● تحرّک داشته باشید
موقعی که دیوید پاکرف، بنگاه دارِ پنجاه و هشت ساله، روبه روی دیواری خودش را با اسکواش سرگرم می کند، در واقع می خواهد بدخُلقی اش را از میان ببرد. او می گوید: «به
این وسیله نه تنها به توپ ضربه می زنم،بلکه سرِ خودم را هم گرم می کنم.»
روانشناسی به اسم "رابرت تایر" ، درباره هجده زن و مرد مطالعه کرد و دریافت که روزانه ده دقیقه پیاده رویِ تند، نیروی انسان را زیادتر کرده و اختلالات روحی او را در یک چشم به هم زدن کم می کند و آثار این عمل، لااقل تا یک ساعت باقی می ماند.
براد هستفیلد، استاد حرکت شناسی دانشگاه مریلندایالات متحده عقیده دارد: «داشتن فعالیت های جسمی پیاپی در خوش اخلاقی تأثیر دارد. آزاد شدنِ «بتا اندورفین» که مانع پیدایش فشار روانی می گردد، فقط یکی از چند ساز و کاری است که احتمال دارد به خوش اخلاقی بینجامد. از اینها گذشته، افزایش دمای بدن نیز مانند یک حمّام داغ، در اخلاق افراد اثر می گذارد.»
● درست غذا بخورید
انتقال دهنده های عصبی مغز، بر اثر غذاهایی که می خوریم و یا نمی خوریم به کار می افتند یا متوقف می شوند و تغییراتی در خُلق و خوی مان بوجود می آورند. الیزابت سومر، کارشناس تغذیه و نویسنده ی کتاب «غذا و خُلق» از گزارشگری نقل می کند که همکارانش اسمش را «آدم ناخن خشک و خسیس» گذاشته بودند، می گوید: «از او پرسیدم: صبحانه می خوری؟ جواب داد: نه. در عوض، هر روز صبح، قهوه می نوشید و در عین حال، تعجب می کرد که چرا این قدر با خودش قهر است و برای خودش پاسبان می آورَد.»
● نگرش مثبت
به قول مایکل فوردیس، استاد روانشناسی دانشکده جامع ادیسون در فورت مِی زر ۳ایالت فیلادلفیا: «بعضی ها افکار و روحیات منفی را با واقع بینی، یکی می دانند؛ امّا تمام چیزهای اطراف ما، اساساً خنثی هستند. ما هستیم که برای آنها، اعم از مثبت یا منفی بودنشان، ارزش زیادی قایل می شویم». پرسش این است که شما چه نگرشی را بر می گزینید؟
استاد مذکور، جهت استواری کلامش، دانشجویان خویش را واداشت تا چند روزی، اندیشه هایشان را یادداشت کنند. او اظهار می دارد که دانشجویان غالباً از منفی بودن افکارشان درشگفت بودند. چند روز بعد آنها را وادار کرد که به منظور سنجش صحیح، نوشته ها را دوباره بخوانند و اعلام کرد که بیشتر ترس هایشان به واقعیت نپیوستند و آنهایی که درست از آب درآمدند، معمولاً از اختیارشان خارج بود.»
● لبخند بزنید
لبخند، ساده ترین راه برای رفع کج خلقی است. پژوهشگران طی آزمایشی به داوطلبان، نقاشی های متحرّکِ مشابهی نشان دادند. به بعضی از شرکت کنندگان گفته شد که قلمی را بین دندان های بالا و پایین خود بگذارند تا حالتی شبیه خنده به وجود آید. بقیه، قلم را میان دو لبشان قرار دادند، به طوری که نمی توانستند تبسّم کنند و نتیجه این شد که افراد خندان، نقاشی های متحرک را خنده دارتر یافتند.
● به آینه نگاه کنید
لاندی لارسنِ روانشناس، برپایه چنین یافته هایی کوشیده است از وجود هیجاناتی که خودش پیش بینی کرده، آگاه تر گردد. او می گوید: «روزی منشی ام رو به من کرد و گفت: انگار عصبانی هستید؟ در آینه نگاهی به صورتم انداختم و دیدم راست می گوید. به این خاطر حواسم را جمع کردم تا حالت چهره ام را عوض کنم و فهمیدم انسان با هر عملِ ساده ای نیز می تواند اخلاق و رفتارش را عوض کند.
نویسنده: باربارا هاستدکروک مترجم: ابوالفضل امیر دیوانی