خـطـر دود سـیـگـار بـرای خـانـم بـاردار

اگر هوایی که خانم‌های باردار استنشاق می‌کنند آلوده باشد یا در اتاق، مجلس یا میهمانی در معرض دود سیگار قرار بگیرند، سلامت خود و جنینشان در معرض خطر می‌افتد... البته دود سیگار …

اگر هوایی که خانم‌های باردار استنشاق می‌کنند آلوده باشد یا در اتاق، مجلس یا میهمانی در معرض دود سیگار قرار بگیرند، سلامت خود و جنینشان در معرض خطر می‌افتد...
البته دود سیگار فقط ایجاد حساسیت نمی‌کند و مواد متعدد سمی و خطرناک موجود در آن می‌توانند مستقیما روی خانم باردار تاثیر بگذارند و طبیعتا وقتی وارد بدن مادر شوند، روی جنین هم تاثیراتی بر جا می‌گذارند.

نتایج مطالعه‌ها و بررسی‌های انجام شده روی خانم‌های باردار نشان داده است احتمال ابتلا به آلرژی در فرزندان مادرانی که در دوران بارداری در معرض آلودگی و دود سیگار قرار داشته‌اند، بیشتر است. به خصوص اگر خود خانم باردار یا همسرش سیگار بکشند. (اگر همسر خانم باردار سیگار بکشد مثل این است که خود او روزی ۴تا ۵عدد سیگار کشیده است.) اگر خانم باردار در یک مجلس میهمانی در معرض دود سیگار قرار بگیرد و در مدت کوتاه به طور موقت مواد سمی استنشاق کند، احتمال خطر کمتر است اما همان مقدار کم هم در مقایسه با شرایط طبیعی مخاطراتی دارد. خانم باردار در این شرایط باید به صراحت از دیگران بخواهد از کشیدن سیگار خودداری کنند و اگر به درخواستش پاسخ مثبت داده نشد مجلس را ترک کند و اگر شرایط به گونه‌ای بود که امکان ترک محل وجود نداشت حتما باید از ماسک استفاده کند. به طورکلی، ذرات آلاینده به جز خصوصیت آلرژی‌زایی، به عنوان سم تاثیرات مضری روی قلب، سیستم عصبی، گلبول‌ها و جریان خون و گلبول‌های خونی جنین دارند و این تاثیر روی سلول‌هایی مانند پوست، مخاط و سلول‌های خونی که رشد و تکثیرشان زیاد است، بیشتر است. گاهی در میهمانی‌ها و مجالس در فضای بسته از فشفشه استفاده می‌شود. دود ناشی از سوزاندن فشفشه، حاوی مواد بسیار سمی است که می‌تواند روی دستگاه تنفس خانم باردار تاثیر منفی داشته باشد و وارد خون مادر و بدن جنین شود. توصیه می‌شود خانم‌های باردار در ۹ماه بارداری برای تفریح بیشتر به فضاهای باز و پاک بروند.

دکتر علیرضا سالک مقدم
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران متخصص ایمونولوژی بالینی و آلرژی