عبدالله موحد

عبدالله موحد در زمانی به شهرت رسید که بزرگانی همچون شادروان غلامرضا تختی، منصور مهدی زاده، ابراهیم سیف پور، محمد علی صنعتکاران و امامعلی حبیبی به مقام قهرمانی در کشتی آزاد …

عبدالله موحد در زمانی به شهرت رسید که بزرگانی همچون شادروان غلامرضا تختی، منصور مهدی زاده، ابراهیم سیف پور، محمد علی صنعتکاران و امامعلی حبیبی به مقام قهرمانی در کشتی آزاد دست یافته بودند.
موحد از جمله ورزشکاران نخبه و همه فن حریف بود که قبل از ورود به جرگه کشتی گیران، در شهرستان بابلسر در رشته های قایقرانی و والیبال تبحر و در آن شهرستان به عنوان ورزشکاری کاردان مشهور بود.
گر چه موحد در آغاز دوران پیشرفت نتوانست در برابر محمد علی صنعتکاران، خودی نشان دهد، اما روش کشتی گیری وی ثابت کرد که میتواند در آینده ای نه چندان دور در صحنه کشتی ایران و جهان کاملاً خود نمایی کند. در اسفند ماه ۱۳۴۰ تیم ملی کشتی آزاد شوروی سابق برای انجام چند دیدار دوستانه، با همه توان و در اختیار داشتن قهرمانان شناخته شده خود به تهران آمد. در آن تیم شوروی، کشتی گیرانی همچون الکساندر مدوید و الکساندر ایوانیسکی هنوز ناشناخته بودند. روسها در وزن چهارم، چهره ای به نام "زاربک بریاشویلی" را همراه خود داشتند. موحد، نه در تیم ملی، بلکه در تیم دوم یا منتخب شهرستانهای ایران با این کشتی گیر روس روبرو شد و با پیروزی درخشانی که بر "بریاشویلی" به دست آورد، به عنوان بهترین کشتی گیر ایرانی شناخته شد و برای اولین بار نامش در کشتی ایران بر سر زبانها افتاد. روس ها نیز از پدیده ای به نام "موحد" یاد کردند و رادیو مسکو در آن زمان گفت که موحد موفق ترین کشتی گیر ایرانی بود. این موفقیت در وزن ۶۷ کیلو گرم آن زمان به دست آمد که صنعتکاران نفر اول تیم ملی در این وزن بود .
صنعتکاران که در مسابقات جهانی ۱۹۶۱ یوکوهاما (۱۳۴۰خورشیدی) مدال طلا را گرفته بود، برای آنکه به مسابقات جهانی سال بعد "۱۹۶۲ تولیدو"، برود در سد موحد متوقف شد. یعنی کشتی صنعتکارن - موحد به تساوی انجامید. لیکن با صلاحدید زنده یاد حبیب الله بلور (سر مربی وقت تیم ملی) چون صنعتکاران قهرمان جهان بود، انتخاب و موحد نیز به عنوان نفر ذخیره به تولیدو اعزام شد.
موحد کشتی گیری نبود که تنها به سفر بیندیشد، بلکه او به تولیدو رفت تا با مشاهده کشتی بهترین های جهان کسب تجربه کند. حاصل این مشاهدات و تجربه اندوزی را در سالهای بعدی از موحد شاهد بودیم.
● کارنامه عبدالله موحد:
▪ ۱۹۶۲ - جهانی تولیدو (ذخیره صنعتکاران) - ۷۰ کیلو گرم
▪ ۱۹۶۳ - جهانی صوفیه (نفر ششم مشترک با اینوولچف از بلغارستان) - ۷۰ کیلو گرم
▪ ۱۹۶۴ - المپیک توکیو (نفر پنجم مشترک با کشتی گیرانی از آمریکا، کره جنوبی و شوروی)
▪ ۱۹۶۵ - جهانی منچستر، ۷۰ کیلو گرم، طلا (نفر دوم، آتالای از ترکیه و سوم زاربک بریاشویلی از شوروی)
▪ ۱۹۶۶ - جهانی تولیدو، ۷۰ کیلو گرم، طلا (نفر دوم ایوائو هوریوچی از ژاپن و سوم آکرالی از ترکیه)
▪ ۱۹۶۷ - جهانی دهلی، ۷۰ کیلو گرم، طلا (نفر دوم بریاشویلی از شوروی و سوم ولچف)
▪ ۱۹۶۸ - المپیک مکزیکو، ۷۰ کیلو گرم، طلا (نفر دوم ولچف از شوروی و سوم سری تر دانزان داریا از مغولستان)
▪ ۱۹۶۹ - جهانی مارادل پلاتا، ۶۸ کیلو گرم، طلا (نفر دوم ولچف و نفر سوم نودار خوخا شویلی از شوروی)
▪ ۱۹۷۰ - جهانی ادمونتون، ۶۸ کیلو گرم، طلا (نفر دوم یوسینف از بلغارستان و نفر سوم داگلاس از آمریکا)
▪ ۱۹۷۱ - جهانی صوفیه، ۶۸ کیلو گرم، چهارم (نفر اول دال گیبل از آمریکا)
▪ ۱۹۷۲ - المپیک مونیخ، موحد آغازی خوب داشت اما به دلیل آسیب دیدگی ادامه نداد. (نفر اول گیبل از آمریکا)
▪ عبدالله موحد با دریافت ۶ مدال طلا از مسابقه های قهرمانی جهان و المپیک ( ۷۰-۶۹-۶۸-۶۷-۶۶-۱۹۶۵) برای همیشه از صحنه قهرمانی کناره گیری کرد.
وی با در اختیار داشتن شش مدال طلا، طلایی ترین کشتی گیر تاریخ ایران محسوب می شود و تصور نمی شود تا چند دهه دیگر نیز کشتی گیری از ایران بتواند به این حد نصاب برسد.
موحد دو بار نیز در بازی های آسیایی شرکت فعال داشت که در سال ۱۹۶۶، بانکوک در وزن ۷۰ کیلو گرم، علی رغم تساوی با "توبیدا" از ژاپن، به دلیل امتیاز منفی کمتر، مدال طلا گرفت و در بازی های آسیایی ۱۹۷۰ بانکوک با "کیکو وادا" از ژاپن مساوی شد که چون هر دو کشتی گیر - طبق مقررات آن زمان - از هر جهت با هم برابر بودند، مشترکاً اول شدند.