اصول راهنمای احیای قلبی‌ـ ریوی (CPR)

در این راهنمای جدید بر اهمیت فشار موثر برروی قفسه سینه (فشار سریع و قوی) و تداوم آن تاکید می‌شود. در زیر خلاصه‌یی از این راهنما را می‌آوریم: ● به اورژانس تلفن کنید نخستین کاری …

در این راهنمای جدید بر اهمیت فشار موثر برروی قفسه سینه (فشار سریع و قوی) و تداوم آن تاکید می‌شود. در زیر خلاصه‌یی از این راهنما را می‌آوریم:


● به اورژانس تلفن کنید
نخستین کاری که باید انجام دهید تلفن کردن به سرویس اورژانس است. هنگامی که به سرویس اورژانس تلفن می‌کنید. مسوول اورژانس ممکن است درباره نوع حادثه، نوع کمک در دسترس و بالاخره محلتان از شما سوال کند. سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید و به بهترین وجه به سوالات پاسخ دهید. توجه داشته باشید که جریان خونی که در جریان احیای قلب و ریه در عروق ایجاد می‌شود برای حفظ بافت مغز مهم است و چند دقیقه تاخیر می‌تواند باعث مرگ شود. بنابراین در صورت امکان بهتر است یک نفر عملیات احیا را آغاز کند و فرد دیگری به اورژانس تلفن کند.


● باز کردن راه هوایی و بررسی تنفس بیمار
هدف از باز کردن راه هوایی این است که امکان تنفس برای فرد فراهم شود. در گذشته توصیه می‌شد با قلاب کردن انگشتان به دور فک و کشیدن آن به جلو راه هوایی باز شود (مانور جلو بردن فک) . اما انجام این مانور مشکل است و امروزه تصور می‌شود که نسبت به سایر روش‌ها از لحاظ آسیب به گردن بی‌خطرتر نیست. بنابراین در حال انجام مانور استاندارد «کج کردن سر- بلند کردن چانه» توصیه می‌شود برای انجام این کار روی پیشانی به سمت پایین فشار بیاورید و چانه را بالا بکشید. سپس باید ببینید آیا بیمار خودش نفس می‌کشد یا نه. پس از ایست قلبی، اغلب افراد حالتی از فروبردن هوا را نشان می‌دهند که نباید آن را با نفس کشیدن طبیعی اشتباه کرد. اگر بیمار به شما پاسخ نمی‌دهد و دارد هوا را فرو می‌برد، نشانه آن است که ایست قلبی پیدا کرده است.
دو تنفس مصنوعی هر کدام بمدت یک ثانیه انجام دهید بطوری که قفسه سینه بالا رود
برای انجام تنفس مصنوعی بینی بیمار را با دست ببندید و دهانتان را روی دهان او بگذارید و هوا را درون ریه او بدمید تا حدی که قفسه سینه بالا رود. قبلا توصیه می‌شد که ضمن انجام تنفس مصنوعی هوا با شدت به درون ریه‌ها دمیده شود. اما از آنجایی که این کار ممکن است تاثیر فشار روی قفسه سینه را کاهش دهد و ضمنا جریان خون در ریه‌ها در ایست قلبی چندان زیاد نیست، به دمیدن هوا با شدت زیاد نیازی نیست و دمیدن هوا در حدی که باعث بلندشدن قفسه سینه شود کافی است. تنفس مصنوعی بویژه برای کودکان یا افرادی که چند دقیقه‌یی است دچار ایست قلبی شده‌اند و میزان اکسیژن در خونشان کاهش یافته است اهمیت دارد. اما در چند دقیقه اول ایست قلبی فشار بر روی قفسه سینه یا ماساژ قلبی اهمیت بسیار بیشتری دارد. بنابراین انجام تنفس مصنوعی نباید باعث به تاخیر انداختن ماساژ قلبی شود.


● فشار بر روی قفسه سینه (ماساژ قلبی) را آغاز کنید
قبلا توصیه می‌شد که برای بزرگسالان به ازای هر ۱۵ ماساژ قلبی ۲ تنفس مصنوعی و برای کودکان و نوزادان به ازای هر ۵ ماساژ قلبی ۲ تنفس مصنوعی انجام شود. در حال حاضر بجز درباره نوزادان توصیه می‌شود که ۳۰ ماساژ قلبی برای هر دو تنفس مصنوعی انجام شود.
فشار بر روی قفسه سینه باید سریع و قوی باشد و با سرعت ۱۰۰ فشار در دقیقه انجام شود. با این حال باید زمان کافی برای برگشت قفسه سینه به بالا داده شود، بطوری که فشارهای متوالی خون را به درون دستگاه گردش خون براند. برای انجام ماساژ قلبی پاشنه یک دست را باید در مرکز قفسه سینه پایین سر سینه‌ها قرار داد و دست دوم را باید روی اولی گذاشت بطوری که بتوان با حداکثر قدرت به پایین فشار آورد. با هر فشار قفسه سینه باید به اندازه ۵/۳ تا ۵ سانتیمتر پایین برود.