چندی قبل، گفتگویی با «سلامت» انجام دادم که در آن علل لک‌های پوستی، انواع آن و درمانش را مورد بحث قرار دادیم. در آنجا اشاره کرده بودم که از عصاره گیاه شیرین‌بیان برای درمان لک‌های پوست استفاده می‌شود و تحقیقات در این زمینه نتایج رضایت‌بخشی را ارایه داده است و متوجه شدیم می‌توان از مزایای طبیعی این گیاه پرفایده بهره برد. خواسته بودید در این خصوص کمی بیشتر صحبت کنیم و اینکه آیا واقعا چنین نتایج درمانی از این گیاه انتظار می‌رود؟ ...

شاید بهتر باشد این‌طور بگویم که بی‌خطرترین عامل روشن‌کننده رنگدانه که دارای کمترین ملانوم است، عصاره شیرین‌بیان است که در ترکیبات زیبایی به عنوان شفاف‌کننده پوست به کار می‌رود و می‌تواند در ترکیبات کرم‌های آرایشی صورت به کار رود. به علاوه عصاره شیرین‌بیان از لحاظ تئوری به عنوان یک مشتق ضدالتهاب موضعی مطرح است که می‌تواند در کاهش قرمزی پوست و تیرگی پس از التهاب کاربرد داشته باشد. ماده فعال شناخته شده در آ‌ن فلاونویید است که می‌تواند با پراکنده کردن ملانین، موجب روشن شدن پوست شود. دوز یک گرم در روز برای چهارهفته است تا اثر بالینی آن ظاهر شود. عصاره شیرین‌بیان هنوز در شمال آمریکا در دسترس نیست ولی در بخش‌هایی از جهان به خصوص در مصر استفاده می‌شود. ماده اصلی هیدروفوبیک آن که در اثر گرفتن عصاره شیرین‌بیان به دست می‌آید، گلابریدین است که روی پوست موثر می‌باشد. خلاصه اینکه آثار درمانی شیرین‌بیان از دیرباز شناخته شده بوده و از آن برای درمان انواع سرفه‌ها و به عنوان داروی مسکن در پوست استفاده می‌کردند. مردم حتی برای درمان اسپاسم و تورم مفاصل و به عنوان ماده‌ای ملین از آن بهره می‌گرفتند. از عصاره ریشه شیرین‌بیان هم به عنوان سد مقاوم در برابر برخی ویروس‌ها مثل هرپس و هپاتیت A و یا در برابر عفونت کاندیدا استفاده می‌شده است. در آخر باید گفت اگر چه عصاره شیرین‌بیان که برای درمان مشکلات پوستی است، گران است ولی با غلظت مورد استفاده در محصولات زیبایی قیمت متوسطی دارد.

دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاده/ متخصص پوست و مو و رییس مرکز تحقیقات پوست و سالک