Locked دریافت Toolbar آفتاب
ادبیات
شعر و ادب
سبک شناسی
تاریخ ادبیات ایران
وضع سیاسی و اجتماعی و علمی و ادبی ایران از آغاز عهد اسلامی تا پایان قرن سوم هجری
وضع سیاسی و اجتماعی و علمی و ادبی ایران در قرن چهارم و نیمه اول قرن پنجم هجری
وضع سیاسی و اجتماعی و علمی و ادبی ایران از میانهٔ قرن پنجم تا آغاز قرن هفتم هجری
وضع سیاسی اجتماعی علمی ادبی ایران از اوایل قرن هفتم تا پایان قرن هشتم
وضع سیاسی و اجتماعی و علمی و ادبی ایران از پایان قرن هشتم تا اوایل قرن دهم هجری
وضع سياسى اجتماعى علمى ادبى ايران از آغاز سده دهم تا ميانه سده دوازده هجرى
علوم ادبى يکى از علوم ناظرند بر کيفيت بيان معانى به‌صور مختلف آنها از قبيل کتابت و خطابت و انشاء و عشر که خود به‌علوم: خطيه، علوم متعلق به الفاظ (علم مخارج حروف، علم لغت، علم اشتقاق و علم صرف)، و علوم متعلق به مرکبات (نحو، معاني، بيان، بديع، عروض، قوافي، قرض‌الشعر، علم انشاء، علم محاضره، علم دواوين، علم تاريخ) تقسيم مى‌شوند.
در آغاز دورهٔ اسلامى ”ادب“ بدين وسعت نبود ولى به‌تدريج بر اثر آشنائى مسلمانان با تمدن‌هاى گوناگون و دانش‌هاى مختلف و نيز توسعهٔ علوم و اسلوب‌هاى فکرى و هم‌چنين حاجت ملت‌هاى غيرعرب به فرا گرفتن زبان تازى و قواعد آن، توسعهٔ فراوانى حاصل کرد و از جملهٔ فنون مهم رايج در ميان مسلمانان گرديد. از عواملى که در اين توسعه تأثير مستقيم داشته يکى نقل کتب ادب و تاريخ و قصص و داستان‌هاى ملى ايران و حکم و امثال و اخلاق و نظاير اينها از پهلوى به‌عربي، ديگر ورود عدهٔ زيادى از مفردات و مرکبات الفاظ سريانى و يونانى و ايرانى به زبان عربى از راه ترجمهٔ کتب و تدوين علوم، و ديگر آشنائى مسلمانان با علوم ادبى يونانى و سريانى و پهلوى و کيفيت کار در آنها بود. اين علل و نظاير آنها مايهٔ آن شد که ادب عربى که در آغاز امر ساده و دور از صورت علمى بود، قدم در طريق ترقى و تکامل نهد و ادبيات مهم اسلامى پديد آيد.
مبداء علوم ادبى عربى ”علم‌الرواية“ است که موضوع آن همهٔ مطالب مربوط به فرهنگ عرب اعم از اشعار و امثال و حکايات و تواريخ و انساب و اخبار بود و کسى که به حفظ و روايت اين مطالب مى‌پرداخت ”راوي“ يا ”راويه“ ناميده مى‌شد. راويان به سبب اطلاعات وسيعى که از افکار و آثار عرب جاهلى و صدر اسلام داشتند منشاء هرگونه فايده‌اى در مسائل متنوع مربوط به ادب عربى بوده‌اند و به‌همين سبب در آغاز عهد عباسى که دورهٔ تدوين قواعد زبان و ادب عربى بود بذل توجه خاصى نسبت به اين گروه آغاز شد و خلفا اموال فراوان در راه تشويق و ترغيب آنان صرف کردند و همين امر باعث افزايش راويان و ظهور عدهٔ معتنابهى از افراد کثيرالاطلاع در ميان آنان شد که غالب آنان ايرانى و از موالى بوده‌اند مانند حمادبن شاپور ديلمى (م ۱۵۵ هـ.) گرد‌آورندهٔ معلقات سبع، و خلف بن حيان فرغانى معروف به ”خلف‌الاحمر“ (م ۱۸۰ هـ.) و ابوعمروالشيبانى از موالى بنى‌شيبان (م ۲۰۶ هـ.) و جز آنان. تأليفات اين راويان در مسائل مختلف ادبى و گرد‌آورى‌هاى آنان از اخبار و امثال و اشعار و انساب عربى سرمايهٔ اصلى علماى ادب در تحقيقات و تأليفات ادبى آنان گرديد.
در سه قرن اول هجرى مسلمانان ايراني، به سبب حاجتى که به آموختن زبان عربى داشتند، در کشف و تدوين قواعد آن کوشش بسيار کردند چنانکه بايد گفت نخستين تدوين‌کنندگان دستور زبان عربى آنان بوده‌اند. نخستين مراکز تحقيق در زبان عربى بصره و کوفه دو شهر قديم ايرانى بود که در آن زمان به دو شهر نيم عربى و نيم ايرانى تبديل شده و محل تلاقى باديه‌نشينان عرب و شهرنشينان و بهترين محل جمع‌آورى اطلاع از زبان اصيل عربى بوده است. در اين دو مرکز تحقيق در صرف و نحو عربى عده‌اى از مشاهير علماى ايرانى سرگرم کار بودند مثل سيبويه فارسى (م ۱۸۳ هـ.) صاحب اولين کتاب بزرگ و جامع در علم نحو که به ”الکتاب“ موسوم است؛ و شاگرد او اخفش خوارزمى (هر دو منسوب به مرکز ادبى بصره)؛ و کسائى فارسى (م ۱۸۹ هـ.) و شاگرد او فرّاء (هر دو منسوب به مرکز ادبى کوفه) و عده قابل توجه ديگر است.
در علم لغت و علوم بلاغى نيز در اين سه قرن کوشش‌هائى شده است و علماى بزرگى مثل خليل بن احمد (مؤلف کتاب‌العين در لغت) و ابوعبيده معمربن مثنى صاحب کتاب ”مجاز‌القرآن“ و ابوحاتم سيستانى صاحب ”کتاب‌الفصاحة“ ظهور کردند.
دریافت صفحه ارسال به دوستان چاپ
تازه‌ها
نــویــســنــده ای کــه روان پــریــش شــد
جهانی شدن ادبیات ایران با آژانس ادبی
این فصل را با من بخوان
ایده‌های داستانی از کجا می‌آیند؟
مقوله ی عشق و دل
اخبار
بازگشت کاوه یغمایی به ایران
انتشار غیر مجاز «خصوصی» در بازار فیلم خیابانی
آنتونی هاپکینز به قسمت دوم «قرمز» می‌پیوندد
خانه سینما امروز هم بسته می‌ماند
Lady Gaga Faces Protests again!
بالای صفحه
مرگ فجیع موتور سوار
مرگ فجیع موتور سوار
طالع‌بینی ۶ خرداد ماه ۹۱
طالع‌بینی ۶ خرداد ماه ۹۱
اگر متولد این ماه هستید خودتان را با این ستاره ها مقایسه کنید
اگر متولد این ماه هستید خودتان را با این ستاره ها مقایسه کنید
این غذاهای رژیمی می توانند باعث اضافه وزن شوند
این غذاهای رژیمی می توانند باعث اضافه وزن شوند
خودكشی بی‌نتیجه زن جوان در مشهد
خودكشی بی‌نتیجه زن جوان در مشهد
شرط فرمانده سپاه ولی امر برای بازگشت خاتمی به عرصه سیاست
شرط فرمانده سپاه ولی امر برای بازگشت خاتمی به عرصه سیاست
چگونه کارمند خوش پوشی باشیم؟
چگونه کارمند خوش پوشی باشیم؟
بازیگر ارباب حلقه ها بخاطر آزار و اذیت همسر سابقش دستگیر شد !
بازیگر ارباب حلقه ها بخاطر آزار و اذیت همسر سابقش دستگیر شد !
مرگ دونفر تنها به خاطر یك فرغون شن!
مرگ دونفر تنها به خاطر یك فرغون شن!
لیدی گاگا بازهم با تظاهرات مردم روبرو شد !
لیدی گاگا بازهم با تظاهرات مردم روبرو شد !
 وبلاگ آفتاب 
آگهی‌ها
◊ لوله و اتصالات
» هوالرزاق با سلام آیرون پایپ در زمینه عرضه لوله اتصالات شیرآلات و آهن آلات صنعتی فعالیت …
◊ جراحی پلاستیک ، ترمیمی و زیبایی
» دکتر بهزاد فرخی فوق تخصص جراحی پلاستیک ، ترمیمی و زیبایی ( عضو انجمن فوق تخصصی جراحان پلاستیک …
◊ واکسن زبان انگلیسی کشف شد
» انگلیسی را مانند انگلیسی ها صحبت کنید. این واقعا امکان پذیر است که شما مکالمه ی زبان انگلیسی …
◊ خدمات روانشناسی مژگان محبوبی مطبوع
» دفتر مشاوره مژگان محبوبی مطبوع و همکاران آماده ارائه خدمات روان شناسی به تمام اقشار جامعه …
◊ خودتان پزشک خود و خانواده تان باشید
» نرم افزار پزشک خانواده کاملا فارسی و برای اولین بار در ایران جامع ترین و کامل ترین نرم …
◊ قفسه بندی انبار,بایگانی,پالت,زونکن
» قفسه بندی پیچ و مهره ای سبک و نیمه سنگین مشبک (Light Shelving) قفسه بندی فوق سنگین پالت راک (Pallet Rack) قفسه بندی …
◊ بانک تحقیق و پایان نامه دانشجو
» مقاله، پروژه، تحقیق و پایان نامه ی خود را در کوتاه ترین زمان ممکن و بدون نیاز به جستجو در …
◊ چگونه ۱ کتاب را در ۱۰ دقیقه بخوانیم؟
» دانشجوها، دانش آموزان، داوطلبان کنکور، علاقمندان به مطالعه و... آیا مایل هستید ۵۰۰ عدد …
◊ لوله بخاری واتصالات-دریچه کولر
» 25 سال سابقه درخشان و تولید موفق در زمینه: *تولید لوله های بخاری-آبگرمکن-پکیج-شوفاژ واتصالات …
◊ گروه مهندسین مشاور آسانسور هوافضا
» نمایندگی انحصاری فروش آسانسور هیدرولیک GMV ساخت ایتالیا در ایران فروش بصورت پکیج و نیم …
◊  کار و کوشش ما را از سه عیب دور می‌دارد، افسردگی، دزدی و نیازمندی. ولتر  ◊