روزنامه حیات ایران

روزنامه حیات ایران در تهران به صاحب امتیازی و مدیری ناصر سیف تاسیس و شماره اول آن در چهار صفحه به قطع بزرگ و با چاپ سربی در مطبعه برادران باقر زداه طبع شده و در تاریخ پنج شنبه ۱۸ …

روزنامه حیات ایران در تهران به صاحب امتیازی و مدیری ناصر سیف تاسیس و شماره اول آن در چهار صفحه به قطع بزرگ و با چاپ سربی در مطبعه برادران باقر زداه طبع شده و در تاریخ پنج شنبه ۱۸ شوال ۱۳۴۰ هـ.ق مطابق با ۲۰ جوزای ۱۳۰۱ هـ.ش منتشر شده است. ‏
حیات ایران در سال اول تحت نظر هیئت تحریریه منتشر می شده ولی در سنوات بعد اسمی از هیئت تحریریه در میان نیست. محل ادارهٔ روزنامه در سال اول خیابان صفی علیشاه و بعدا در خیابان ناصریه (ناصر خسرو) بوده است.
در عنوان بالای روزنامه حیات ایران جمله ای به خط نستعلیق عبارت "حیات ایران در قیام ملی است" چاپ شده است. اولین مقاله این روزنامه با تیتر "مسلک حیات ایران" به طبع رسیده که به این جمله شروع می شود: "هموطنان، یک بار دیگر تقدیر ما را وا می دارد قلم به دست گرفته و در مقابل مشکلات لا تحصی امروزه قسمتی از وظایف نا تمام خود را ایفا نماییم و آنچه را که دیروز در صفحات نجات ایران از معلومات دوره مشروطیت در معرض افکار می گذراندیم امروز نیز در ستون های حیات ایران با رعایت کمال انصاف بگذرانیم. ..."
در شماره اول حیات ایران پس از سرمقاله مذکور، یک اعلامیه و بعداً مقاله ای با عنوان "ما و جراید مرکز" و اخبار داخلی و خلاصه ای از اخبار مجلس شورای ملی و اخبار خارجی چاپ شده است. اعلامیه مذکور عبارت است از "قطعنامه کمیته قیام ملی تهران".
سرمقاله شماره دوم با عنوان "ما و انگلیسی ها" به چاپ رسیده است. این سرمقاله تا شماره ششم روزنامه ادامه دارد. در شماره شش عنوان سرمقاله (ما و انگلیسی ها) درج شده است اما جای مطلب سفید گذارده شده درباره علت چنین اقدامی در این شماره نوشته شده که پس از نشر مقاله "ما و انگلیسی ها"، رئیس الوزرا، مدیر روزنامه را خواسته و گفته است انتشار این مقالات با تشیید روابط ایران و انگلیس منافات دارد و لذا در این شماره این مقاله به چاپ نرسیده است. همچنین لازم به ذکر است که در روزنامه حیات ایران مقالات مسلسلی تحت عنوان "راجع به طبرستان" به چاپ رسیده است.
در اواخر سال ۱۳۰۲ ناصر سیف، صاحب امتیاز روزنامه حیات ایران از اردبیل به عنوان نماینده این شهر در مجلس شورای ملی انتخاب شده و از این جهت در شماره ۱۱۷ سال دوم روزنامه، مورخ دلو ۱۳۰۲، اطلاعیه ای به این مضمون به چاپ رسیده است: "که چون من تمام اوقاتم در مجلس می گذرد دیگر به کار روزنامه نمی رسم، مسئولیت امور روزنامه را به عهده آقای میرزا حسین خان منشی زاده واگذار می نمایم." بدین ترتیب ناصر سیف از کار روزنامه کناره گیری نموده و از شماره ۱۲۱ سال دوم مدیر روزنامه و سردبیر آن منشی زاده تبریزی معرفی شده است. البته نام ناصر سیف همچنان به عنوان صاحب امتیاز در بالای روزنامه درج می گردید. ‏
روزنامه با تغییر و تحولی که در آن به وجود آمد از روزنامه ای انتقادی تبدیل به یک روزنامه ثناگو برای رضا خان شده و در غوغای جمهوریخواهی که از سوی رضا خان بر پا شد این روزنامه نقش فعالی را بر عهده گرفت.‏در سال سوم به علت گرفتاری های منشی زاده (که او نیز به نمایندگی مجلس شورای ملی انتخاب شده بود) روزنامه مدتی تعطیل می شود. اما پس از مدتی شماره ۱۳۱ سال سوم پس از تعطیلی در تاریخ سه شنبه ۱۰ جمادی الثانی ۱۳۰۴ هـ.ش منتشر شده و در همین شماره باز حمد و ثنا گویی رضا خان ادامه می یابد. این گشایش مجدد نیز دوام چندانی نیافته و بالاخره روزنامه حیات نو پس از یک دوره انتشار نا منظم در سال ۱۳۰۴ کاملا تعطیل می گردد. ‏

سمیرا افراسیابی