غذاهای تند بخوریم یا نخوریم؟

یکی از عادت‌های پسندیده مردم پاکستان، مصرف چای بدون قند و شکر و دسرهای کم‌شیرین است. شیرینی تنها اسم شیرینی‌ دارد ولی همیشه با چربی همراه است. چربی موجود در شیرینی‌ها و دسرها …

یکی از عادت‌های پسندیده مردم پاکستان، مصرف چای بدون قند و شکر و دسرهای کم‌شیرین است. شیرینی تنها اسم شیرینی‌ دارد ولی همیشه با چربی همراه است. چربی موجود در شیرینی‌ها و دسرها عمدتا چربی جامد است و فقط گاهی از روغن‌های مایع برای پختن آنها استفاده می‌شود...
هر گرم شیرینی، حدود ۴ تا ۵/۴ کیلوکالری انرژی دارد و مصرف بیش از حد آن می‌تواند چاق‌کننده باشد. فراموش نکنیم اگر خود را به ذائقه شیرین عادت دهیم، ترک عادت در مواقعی که باید پرهیز کنیم، سخت می‌شود. بسیاری از افراد به‌صورت ژنتیکی میل به شیرینی دارند و ناپرهیزی و شرایط محیطی می‌تواند باعث افزایش تدریجی این تمایل شود ولی کمی امساک به محو شدن این ذائقه کمک می‌کند. پرزهای چشایی مزه شیرین، در نوک زبان قرار دارند و کسانی که حس می‌کنند علاقه خاصی به مصرف شیرینی دارند، می‌توانند مقدار کمی از دسرها یا کیک‌ها را با چنگال نوک‌زبانشان بگذارند و اصطلاحا با شیرینی بازی کنند. شیرینی‌ها اگر بی‌رویه و روتین مصرف شوند، در درازمدت نه‌تنها باعث چاقی بلکه عامل ابتلا به بیماری‌های قلبی-‌عروقی و دیابت خواهند شد.
یکی دیگر از عادت‌های مردم پاکستان، مصرف فلفل و غذاهای تند است.
فلفل در افرادی که تحمل خوردن آن را دارند، مشکلی پیش نمی‌آورد اما در کسانی که تحمل مصرف ندارند، خوردن مواد غذایی تند می‌تواند باعث تحریک قلب یا دستگاه گوارش شود و درنهایت عوارضی را به‌همراه داشته باشد. به علاوه، بدن ممکن است تحت‌تاثیر ۳ نوع تحریک قرارگیرد؛ تحریک مکانیکی مانند تحریک در اثر مصرف موادغذایی دیرهضم، سفت و ناپخته مانند عدس یا نخود، تحریک حرارتی مانند تحریک در اثر مصرف موادغذایی خیلی داغ یا سرد و تحریک شیمیایی مثل تحریک در اثر مصرف موادغذایی ادویه‌دار، تند و فلفل‌دار. در بسیاری از کشورهای دنیا، مردم به خوردن غذاهای تند عادت دارند و مشکلی هم برایشان پیش نمی‌آید. مصرف غذاهای تند تا حدی خوب است و مصرف فلفل در حد اعتدال، محرک اشتهاست و باعث ترشح آنزیم‌های دستگاه گوارش می‌شود بنابراین تا حدودی به هضم غذا کمک می‌کند. حتی بررسی‌ها نشان داده‌اند فلفل تا حدی مقوی و نوع تازه‌اش سرشار از ویتامین‌های گروه B و فیتوکمیکال‌هایی است که بر سلامت موثر هستند بنابراین مصرف این ادویه تا حدی که فردی با خوردن آن عصبی و دچار افزایش ضربان قلب نشود، اشکالی ندارد.

دکتر مسعود کیمیاگر
استاد انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی