نگهداری مرغ عشق

● بیماری کلامیدیوز بیماری کلامیدیوز پرندگان یک بیماری عفونی حاد یا مزمن برخی طیور اهلی و بسیاری از پرندگان زینتی،مهاجر و وحشی است و نشانه‌های بیماری در پرندگانی که به طور …

● بیماری کلامیدیوز
بیماری کلامیدیوز پرندگان یک بیماری عفونی حاد یا مزمن برخی طیور اهلی و بسیاری از پرندگان زینتی،مهاجر و وحشی است و نشانه‌های بیماری در پرندگانی که به طور بالینی بیمار هستند شامل عوارض و جراحات عمومی در دستگاه تنفسی و گوارش بوده و عفونت مخفی مهمترین و غالب‌ترین نوع بیماری در پرندگان است.
کلامیدیوز در پرندگان خانواده طوطی سانان و انسان «پسیتاکوز» و در سایر خانواده‌های پرندگان «اورنیتوز» نامیده می‌شود.
کلمیدیوز در بسیاری از انواع پرندگان و در سنین مختلف بروز می‌کند. اغلب موارد حاد بیماری در پرندگان جوان دیده می‌شود. طوطی‌ها، پاراکیت‌ها و کبوتران بیشتر مبتلا می‌شوند.
عامل بیماری در پرندگان «کلامیدیاپسیتاسی» است. کلامیدیا ارتباط نزدیکی با بیماری «ریکتزیا» دارد. انواع کلامیدیاپسیتاسی که تاکنون شناسایی شده‌اند، به میزان زیادی در بیماریزایی با یکدیگر متفاوت هستند. گاهی اوقات همراه شدن عفونت با سایر عوامل بیماریزا به ویژه «سالمونلا» موجب افزایش قدرت بیماریزایی کلامیدیاپسیتاسی می‌شود. پرندگان جوان حساسیت بیشتری دارند. تراکم جمعیت یا سایر شرایط نامساعد محیطی و استرس حمل و نقل، مسابقه و دستکاری کردن پرنده، موجب افزایش شدت بیماری می‌شود.‏‎ ‎
پرندگان وحشی و زینتی کلامیدیا را به جوجه‌هایشان منتقل می‌کنند و تعدادی از جوجه‌ها که زنده می‌مانند حامل بیماری هستند. نکته ظریف بین میزبان و عامل بیماریزا این است که استرس‌ها موجب می‌شوند که دفع کلامیدیا در ترشحات و مواد دفعی پرنده حامل، متناوب رخ دهد و سایر پرندگان حساس را مبتلا کند.‏‎ ‎
ممکن است بیماری کلامیدیوز هنگامی که تعداد زیادی پرنده از جمله حامل‌های منتشر کننده بیماری، در یک جا جمع می‌شوند به صورت همه گیری درآید. معمولاً انتقال بیماری با استنشاق ذرات خشک شده مدفوع آلوده انجام می‌گیرد ولی امکان دارد کلامیدیاپسیتاسی از راه خوراکی نیز منتقل شود. بروز شکل خفیف کلامیدیوز پرندگان به نشانه‌های خفیفی منجر می‌شود که ممکن است تشخیص داده نشود یا این که ممکن است در این شکل از بیماری نشانه‌های خفیف تنفسی یا اسهال جلب نظر کند. در اشکال شدیدتر بیماری اسهال آبکی مشاهده می‌شود. نبود تعادل هنگام راه رفتن یا فلجی زودگذر نیز مشاهده شده است. اغلب تورم ملتحمه چشم به صورت یک یا دو طرفی، بیانگر احتمال بیماری کلامیدیوز است. نشانه‌های دیگری شامل کز کردن، لاغری، اسهال و صداهای تنفسی نیز وجود دارد.
هیچ گونه واکسن مؤثری علیه کلامیوز وجود ندارد و راه پیشگیری بیماری در طیور بر اساس پرهیز از قرار گرفتن در معرض آلودگی است. لوازم و وسایل باید قبل از مصرف تمیز و ضدعفونی شوند. همه پرندگان خانواده طوطی سانان برای پیشگیری از پسیتاکوز احتمالی باید با «تتراسایکلین» تحت درمان قرار گیرند.