شب قدر، شب سیر در ملکوت

آن شب قدری که گویند اهل خلوت امشب است/ یارب این تاثیر دولت از کدامین کوکب است.مهم‌ترین ماه قمری ماه مبارک رمضان و مهم‌ترین شب ماه مبارک شب قدر است. قدر در لغت به معنای اندا‌زه‌گیری …

آن شب قدری که گویند اهل خلوت امشب است/ یارب این تاثیر دولت از کدامین کوکب است.مهم‌ترین ماه قمری ماه مبارک رمضان و مهم‌ترین شب ماه مبارک شب قدر است. قدر در لغت به معنای اندا‌زه‌گیری و در اصطلا‌ح تقدیر امور است، یعنی در شب قدر تقدیر امور انسان‌‌ها انجام می‌گیرد و در عظمت این شب همان بس که قرآن می‌فرماید شب قدر از هزار ماه بهتر است، یعنی اگر در یک کفه ترازو شب قدر را قرار دهید و در کفه دیگر هشتاد و سه سال و سه ماه و اندی را باز هم کفه قدر سنگین‌تر است.
شب قدر از هزار شب بهتر است . اگر درست آن را درک کنیم، شأن پیدا می‌کنیم و اگر رخ ندهد و فیض‌اش میسر نگردد، زیان غیرقابل جبرانی را به همراه خواهد داشت. ‌پس می‌توان گفت شب قدر، شب پرواز و شب سیر و سفر در گذشته خویش و تصمیم بر جبران مافات است وگرنه بدون معراج (الصلوه معراج المومن) و بدون نور و بدون بازگشت از دست دادن بزرگ‌ترین فرصت است و سرمایه گرانقدر را به هدر دادن. ‌ مولوی می‌فرماید<از آسمان جانان نازل شده است قرآن/ آیات قاب قوسین در شأن ماست امشب>این شب نمونه و بی‌نظیر سال شب سیر و سفر در ملکوت و در گذشته خویشاست، سیر از ظلمات و تاریکی‌ها به سوی نور و روشنایی‌ها. کدام ظلمت؛ ظلمت جهل، ظلمت منیت، ظلمت خودخواهی، ظلمت خود بزرگ‌بینی، ظلمت حسادت، ظلمت اتکا به غیر خدا، ظلمت کثرت، ظلمت خود را کسی دیدن، ظلمت اختلا‌فات حزبی و گروهی و خلا‌صه ظلمت بی‌خبری و دور ماندن از هدف خلقت که این غفلت باعث هدر رفتن سرمایه الهی یعنی عمر عزیز غیرقابل بازگشت می‌شود. اولین گام در آن شب جمع و جور کردن خود است و این ممکن نیست مگر اینکه با خود فکر کنیم. چه فکری؟ ‌
از کجا آمده‌ام، آمدنم بهر چه بود/ به کجا می‌روم آخر ننمایی وطنم
دولت گرفتن و سر در آستان دوست گذاشتن با احیای شب قدر فراهم می‌شود. در این شب استثنایی علا‌وه بر تفکر و مطالعه در راستای هدف خلقت و بازگشت به خویشتن خویش، شب‌زنده داری که مرام بزرگان است، توصیه شده است. باشد که از این رهگذر طعم و شیرینی عشق بازی با معشوق نصیب جویندگان این راه گردد. چه زیبا حافظ شیرین سخن فرمود: <دوش وقت سحر از غصه نجاتم دادند/ وندر آن ظلمت شب آب حیاتم دادند>وصل شدن و در مسیر هدف خلقت قرار گرفتن برای ساکنان راه چه شیرین و مبارک است. بی‌جهت نبود که آنان به همه مظاهر دنیوی پشت پا زدند و همه لذات زودگذر همراه با ملا‌ل را کنار گذاشتند و راز و نیاز با معشوق را با هیچیک از مظاهر دنیوی عوض نمی‌کردند. وقتی کام آنان با حلوای مناجات شیرین شد دیگر هیچ لذتی در دنیا برایشان حلا‌وت آن خلوت را ندارد.امید است با تمسک به امیرالمومنین شهید مظلوم شب قدر ما هم از غصه مشتهیات و هواهای نفسانی نجات پیدا کنیم. از غصه تاریکی‌های پدید آمده در اثر اعمال نامتناسب خویش رهایی یابیم و به روشنایی اطاعت و بندگی رهنمون شویم و به عالمی که از هزار ماه روشن‌تر است، دست پیدا کنیم و از مواهب سلا‌م ملا‌ئکه و روح که تا طلوع فجر تمام عالم را فرا می‌گیرد، بهره‌مند گردیم. چه سلا‌می که برای ما قابل تصور نیست، نه‌تنها سلا‌م بلکه لیله‌القدر هم با آن عظمت و بزرگی بر ما قابل درک نیست، لذا باید با کلا‌م معصوم خود را سیراب کنیم که فرمود: در شب نوزدهم تقدیر امور می‌شود و در شب‌بیست‌ویکم امور تحکیم می‌گردد و در شب بیست‌وسوم امضا می‌شود.

محمدرضا خباز