ایمنی در برابر آتش سوزی

حفظ ایمنی عمومی یکی از مواردی است که قبل از آغاز هر نوع پروژه کاری بایستی مد نظر قرار گیرد. اقدامات ایمنی و سلامت شغلی شامل تدابیر خاصی هستند که به شیوه های مختلف صورت می پذیرند …

حفظ ایمنی عمومی یکی از مواردی است که قبل از آغاز هر نوع پروژه کاری بایستی مد نظر قرار گیرد. اقدامات ایمنی و سلامت شغلی شامل تدابیر خاصی هستند که به شیوه های مختلف صورت می پذیرند و حوزه های مختلفی را نیز شامل می گردند. پر واضح است که کارفرمایان و مدیران ملزم هستند اقدامات احتیاطی متعارف برای حفاظت ایمنی و سلامتی از کارگران را عملی سازند. یکی از مسائلی که باید همواره در این باره لحاظ گیرد اندیشیدن تمهیدات لازم در برابر آتش سوزی و انفجار است. آتش سوزی و انفجار ناشی از مواد قابل اشتعال یا قابل احتراق، می تواند به از دست رفتن اموال و آسیب و مرگ و میر کارگران در محیط های انجام پروژه های کاری منجر شود. استراتژی های جلوگیری و کنترل آتش سوزی و انفجار عبارتند از:
▪ انبار کردن مواد قابل اشتعال از منابع احتراق و مواد اکسید شونده. علاوه براین، محل ذخیره مواد قابل اشتعال باید طبق دستورالعمل های ذیل باشد:‏‎ ‎دور از نقاط ورودی و خروجی ساختمان‎ - ‎‏ به دور از هواکش ها و مجرای مکش ساختمان ‏‎-‎‏ دارای کف و سقف طبیعی یا بی تحرک - استفاده از اسباب ضد جرقه - مجهز به وسایل آتش نشانی و درهای اتوماتیک، و ساخته شده از مواد مقاوم در برابر تاثیر اشتعال برای مدت زمان متوسط
▪ در‏ مواقعی که مواد قابل اشتعال، به صورت گرد و خاک باشند، فراهم کردن سیستم های الکتریکی فرونشاندن، آشکار سازی جرقه، و در صورت نیاز سیستم های خاموش کردن
▪ مشخص کردن و علامت گذاری محل های خطرناک برای اعلان مقررات ویژه (همانند ممنوعیت استعمال دخانیات، استفاده از موبایل، و دیگر تجهیزات ایجاد کننده جرقه)
آموزش های خاصی نیز درباره جابجایی مواد قابل اشتعال، و جلوگیری و اطفاء حریق باید به کارگران ارائه شود. از سوی دیگر باید از طرق پیاده سازی اصول اطفاء حریق قابل کاربرد برای محوطه های صنعتی، محیط های کار برای جلوگیری از شروع آتش سوزی طراحی شوند. تدابیر ضروری دیگر عبارتند از:‏
▪ تجهیز تسهیلات آشکار‏ سازی حریق، سیستم های هشدار، و تجهیزات آتش نشانی. این تجهیزات باید در یک وضعیت قابل کاربرد نگهداری شده و به آسانی قابل دسترسی باشند. تجهیزات مذکور باید برای گستره و کاربرد ساختمان ها، تجهیزات نصب شده، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی مواد موجود، و بیشترین تعداد افراد حاضر، کافی باشند.
▪ آماده سازی تجهیزات آتش نشانی دستی که به آسانی در‏ دسترس بوده و کاربرد و استفاده از آن ها نیز راحت باشد.
▪ سیستم های هشدار آتش و اضطرار که قابل شنیدن و رویت باشند.
‏▪ افزون بر موارد فوق الذکر بایستی رهنمودهای ایمنی حریق و دستور العمل های بین المللی اطفاء حریق برای ساختمان های قابل دسترس عموم، به کار گرفته شود.

مترجم: عارف ایرانی