ضـرورت نـظارت بـر تبلیغات تـلویزیونـی

دنیای امروز، دنیای تبادل‌نظر، سلیقه و گفتمان است. انسان امروزی ناخواسته وارد دنیای پیشرفته‌ای شده و تلاش می‌کند بتواند همگام و همسو با سایر هم‌عصران خود پیشرفت و زندگی جدیدی …

دنیای امروز، دنیای تبادل‌نظر، سلیقه و گفتمان است. انسان امروزی ناخواسته وارد دنیای پیشرفته‌ای شده و تلاش می‌کند بتواند همگام و همسو با سایر هم‌عصران خود پیشرفت و زندگی جدیدی را تجربه کند...
به دست آوردن این تجربه به تنهایی امکان‌پذیر نخواهدبود و بسیاری از عوامل در این زمینه نقش عمده‌ای دارند. در حال حاضر یکی از عناصری که در اطلاع‌رسانی در این زمینه نقش دارد و نمی‌توان آن را نادیده گرفت، رسانه‌ها و مخصوصا تلویزیون است. این رسانه نقش بسیار مهمی در سلامت و کنترل بحران‌های روانی موجود در جامعه ایفا می‌کند. اگرچه رسانه‌ها، به‌خصوص رسانه‌های دیداری، می‌توانند نقشی مفید و سازنده داشته باشند اما یک اشتباه یا لغزش آنها زنگ خطری برای جامعه محسوب می‌شود و روان و جسم افراد جامعه را بیمار می‌کند. نکته قابل تاملی که باید به آن پرداخته شود، نظارت همه‌جانبه بر برنامه‌های رادیو و تلویزیون است. حال این سوال مطرح می‌شود که اگر به این اصل اعتقاد داریم که رسانه بر سلامت روان و جسم اثرگذار است، صاحبان امر تا چه اندازه روی برنامه‌ها به‌خصوص تبلیغات در حال پخش از رسانه ملی نظارت دارند؟
متاسفانه خیلی وقت‌ها برنامه‌های پخش شده، به‌خصوص آگهی‌های گوناگون تلویزیون و رادیو، نه‌تنها بر سلامت انسان تاثیر مثبت ندارند بلکه اثر آنها منفی و مخرب بوده است. تبلیغ خوراکی‌های غیرمجاز برای کودکان از زمان‌های دور و تبلیغات اغواکننده امروزی برای استفاده از تلفن‌همراه نشان از این مساله دارند که آنگونه که باید و شاید روی برنامه‌ها، به‌خصوص تبلیغات رسانه ملی، نظارتی وجود ندارد و این تبلیغات با سلامت افراد در تضاد هستند. اگر به این اصل معتقدیم که رسانه‌ها، به‌خصوص تلویزیون، می‌توانند نقش بسزایی در سلامت روان جامعه داشته باشند، باید مسوولیت‌پذیری‌مان هم در مورد این امر بیشتر شود. متولیان این امر می‌توانند هنگام ساخت و پخش تبلیغات از رسانه ملی با کارشناسان سلامت تبادل‌نظر داشته باشند.

دکتر حسین خنی‌فر
آسیب‌شناس و عضو هیات علمی دانشگاه تهران