آفتاب

آزادی رسانه‌ها در جهان در رده‌بندی سالانه "گزارشگران بدون مرز"

آزادی رسانه‌ها در جهان در رده‌بندی سالانه "گزارشگران بدون مرز"

سازمان "گزارشگران بدون مرز" رده بندی جدید خود را درباره آزادی رسانه‌ها در کشورهای مختلف جهان منتشر کرد. این سازمان حامی آزادی روزنامه‌نگاران در این گزارش درباره تاثیر درگیری‌های مسلحانه بر رسانه‌ها در جهان ابراز نگرانی کرده است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گزارشگران بدون مرز در گزارش جدید خود از "تفسیر اغراق‌آمیز و سوءاستفاده‌گرانه از مفهوم امنیت ملی علیه حق اطلاع‌رسانی و دانستن" انتقاد کرده و گفته است که این "گرایش خطرناک تا قلب دولت‌های قانون‌مدار پیش رفته است."

اشاره این سازمان به کشورهای آمریکا و انگلیس است که به خاطر اقداماتشان علیه روزنامه‌نگاران افشاگر، در این رده‌بندی سقوط کرده‌اند.

آمریکا با ۱۳ پله سقوط، در رده ۴۶ آزادی رسانه‌ای در جهان نشسته است. انگلیس هم سه پله پایین رفته و در رده ۳۳ قرار گرفته است.

در رده‌بندی امسال، خطرناک‌ترین کشور جهان برای روزنامه‌نگاران، سوریه است که از میان ١٨٠ کشور در رده‌ی ١٧٧ جای دارد.

سازمان گزارشگران بدون مرز در این باره نیز ابراز نگرانی کرده است که بحران سوریه با سرایت به کشورهای منطقه، از جمله لبنان، عراق و اردن، بر روند اطلاع‌رسانی و آزادی رسانه‌ها تاثیر منفی گذاشته است.

این گزارش می‌گوید به‌قدرت‌رسیدن اخوان‌المسلمین در مصر، به افزایش فشارها علیه روزنامه‌نگاران منجر شد اما وقتی که قدرت به دست نظامیان افتاد، این محدودیت‌ها تکمیل شد.

کشورهای فنلاند، هلند و نروژ به‌ترتیب در صدر آزادی رسانه‌ای جهان هستند و ترکمنستان، کره شمالی و اریتره، در کف جدول قرار گرفته‌اند.

کریستف دولوار، مدیرکل گزارشگران بدون مرز، درباره رد‌ه‌بندی آزادی رسانه‌ها در جهان گفته است که این جدول مبتنی بر هفت شاخص تهیه می‌شود: سطح سرکوب و فشار، میزان چندصدایی، استقلال رسانه‌ای، فضای عمومی و خودسانسوری، چارچوب‌های قانونی، شفافیت، توانمندی زیرساخت‌ها.

به گزارش بی.بی.سی افغانستان نیز در رده ١٢٨ فهرست گزارشگران بدون مرز قرار گرفته است. این کشور در رده‌بندی سال گذشته، چند پله صعود کرده بود.

گزارشگران بدون مرز می‌گوید خشونت علیه روزنامه‌نگاران و به ویژه زنان روزنامه‌نگار در افغانستان ادامه دارد.

"برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای ولایتی، هم‌زمان با خروج نیروهای بین‌المللی، مسئله امنیت برای شهروندان به طور کلی و تأمین امنیت خبرنگاران، چالش‌های مهم آینده برای ارزیابی قوام آزادی اطلاع‌رسانی در دموکراسی جوان افغانستان است."

تاجیکستان هم در رده ۱۱۵ این گزارش قرار گرفته است. گزارشگران بدون مرز انتقاد کرده که در تاجیکستان، "پوشش کارزار انتخابات ریاست جمهوری در رسانه‌های عمومی به شکلی واضح به نفع امام‌علی رحمان رقم خورد."

این سازمان البته از قانون جدید رسانه‌ها در تاجیکستان که از مارس ٢٠١٣ اجرا شده استقبال کرده ولی گفته در عمل تاثیری بر آزادی اطلاع‌رسانی نداشته است.

سازمان گزارشگران بدون مرز هم‌چنین در گزارش سالانه خود پاکستان را نیز یکی از خطرناک‌ترین کشورهای جهان برای خبرنگاران برشمرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، بر اساس این گزارش استان بلوچستان پاکستان کانون خشونت‌ها در این کشور علیه خبرنگاران بوده است.

این گزارش تصریح کرد: در سال 2013 هفت خبرنگار در پاکستان حین انجام وظیفه کشته شدند و مقصر مرگ آنها نیز عدم تمایل دولت پاکستان به اجرای عدالت در قبال آنها است.

در مقام مقایسه 10 خبرنگار در سوریه، هشت خبرنگار در فیلیپین و هفت خبرنگار نیز در سومالی کشته شده‌اند.

سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش خود پاکستان را در فهرست شاخص آزادی مطبوعات از میان 180 کشور در رده 158 قرار داد و تصریح کرد: دولت پاکستان در مقابل طالبان و تشکیلات ارتش که به گفته بسیاری از ناظران بین‌المللی معادل یک دولت در دولت است، ناتوان است.

از میان هفت خبرنگار کشته شده در پاکستان در سال 2013 چهار تن در استان بلوچستان در جنوب غرب پاکستان که درگیر خشونت‌های افراطگران و جدایی‌طلبان است، کشته شده‌اند.

سال گذشته میلادی پاکستان در فهرست شاخص آزادی مطبوعاتی از میان 179 کشور در رده 159 قرار داشت و آمار خبرنگاران کشته شده در پاکستان 9 نفر بود.

تلاش آمریکا و انگلیس در سرکوب افشاگران

گزارشگران بدون مرز گفته است سقوط ۱۳ پله‌ای آمریکا در این رده‌بندی، "یکی از عقب‌گردهای قابل ملاحظه در میان کشورهای دموکراتیک" بوده است.

علت اصلی این تغییر جایگاه، "اصرار بر ردگیری منابع روزنامه‌نگاران و به‌راه‌انداختن کارزار شکار افشاگران" بوده است.

این سازمان در این باره به محکومیت سرباز منینگ و تعقیب قضایی ادوارد اسنودن اشاره کرده و آن را هشداری شمرده است برای "کسانی که با شجاعت، اطلاعات به اصطلاح حساس اما به نفع منافع عمومی را در دست‌رس همگان قرار می‌دهند."

در این باره از انگلیس هم انتقاد کرده است که "به نام مبارزه با تروریسم، نمایان‌گر فشار فضاحت‌بار علیه روزنامه گاردین و بازداشت ۹ ساعته شریک زندگی و همکار گلن گرینوالد" بوده است.

گرینوالد که برای روزنامه گاردین کار می‌کرد، گزارش‌های افشاگرانه‌ای مبتنی بر اطلاعاتی نوشت که ادوارد اسنودن بر ملا کرده بود.

گزارشگران بدون مرز، یک سازمان غیرانتفاعی بین‌المللی در دفاع از آزادی رسانه‌ها و حمایت از خبرنگاران و روزنامه‌نگاران است. مقر این سازمان در پاریس پایتخت فرانسه است.

انتهای پیام

کد N118602

وبگردی