داروهای سرماخوردگی و دیابت تداخل دارند؟

بیماران دیابتی مانند سایر افراد به خصوص در فصل سرما دچار سرماخوردگی می‌شوند، اما یکی از نگرانی‌های آنها این است که مصرف داروهایی که برای سرماخوردگی تجویز می‌شود، تداخلی …

بیماران دیابتی مانند سایر افراد به خصوص در فصل سرما دچار سرماخوردگی می‌شوند، اما یکی از نگرانی‌های آنها این است که مصرف داروهایی که برای سرماخوردگی تجویز می‌شود، تداخلی با داروهایی که روتین مصرف می‌کنند، نداشته باشد...
قرص و آنتی‌بیوتیک‌هایی که برای درمان سرماخوردگی تجویز می‌شوند، تاثیری در افزایش یا کاهش قندخون بیماران دیابتی ندارند و با وجودی که در ترکیب تمام شربت‌ها هم از شیرین‌کننده‌ها استفاده می‌شود، میزان این شیرین‌کننده‌ها به حدی نیست که قند بیماران دیابتی را از کنترل خارج کند. نکته مهمی که بیماران دیابتی باید به آن توجه داشته باشند، این است که وقتی به پزشک دیگر برای مداوای بیماری‌شان مراجعه می‌کنند، حتما به او بگویند دچار دیابت هستند. نه به خاطر احتمال تداخل داروهای تجویزی بلکه به دلیل تمهیداتی که پزشک برای پیشگیری از عوارض مهم بیماری دیابت مانند کتواسیدوز باید انجام دهد. در مورد بیماران دیابتی، قانونی به نام «قانون روز بیماری» وجود دارد.
طبق این قانون اولین روزی که بیمار دیابتی به سایر بیماری‌ها از قبیل تهوع، استفراغ، اسهال و به خصوص سرماخوردگی مبتلا می‌شود، نوشیدن مایعات فراوان و اندازه‌گیری قندخون با دستگاه گلوکومتر خانگی اهمیت زیادی دارد زیرا استرسی که به دلیل ابتلا به بیماری سراغ فرد می‌آید، باعث ترشح هورمونی در بدن می‌شود که قندخون را بالا می‌برد. علاوه بر آن، ممکن است به دلیل تهوع و استفراغ، بیمار مبتلا به دیابت، دچار بی‌اشتهایی شود و این هم افت قندخون را در پی خواهد داشت بنابراین لازم است اگر در اولین روز بیماری باید انسولین تزریق ‌کنند، با این استدلال که با وضعیت بیماری‌شان نیازی به تزریق انسولین ندارند، تزریق انسولین را قطع نکنند. عفونت‌های ساده ناشی از بیماری‌ها نیز می‌تواند باعث کتواسیدوز که یکی از عوارض مهم بیماری دیابت است، شود بنابراین بهتر است در اولین روز بیماری، کتون ادرار خود را به کمک تست‌های خانگی بسنجند و اگر نتیجه مثبت بود، حتما به پزشک مراجعه کنند.

دکتر محمدرضا مهاجری تهرانی
فوق‌تخصص غدد و متابولیسم
عضو هیات علمیدانشگاه علوم‌پزشکی تهران