اعمال شب و روز عید قربان

شب دهم ذی‌الحجه از شب‎های مبارک است و جزء چهار شبی است که احیاء و شب زنده داری در آنها مستحب است. در شب عید قربان، درهای آسمان باز است. برای این شب اعمالی ذکر شده است؛ ۱) زیارت امام …

شب دهم ذی‌الحجه از شب‎های مبارک است و جزء چهار شبی است که احیاء و شب زنده داری در آنها مستحب است. در شب عید قربان، درهای آسمان باز است. برای این شب اعمالی ذکر شده است؛
۱) زیارت امام حسین علیه السلام
۲) خواندن دعای "یا دائِمَ الْفَضْلِ عَلیَ الْبَرِیَّهِٔ" که در شب جمعه هم وارد شده است.
▪ اعمال روز عید قربان:
روز دهم ذی‌الحجه، روز عید قربان است و بسیار روز شریفی است و اعمال آن چند چیز است؛ ۱- غسل . که در این روز سنّت مؤکد است و بعضی از علما واجب دانسته‎ اند ۲- اقامه نماز عید قربان، به همان نحو که در عید فطر ذکر شده است. اما در این روز مستحب است که بعد از نماز، با گوشت قربانی افطار شود ۳- خواندن دعاهایی که وارد شده پیش از نماز عید و بعد از آن و در اقبال ذکر شده و شاید بهترین دعاهای این روز، دعای چهل و هشتم صحیفه سجادیه باشد که اوّل آن "اَللّهُمَّ هذا یَوْمٌ مُبارَکٌ" است ۴- خواندن دعای چهل و ششم صحیفه سجادیه که این گونه آغاز می‎شود: "یا مَنْ یَرْحَمُ مَنْ لا یَرْحَمُهُ الْعِبادُ" ۵- خواندن دعای ندبه ۶- قربانی کردن؛ که سنّت مؤکّد است ۷- خواندن تکبیرات برای کسی که در منا باشد بعد از پانزده نماز که اولش نماز ظهر روز عید است و آخرش نماز صبح روز سیزدهم است. و کسانی که در سایر شهرها هستند نیز بعد از ده نماز از ظهر روز عید تا صبح دوازدهم این تکبیرات را بگویند. تکبیرات بنا بر روایت صحیح در اصول کافی از این قرار است: اللهُ اَکْبَرُ اللهُ اَکْبَرُ لا اِلهَ اِلا اللهُ وَاللهُ اَکْبَرُ اللهُ اَکْبَرُ اللهُ اَکْبَرُ ولِلّه الْحَمْدُ اللّهُ َاکْبَرُ (خدا بزرگتر از توصیف است، معبودی جز خدا نیست و خدا بزرگتر است و ستایش خاص خداست) عَلی ما هَدانا اَللّهُ اَکْبَرُ عَلی ما رَزَقَنا مِنْ بَهیمَهِٔ الاْنْعامِ (خدا بزرگتر است بر آنچه ما را راهنمایی کرد خدا بزرگتر است بر آنچه روزی ما کرد از چهارپایان) وَالْحَمْدُلِلّهِ عَلی ما اَبْلانا (و ستایش خاص خدا است برای آنکه آزمود ما را).
و مستحب است که به مقداری که توانایی است این تکبیرات بعد از نمازها تکرار شود.