زندگی نامه آلینوش طریان

آلینوش طریان( ۱۸ آبان ۱۲۹۹ در تهران-۱۵ اسفند ۱۳۸۹ در تهران) فیزیک‌دان ایرانی بود که به مادر نجوم و بانوی اختر فیزیک ایران ملقب گردیده است. ● زندگی شخصی آلینوش طریان در تهران …

آلینوش طریان( ۱۸ آبان ۱۲۹۹ در تهران-۱۵ اسفند ۱۳۸۹ در تهران) فیزیک‌دان ایرانی بود که به مادر نجوم و بانوی اختر فیزیک ایران ملقب گردیده است.


● زندگی شخصی
آلینوش طریان در تهران و در تاریخ سه شنبه ۹ نوامبر ۱۹۲۰م. / ۱۸ آبان ۱۲۹۹ از پدر و مادری ارمنی و مسیحی زاده شد. طریان در تاریخ ۱۵ اسفند ماه ۱۳۸۹ به علت کهولت سن در تهران درگذشت.
پدر بانو طریان در جلفای اصفهان و مادرش در تهران چشم به جهان گشودند. پدر دکتر طریان پاره‌هایی از شاهنامه را به ارمنی بازگردانی کرده بود. مادر بانو طریان نیز دانش آموخته رشتهٔ ادبیات از سوییس بود.


● زندگی علمی
طریان تحصیلات پایه را در مدرسهٔ ارامنه و دوره دبیرستان را در اموزشگاه انوشیروان دادگر زرتشتیان سپری کرد. سپس به گروه فیزیک دانشکدهٔ علوم دانشگاه تهران رفت و با دریافت درجهٔ کارشناسی در خرداد ماه ۱۳۲۶ دانش آموخته شد و همانجا به عنوان متصدی عملیات آزمایشگاهی دانشکده علوم استخدام شد.
سپس برای بورس تحصیلی درخواست کرد ولی به دلیل زن بودن او، محمود حسابی —رئیس وقت گروه فیزیک— که تحصیل را تا همینجا برای وی زیاد می‌دانست با درخواست او موافقت نکرد. از استادان بانو طریان میتوان به کمال الدین جناب و دکتر علی اکبر خمسوی نام برد.
طریان به هزینه پدر خود راهی فرانسه شد و در دانشگاه سوربن درس خواند و سر انجام در سال ۱۹۵۶ میلادی دانشنامه دکترای خود را کسب نمود . با وجود پیشنهاد استادی در دانشگاه سوربن، دکتر طریان با هدف خدمت به کشورش به ایران بازگشت و در دانشگاه تهران به عنوان دانشیار ترمودینامیک منصوب شد طریان در سال ۱۳۵۸ پس از سی سال کوشش پیوسته به در خواست خویش باز نشسته شده و در سرای سالمندان اقامت گزید.
وی به زبانهای فارسی، ارمنی، فرانسوی تسلط و با ترکی و انگلیسی آشنایی داشت.


● خدمات علمی
- پایه‌گذاری نخستین رصدخانهٔ فیزیک خورشیدی
- برای نخستین بار درس‌های فیزیک خورشیدی و اختر فیزیک را ارایه داد
- دکتر طریان برای گسترش دانش و بهره گیری دانشجویان ارمنی خانه خویش را وقف کرده است
- پایه‌گذاری نخستین تلسکوپ خورشیدی
● سمت‌ها
- بانو طریان در سال ۱۳۴۳ به جایگاه استادی در دانشگاه تهران رسید
- ریاست گروه تحقیقات فیزیک خورشیدی


● گفته های استاد
- من دانشجوها را خیلی دوست داشتم و بالطبع دانشجوها هم من را خیلی دوست داشتند و این مسئله باعث شده بود تا کوچکترین ناراحتی‌ای در دوران تدریسم احساس نکنم و با دانشجویانم مثل دوست رفتار می‌کردم و اصلاً خودم را نمی‌گرفتم. معلم باید مهربان باشد [و] مهربانی را باید به دانشجوها و دانش‌آموزانش یاد دهد چرا که این جوانان آینده کشور هستند. اگر اساتید بداخلاق باشند، نمی‌توانند درس اخلاق بدهند.
- اساتید باید به طور مرتب مطالعه داشته باشند و باید اطلاعات خود را مطابق با مطالب روز کنند و دانشجویان هم باید خوب درس بخوانند.


● فیلم مستند
در سال ۱۳۸۲ فیلمی مستند از زندگی دکتر طریان ساخته شد که «سوی خورشید» نام داشت. این فیلم مستند یکی از قسمت‌های برنامه فرزانگان ایران بود که به سفارش شبکه اول سیمای جمهوری اسلامی تهیه شد.
و طبق گفته خود او که چرا سمت کاری سوربن را نپذیرفته است:
من علاقه داشتم به کشورم، ایران، خدمت کنم. وگرنه در همان فرانسه در حالی که هنوز فارغ‌التحصیل نشده بودم، از من دعوت به کار کردند و در جواب استاد فرانسویم که می‌خواست من را استخدام کند گفتم که من باید برگردم به کشورم و فقط برای بهتر خدمت کردن به کشورم برای تحصیل به فرانسه آمدم.
بعد از برگشتن به ایران، خیلی‌ها به من می‌گفتند که حماقت کردی، اما من چون وظیفه خودم می‌دانستم که برگردم، برگشتم و از برگشتنم به ایران پشیمان نیستم زیرا که توانستم دانشجویان خوبی تحویل جامعه بدهم و این مسئله باعث دلخوشی من است.


● و اما سفر به آلمان ...
دولت آلمان بورس مطالعاتی رصد‌خانه فیزیک خورشیدی را به ایران داد که از میان همکاران در دانشگاه تهران من انتخاب شدم و به مدت چند ماه برای فعالیت تحقیقاتی به این کشور سفر کردم.