آفتاب

پایان دور اول مذاکرات طالبان و دولت پاکستان

پایان دور اول مذاکرات طالبان و دولت پاکستان

براساس گزارش‌ها از پاکستان، دیدار نمایندگان دولت اسلام‌آباد و نمایندگان معرفی شده از سوی طالبان پاکستان، خاتمه یافته است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)،‌ همین گزارش‌ها حاکی است که دو طرف بر سر تعدادای از موارد با هدف ایجاد فضایی برای آغاز گفت‌وگو‌ها توافق کرده‌اند.

این در حالی است که پیشتر خبرگزاری فرانسه گزارش داد، مذاکرات اولیه برای دستیابی به صلح میان اعضای طالبان و دولت پاکستان روز سه‌شنبه به شکست انجامید.

انجام مذاکرات در چارچوب قانون اساسی پاکستان که آن را "اسلامی و دموکراتیک" خوانده‌اند، محدود بودن مذاکرات به امور مربوط به منطقه قبیله‌ای پاکستان و درخواست از دو طرف برای ایجاد آتش‌بس از مهمترین موارد این توافق‌ها است.

در عین حال دو طرف توافق کرده‌اند که این مذاکرات نباید بیش از حد طولانی شود و همچنین نمایندگان دولت از طالبان خواسته‌اند تا اعضای کمیته جداگانه‌ای را که آن‌ها تشکیل داده‌اند، مشخص کنند. دیدار دو طرف صبح پنج‌شنبه آغاز شد، اما مکان دقیق این دیدار اعلام نشد. هم‌چنین زمان برگزاری دیدار بعدی بین دو گروه مشخص نشده است.

هدف از این ملاقات توافق دو طرف بر سر یک "نقشه راه" برای پیشبرد مذاکرات بوده است. همین نکته که نمایندگانی از دو طرف با یکدیگر ملاقات کرده‌اند شاید نکته بسیار مهمی در این تحولات باشد، اما نباید فراموش کرد که این مذاکرات در واقع غیر مستقیم است. یعنی نمایندگان معرفی شده از سوی دو طرف برای ایجاد فضا و محملی برای آغاز مذاکرات با یکدیگر ملاقات کرده‌اند و ملاقات رو در رو بین دولت و فرماندهان طالبان انجام نشده است. در همین رابطه سوال مهم این است که به طور مثال واکنش رهبران طالبان به موارد توافق بین دو طرف چیست؟ طالبان در اظهارات گذشته خود با برخی از موارد اعلام شده مخالفت‌هایی داشته‌اند.

همزمان دو طرف درباره قدرت اجرایی این نمایندگان تردیدهایی دارند که برطرف کردن این تردیدها برای پیشبرد مذاکرات بالقوه مهم است. نمایندگان دولت پاکستان و طالبان قرار بود چند روز پیش با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کنند، اما آن دیدار به تعویق افتاد.

در واکنش به این رویداد، طالبان پاکستان واکنش خشمگینانه‌ای نسبت به "غیبت نمایندگان دولت پاکستان" نشان داد و یک عضو هیات طالبان پاکستان با هشدار نسبت به این اقدام دولت پاکستان، گفت که "هر اتفاقی می‌تواند بیفتد."

بر اساس برخی از گزارش‌ها دلیل عدم انجام قبلی دیدار این بود که نمایندگان دولت پاکستان از نمایندگان طالبان خواستند تا قبل از شروع مذاکرات، "بعضی مسایل را روشن کنند." اصرار طالبان پاکستان بر اجرای قوانین شریعت اسلامی و آزادی زندانیان سیاسی بر مذاکرات صلح سایه انداخته بود.

مذاکرات دشوار

طی چند هفته اخیر، مساله پایان دادن به اقدامات خشونت‌آمیز شبه‌نظامیان طالبان در جلساتی با شرکت مقامات دولتی و رهبران گروه‌های مختلف سیاسی و اجتماعی پاکستان مورد بحث و گفت‌وگو قرار گرفت و از جمله، اعضای پارلمان پاکستان جلساتی را به بررسی این موضوع اختصاص دادند.

اگرچه طی ماه گذشته میلادی، پاکستان شاهد تشدید حملات شبه‌نظامیان به خصوص به مراکز و نفرات نظامی پاکستان بود اما ظاهرا دولت تصمیم داشته اجازه ندهد این حملات مانع از برگزاری مذاکرات صلح شود.

هدف دولت از این مذاکرات رسیدن به نوعی تفاهم با گروه طالبان و پایان دادن به اقدامات خشونت‌آمیز آنان است که طی حدود یک دهه گذشته، به کشته شدن نزدیک به پنجاه هزار تن منجر شده است. شماری از این افراد در حملات طالبان، از جمله عملیات انتحاری این گروه جان خود را از دست داده‌اند.

چند روز پیش از آغاز مذاکرات، گزارش‌هایی منتشر شد حاکی از اینکه طالبان برای موافقت با مذاکرات صلح، پیش شرط‌هایی را تعیین کرده است که از جمله شامل پوشش اسلامی اجباری برای زنان، برقراری دادگاه‌های شرع و جاری کردن احکام اسلامی، آزادی تمامی زندانیان طالبان و خروج واحدهای ارتش پاکستان از مناطق قبیله‌نشین است.

به گزارش بی‌بی‌سی، در پی انتشار این گزارش، کارشناسان پاکستانی گفتند که این شرایط برای بسیاری از مردم پاکستان غیرقابل قبول است و به این ترتیب، امیدی به موفقیت مذاکرات صلح نمی‌رود، اما بعدا، نمایندگان طالبان در مذاکرات صلح، وجود چنین پیش شرط‌هایی را تکذیب کردند. به گفته ناظران، به نظر می‌رسد که اسلام‌گرایان پاکستانی نیز گرفتار چند دستگی هستند.

گروه موسوم به "تحریک طالبان پاکستان" یا طالبان پاکستانی حدود شش سال پیش به شکل ائتلافی از تعدادی گروه اسلام‌گرا اعلام موجودیت کرد و گفت که هدف از تشکیل این گروه، مبارزه با دولت پاکستان به منظور استقرار حکومت شرع در این کشور، مبارزه با آمریکا و ناتو و کمک به شبه‌نظامیان طالبان در افغانستان است.

طالبان پاکستانی خود را جدای از طالبان افغانستان معرفی می‌کند هر چند از عملیات شبه‌نظامیان افغان حمایت به عمل می‌آورد. مقامات افغان و برخی مقامات آمریکایی معتقدند که بدون چنین حمایتی، شبه‌نظامیان افغان امکان ادامه عملیات علیه دولت این کشور را ندارند.

انتهای پیام

کد N108025

وبگردی