رانندگی در یخبندان

ترمز زدن در یخ و برف، در خودروهای فاقد سیستم ABS، کاملا باید به صورت سبک انجام گیرد و راننده باید آنچنان ترمز کند که چرخ‌ها قفل نشوند. راننده خوب و محتاط معمولا سه تا چهار برابر …

ترمز زدن در یخ و برف، در خودروهای فاقد سیستم ABS، کاملا باید به صورت سبک انجام گیرد و راننده باید آنچنان ترمز کند که چرخ‌ها قفل نشوند. راننده خوب و محتاط معمولا سه تا چهار برابر مسیری را که در موقع عادی لازم است برای توقف در برف و یخ در نظر می‌گیرد. همچنین باید مقداری از توجه خود را به راننده‌های مقابل و پشت‌سر نیز معطوف نماید زیرا ممکن است که رانندگان دیگر، رعایت شرایط خاص را نکنند و او را به مخاطره بیندازند. از این رو، اگر در اثر بی‌مبالاتی و اصطکاک کم جاده، در شرایط اقلیمی خاص، کنترل خودرو از دست شما خارج شد، سعی کنید خونسردی خود را کاملا حفظ کرده و بلافاصله پدال گاز را رها کنید و فرمان را در جهت مسیر سر خوردن نگاه دارید تا کمک بیشتری به چرخ‌های جلو بدهید که به زمین بچسبد. به هیچ‌وجه ترمز نکنید چرا که در این صورت خودرو بیش از حد از کنترل شما خارج می‌شود...
اما چگونه می‌توان در هنگام سر خوردن خوردو، آن را متوقف کرد؟ پاسخ این است که باید اعتماد به نفس داشته و به خود مسلط باشید. از ترمز کردن بپرهیزید. ضربه زدن به ترمز در روی یخ، چرخ‌ها را قفل می‌کند و باعث لغزش و سرخوردن بیشتر می‌شود. در جهتی حرکت کنید که قسمت عقب خودرو، سر می‌خورد (فرمان را به همان طرف بچرخانید) و هر زمان خودرو به حالت مستقیم درآمد، در جهت دلخواه خود حرکت کنید. خیلی آهسته روی ترمز فشار دهید تا از سرعت خودرو کاسته شود و یا آرام روی پدال گاز فشار دهید تا خودرو به حرکت خود ادامه دهد. از سبقت گرفتن بپرهیزید. چرخاندن فرمان به مقدار زیاد، ضربه‌ای به عقب خودرو می‌زند که موجب سر خوردن آن می‌شود و خودرو در جهت عکس حرکت، برمی‌گردد. خودرو را در حالت دنده نگه دارید و از خلاص کردن آن بپرهیزید زیرا ماندن در این حالت به کم شدن سرعت کمک می‌کند و حداکثر کنترل را به راننده می‌دهد. از برداشتن پای خود از روی پدال گاز، به‌طور ناگهانی خودداری کنید. گاز را باید به‌طور متعادل نگه داشت تا از سر خوردن خودرو در این وضعیت، جلوگیری به عمل آید.

سرهنگ علیرضا اسماعیلی/ فرمانده پلیس‌راه کشور