شهید آیت الله مدنی

شهید آیت الله سید اسدالله مدنی در سال۱۲۹۳‌هـ. ش در دهخوارقان (آذرشهر) دیده به جهان گشود. وی در عنفوان جوانی، به قصد کسب علم وکمال، به شهر مقدس قم عزیمت کرده و پس از گذراندن مراحل …

شهید آیت الله سید اسدالله مدنی در سال۱۲۹۳‌هـ. ش در دهخوارقان (آذرشهر) دیده به جهان گشود. وی در عنفوان جوانی، به قصد کسب علم وکمال، به شهر مقدس قم عزیمت کرده و پس از گذراندن مراحل مقدماتی از محضر اساتید بزرگ فقه و اصول و فلسفه همچون آیت‌الله‌حجت، آیت الله سید محمدتقی خوانساری و امام خمینی (ره) بهره‌مند گردید. ایشان پس از مدتی به نجف اشرف هجرت کرده، در حوزه علمیه نجف اشرف، در کنار تکمیل تحصیلات عالی خویش، تدریس درسطوح مختلف را آغاز نمود و در اندک زمانی، جزء اساتید معروف حوزه علمیه نجف اشرف به شمار آمد. ‏
شهید بزرگوار آیت الله مدنی، مبارزه سیاسی و اجتماعی خود را از دوران تحصیل در قم، آغاز کرد و در اولین فعالیتهای خود، به ستیز با بهائیت به‌عنوان ابراز تفرقه و انحراف در منطقه آذر شهر پرداخت تا اینکه سر انجام شهر مذهبی آذر شهر را از لوث این فرقه استعماری پاک نمود. وی در حوزه علمیه نجف، در کنار فعالیتهای علمی، لحظه‌ای از فعالیتهای سیاسی غافل نبود و همواره در مسائل سیاسی و مبارزات علیه طاغوت، پیشگام و پیشتاز بود. در سال ۱۳۴۲ که قیام مردم مسلمان ایران به رهبری حضرت امام خمینی در جهت سرنگونی رژیم طاغوت آغاز گردید، آیت الله مدنی نخستین کسی بود که در نجف به ندای "هل من ناصر ینصرنی" امام لبیک گفته، با تعطیل کردن کلاسهای خود در نجف و تشکیل مجالس سخنرانی، در جهت افشای چهره پلید رژیم مزدور پهلوی گام بر داشت. از زمان تبعید حضرت امام به نجف، آیت الله مدنی همواره یار ویاور امام بود و در کنار مراد خود به مبارزه علیه ظلم و ستم ادامه داد. ‏
ایشان براثر فعالیتهایی علیه رژیم منحوس پهلوی، به نور آباد ممسنی و گنبد کاووس، بندر گنگان و مهاباد تبعید شد و با اوجگیری انقلاب عظیم مردم مسلمان ایران به قم بازگشت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، شهید مدنی به دعوت مردم همدان به این شهر رفت و مردم آن دیار، او را به نمایندگی مجلس خبرگان انتخاب کردند. ایشان در تدوین قانون اساسی در کنار بزرگانی چون آیت الله بهشتی، آیت الله دستغیب، آیت الله صدوقی و دیگر بزرگان بسیار می کوشید. شهید مدنی پس از شهادت نخستین امام جمعه تبریز، آیت الله قاضی طباطبایی، به عنوان نماینده امام و امام جمعه تبریز منصوب گشت و در مسند امامت جمعه، شب و روز تلاش می کرد. او طلایه دار وحدت مردم مسلمان آذربایجان، بانی کارهای عمرانی و معلم اخلاق مردم بود و به قدری آنان را تحت تأثیر تقوای خویش قرار داد که امت خداجوی آذربایجان، ایشان را اسلام مجسم می‌دانستند.
رشادت و شهامت آن بزرگوار، به قدری مردم را مجذوب سیمای ملکوتی و حیات بخش او کرد که در حوادث ناگوار، همگان با پیروی از او و کلام آرامش بخش و دل‌نشین وی، توانستند توطئه‌ها را سرکوب کنند. پس از آغاز جنگ تحمیلی، او با روشنگری سربازان، در تقویت روحیه رزمندگان اسلام نقش بسزایی داشت. شهید مدنی با پوشیدن لباس رزم و شرکت در جبهه‌های نبرد، حضور در کنار سپاهیان اسلام و شرکت در مجالس دعا و نیایش آنان، مشوق بزرگی برای رزمندگان به شمار می‌آمد.

مصطفی یاسینی