سطل زباله استوانه‌ای بهداشتی‌تر از سطل زباله مستطیلی است

متاسفانه برخی از افراد عادت دارند زباله‌های خانگی خود را داخل نایلون بریزند و نایلون را بیرون از سطل زباله از جایی آویزان کنند یا حتی آن را روی زمین قرار دهند... زباله‌ها وقتی …

متاسفانه برخی از افراد عادت دارند زباله‌های خانگی خود را داخل نایلون بریزند و نایلون را بیرون از سطل زباله از جایی آویزان کنند یا حتی آن را روی زمین قرار دهند...
زباله‌ها وقتی روی هم انباشته می‌شوند و در محیط آشپزخانه، اتاق‌ها یا حمام و دستشویی قرار می‌گیرند، گازی از خود ساطع می‌کنند که این گاز می‌تواند باعث پخش‌شدن بوی نامناسبی در محیط شود. ضمن اینکه برخی میکروب‌ها می‌توانند در اثر تخمیر زباله، دوباره از طریق همین گاز وارد هوا شوند. از طرف دیگر، رهاکردن نایلون زباله بدون استفاده از سطل درپوش‌دار، باعث ایجاد منظره بسیار زشتی در محیط خانه می‌شود و می‌تواند نوعی آلودگی بصری برای افراد خانه به وجود بیاورد. وقتی که زباله‌ها داخل نایلونی بیرون از سطل زباله نگهداری شوند، محیط مناسبی برای تجمع حشرات ایجاد می‌کنند. به‌طور حتم حشره‌هایی که از زباله‌ها تغذیه می‌کنند، می‌توانند به سادگی ناقل انواع میکروب‌ها و بیماری‌ها باشند و به این ترتیب، تمام افراد خانواده را به صورت ناخواسته و ناخودآگاه در معرض ابتلا به بیماری‌های مختلف قرار دهند. زباله‌ای که برای چند ساعت در خانه نگهداری می‌شود، قابلت تجزیه‌شدن را پیدا می‌کند و حتی می‌تواند حاوی میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا هم باشد. نکته مهم اینجاست که در بسیاری موارد، ما نام خانگی را بر زباله‌های داخل منزل می‌گذاریم اما ممکن است موادی در این زباله‌های به اصطلاح خانگی پیدا شوند که اصلا منشاء خانگی نداشته باشند؛ موادی مانند دورریزهای دارویی یا برخی زباله‌های شیمیایی.
به همین دلیل به شدت توصیه می‌شود که به هیچ عنوان زباله‌های آشپزخانه، اتاق‌ها، حمام و دستشویی به صورت پراکنده نباشند و برای نگهداری از آنها حتما از سطل‌های دردار استفاده شود. بد نیست بدانید که اصلا نگهداری زباله در مکانی که زباله تولید می‌شود، یک مرحله از مدیریت مواد زائد محسوب می‌شود. اگر مرحله مدیریت مواد زائد در محل تولید آنها نادیده گرفته شود، ممکن است مشکلات بسیار زیادی به وجود بیاید. از بحث زباله‌ها و نحوه نگهداری آنها که بگذریم به بحث مربوط به بهداشت خود سطل زباله می‌رسیم. بهتر است سطل زباله دارای زاویه نباشد تا امکان تجمع و رشد میکروارگانیسم‌ها در گوشه و کنار سطل و ایجاد آلودگی توسط آنها تا حد ممکن از بین برود. به همین دلیل پیشنهاد ما استفاده از سطل‌های زباله استوانه‌ای‌شکل و بدون زاویه به جای سطل‌های مستطیل شکل است. ضمن اینکه سطح داخلی و بیرونی سطل زباله هم باید هرچند وقت یکبار با مواد شوینده به خوبی شسته و از تمام آلاینده‌ها، پاک شود. از آنجا که ممکن است آب حاصل از شستشوی سطل زباله هم حاوی میکروب باشد، بنابراین نباید در جایی مانند ظرفشویی که بهداشت و پاکیزه‌بودن آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، ریخته شود.

دکتر منیره مجلسی
دانشیار و مدیر گروه بهداشت محیط‌زیست دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی