فروغ فرخزاد

● نام و نام خانوادگی :فروغ فرخزاد ● تاریخ و محل تولد : ۱۳۱۳ شمسی - تهران ● تاریخ و محل وفات : ۱۳۴۵- تهران ● تخصص : شاعر ● آثار : مهم‌ترین آثار فروغ فرخزاد عبارت است از: اسیر(۱۳۳۱) ،دیوار …

● نام و نام خانوادگی :فروغ فرخزاد
● تاریخ و محل تولد : ۱۳۱۳ شمسی - تهران
● تاریخ و محل وفات : ۱۳۴۵- تهران
● تخصص : شاعر
● آثار : مهم‌ترین آثار فروغ فرخزاد عبارت است از: اسیر(۱۳۳۱) ،دیوار ( ۱۳۳۵) ،عصیان( ۱۳۳۶) تولدی دیگر( ۱۳۴۲) ایمان بیاوریم به‌فصل سرد( ۱۳۵۲) برگزیده اشعار( ۱۳۵۳) گزینه اشعار( ۱۳۶۴) که سه کتاب اخیر پس ازمرگ وی منتشر شدند.
● زندگی نامه : فروغ فرخزاد شاعره معاصر در سال ۱۳۱۳ شمسی در تهران به دنیا آمد. فروغ پس‌از پایان کلاس سوم دبیرستان به هنرستان بانوان رفت و خیاطی و نقاشی یاد گرفت. درشانزده سالگی به پرویز شاپور یکی از بستگان مادرش که پانزده سال از او بزرگتر بود دل باخت و علیرغم مخالفت خانواده با او ازدواج کرد و به اهواز رفت; ولی کمتر از دو سال‌بعد از همسرش طلاق گرفت و به تهران بازگشت . فروغ شاعری را از هفت سالگی آغاز کرد و نخستین مجموعه شعر او در سال ۱۳۳۱چاپ شد. دومین مجموعه شعر فروغ (دیوار) در بیست و یک سالگی این شاعره چاپ شد و بدلیل برخی گستاخی‌ها و سنت شکنی ها مورد نقد و سرزنش ادبا قرار گرفت. فروغ فرخزاد یک سال بعد علیرغم ملامت شخصیتهای ادبی، سومین مجموعه شعر خود بنام عصیان را چاپ کرد; این سه مجموعه شعر اشعاری بودند زنانه ، سرکش، رومانتیک وبحث انگیز. فروغ سپس جذب فعالیتهای سینمائی شد و در سال ۱۳۳۸ برای مطالعه و تجربه سینما به انگلستان رفت. وی پس از بازگشت در سال ۱۳۴۱ فیلم مستندی از جذامیان تبریز بنام ( خانه سیاه است) تهیه کرد که این فیلم در سال ۱۳۴۲ برنده جایزه بهترین فیلم مستند فستیوال اوبرهاوزن ایتالیا شد. مطالعات عمیق فروغ فرخزاد در زمینه سینما و فیلمبرداری و آشنائی با نویسندگان‌معاصر سبب شد که وی در اواخر عمر کوتاه خود نگرش دیگری نسبت به هنر، شعر وجامعه پیدا کند. این تحول فکری به اندازه‌ای بود که شاعره چهارمین مجموعه شعر خودرا (تولدی دیگر) نام نهاد که دارای روح و حالتی متفاوت از قبل و مملو از اشعار اجتماعی و انتقادی بود. مجموعه تولدی دیگر دنیای تفکرات این شاعره جوان را به گونه‌ای نوین‌نشان می‌داد و فروغ پس از چاپ این مجموعه، از آثار شعری گذشته خود اظهار تأسف کرد و این اشعار را بیان ساده‌ای از جهان بیرون خود نامید. فروغ فرخزاد در سال ۱۳۴۳ به ایتالیا،آلمان و فرانسه سفر کرد و در این ایام که در داخل و خارج از ایران به شهرت خاصی‌دست یافته بود، سازمان فرهنگی یونسکو فیلم نیم ساعته‌ای از زندگی او تهیه کرد. فروغ در روز دوشنبه ۲۴ بهمن ۱۳۴۵ دراثر سانحه تصادف رانندگی در سن سی ودو سالگی در گذشت. در آثار فروغ فرخزاد شعر و زندگی به گونه‌ای تفکیک ناپذیر درهم آمیخته است.مایه اصلی زندگی و شعر در آغاز برای او لذت جسمانی و هوسهای زودگذر بود که‌حاصلی جز شکست و ناکامی به بار نیاورد. شکست در زندگی اجتماعی و زندگی‌خانوادگی روح وی را پس از یک دوره ناامیدی ،بی اعتمادی و ناباوری به طغیان واداشت;با این حال روح عصیانگری فروغ بر ضد سنتها و اصول اخلاقی که در اشعار آغازین اومشهود است، پس از مجموعه تولدی دیگر تاحد زیادی تعدیل یافت و بی شک اگر زندگی‌طولانی تری می‌یافت به تجدید نظری اساسی در افکار و دیدگاههای خود می رسید. ازویژگیهای شعر فروغ نمایان ساختن مظاهر خشن و ناهموار زندگانی مردم در قالب شعراست. ابداع مضامین تازه و خلق تصاویر بدیع و اشیاء محیط اطراف با دیدی متفاوت و به‌پرده شعر کشیدن مشهودات و دریافتهای خود از دیگر شاخصه های زیبای شعر فروغ فرخزاد است.
منابع : ۱ -یا حقی، محمد جعفر: چون سبوی تشنه، تهران، انتشارات جامی، ۱۳۷۵ -۲ -حاکمی، اسماعیل: ادبیات معاصر ایران، تهران، انتشارات اساطیر، ۱۳۷۵ -۳ -صدری، مصطفی صدرالدین: شرح حال رجال‌و مشاهیر نامی ایران، تهران،