشکیل شد که این کمیته ظرف شش ماه پرونده‌هایی را از مردم تحویل گرفته و در گزارش خود اعلام کرد که 2.046 مورد مفقودالاثر وجود دارد و هیچ یک از آن‌ها در قید حیات نیستند.

این کمیته از خانواده‌ها خواست تا وفات این افراد مفقودالاثر را اعلام کنند اما هیچ شواهدی را مبنی بر مرگ آن‌ها ارائه نداد. در نتیجه بیشتر خانواده‌های لبنانی به این درخواست رسمی مقامات پاسخ مثبت نشان دادند اما کمیته دوم که در سال 2001 تشکیل شد به مدت 18 ماه فعالیت کرد و حدود 900 مورد مفقودالاثری را مورد بررسی قرار داد و هیچ گزارشی صادر نکرد که نتایج تحقیقات خود را نشان دهد".

انتهای پیام

کد N220221

وبگردی