آفتاب

آمریکا از امضای قرارداد امنیتی موثر با آلمان طفره می‌رود

آمریکا از امضای قرارداد امنیتی موثر با آلمان طفره می‌رود

آیا امضای تفاهم‌نامه امنیتی-اطلاعاتی میان آلمان و آمریکا ‌به شکست می‌انجامد؟ بنا بر گزارش رسانه‌ها، بله! واشنگتن ظاهرا قصد دارد از سیاستمداران آلمانی همچنان جاسوسی کند. نشانی از نرمش در رفتار آمریکا دیده نمی‌شود.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) مذاکرات آلمان و آمریکا برای امضای تفاهم‌نامه اطلاعاتی-امنیتی در آستانه پایانی بی‌نتیجه است. روزنامه "زود دویچه تسایتونگ" و شبکه رادیو-تلویزیونی "NDR" آلمان گزارشی به این مضمون منتشر کرده‌اند. پس از برملا شدن جاسوسی آژانس امنیت ملی آمریکا از صدراعظم آلمان، موضوع امضای تفاهم‌نامه‌ای اطلاعاتی-امنیتی بین دو کشور مطرح شد.

بنا بر گزارش منابع مزبور، دولت آلمان امید خود برای شکل‌گیری تفاهمی مؤثر با ایالات متحده را تقریبا به‌طور کامل از دست داده است. "زود دویچه تسایتونگ" به نقل از منابع آلمانی نزدیک به مذاکرات نوشته است: «ما چیزی به دست نخواهیم آورد.» بر این پایه، آمریکا حتی نمی‌پذیرد که در آینده از سیاستمداران و دولتمردان آلمانی جاسوسی نکند.

ایالات متحده به جاسوسی از برلین ادامه خواهد داد

امید آلمان به امضای تفاهم‌نامه‌ای ضدجاسوسی با آمریکا در ماه‌های اخیر تحت تأثیر رفتار ایالات متحده کمرنگ‌تر شده است. دولت باراک اوباما این موضوع را القا کرده که دستگاه‌های امنیتی آمریکا لزوم توقف جاسوسی متقابل را چندان جدی نمی‌گیرند.

نشریه آمریکایی "نیویورک تایمز" در ماه دسامبر گزارش داده بود که سوزان رایس، مشاور امنیت ملی اوباما، به اطلاع برلین رسانده که واشنگتن برای آلمان اولویت قائل نیست؛ اگر آژانس امنیت ملی آمریکا رفتار ویژه‌ای در قبال آلمان در پیش بگیرد، این امر واکنش دیگر کشورها را هم در بر خواهد داشت.

آن‌طور که "زود دویچه تسایتونگ" و "NDR" گزارش داده‌اند، دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی آمریکا به هیچ عنوان حاضر به عقب‌نشینی از مواضع خود نیستند. به‌عنوان نمونه آمریکا هنوز حاضر نیست اعلام کند تلفن همراه آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، از چه زمانی شنود می‌شده است. واشنگتن همچنین نمی‌گوید آیا افزون بر صدراعظم، دیگر سیاستمداران ارشد آلمان هم شنود می‌شدند یا همچنان می‌شوند.

آلمان همچنین از ایالت متحده درخواست کرده که کارشناسان امنیت داخلی این کشور به طبقه فوقانی سفارت‌خانه ایالات متحده در برلین راه پیدا کنند. آمریکا با این درخواست هم موافقت نکرده است. گمان می‌رود سفارت‌خانه آمریکا در میان ساختمان‌های دولتی در برلین، یکی از ایستگاه‌های شنود و جاسوسی در آلمان باشد.

«آمریکایی‌ها به ما دروغ گفتند»

در اداره امنیت برون‌مرزی آلمان (BND) که طرف مذاکره با دستگاه‌های امنیتی آمریکاست، ناامیدی موج می‌زند. گرهارد شیندلر، رئیس این نهاد، از قرار معلوم به بخش‌های زیر دست خود گفته که امضا نکردن تفاهم‌نامه‌ای با ویژگی‌های کنونی بهتر از امضا کردن آن است.

روزنامه "زود دویچه تسایتونگ" می‌نویسد که آلمان با دریافت نخستین نشانه‌های همکاری از طرف آمریکا، امیدوار بود تفاهم‌نامه اطلاعاتی-امنیتی با ایالات متحده به سرعت امضا شود. دو طرف از قرار معلوم در ماه اوت ۲۰۱۳ به‌صورت شفاهی "اطمینان داده‌اند" که در آینده "جاسوسی متقابل، جاسوسی در امور اقتصادی و نقض حقوق ملی طرف مقابل" در کار نخواهد بود. "زود دویچه تسایتونگ" به نقل از یک مقام بلندپایه آلمانی می‌نویسد: «آمریکایی‌ها به ما دروغ گفتند.»

به گزارش دویچه وله، دولت آلمان موضع خاصی در قبال گزارش رسانه‌های یادشده اتخاذ نکرده است. به گفته یک سخنگوی دولت در برلین، «دولت آلمان در حال گفت‌وگو با طرف آمریکایی است تا بستری جدید برای همکاری سرویس‌های اطلاعاتی دو طرف ایجاد کند.»

باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا، هفته گذشته پس از ماه‌ها سکون در روابط سیاسی دو طرف، در تماسی تلفنی صدراعظم آلمان را به آمریکا دعوت کرد. آنگلا مرکل نیز این دعوت را پذیرفت. رسانه‌ها گزارش می‌دهند که دفتر صدارت عظمای آلمان امیدوار است "در سه ماه پیش رو تفاهم‌نامه‌ای به امضا برسد."

برخورد متفاوت اسپانیا

بر خلاف آلمان، رئیس دولت اسپانیا اعلام کرد که توضیحات تاکنونی آمریکا در مورد برنامه جاسوسی آژانس امنیت ملی این کشور را کافی می‌داند. ماریانو راخوی پس از دیدار با باراک اوباما در واشنگتن گفت که اسپانیا در این مورد توضیح "قانع‌کننده‌ای" دریافت کرده است. از قرار معلوم، دولت‌های آمریکا و اسپانیا در این خصوص "به‌طور کامل" با هم گفت‌وگو کرده‌اند.

پیش از این یک روزنامه اسپانیایی گزارش داده بود که آژانس امنیت ملی آمریکا در پایان سال ۲۰۱۲ تنها ظرف چند هفته میلیون‌ها مکالمه تلفنی در اسپانیا را شنود و ضبط کرده است.

از ژوئن ۲۰۱۳ و با افشاگری‌های ادوارد اسنودن، کارمند پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا، جاسوسی این آژانس از شهروندان کشورهای مختلف جهان برملا شد. در این میان مشخص شد که آمریکا نه تنها از مرکل و سیاستمداران ارشد دیگر کشورهای متحد ایالات متحده، بلکه از میلیون‌ها شهروند عادی کشورهای مختلف جاسوسی می‌کند. آلمان از جمله کشورهایی بود که به این فعالیت‌ها واکنش منفی شدیدی نشان داد.

انتهای پیام

کد N61051

وبگردی