نقش ورزش در واکنش های هورمونی

نقش اصلی هورمون ها شامل تنظیم فشار خون موضعی و عمومی بدن، سنتز پروتئین، اسیدهای چرب خون و متابولیسم بدن برای تامین انرژی مورد نیاز است. این واکنش ها برای افزایش توانایی فرد …

نقش اصلی هورمون ها شامل تنظیم فشار خون موضعی و عمومی بدن، سنتز پروتئین، اسیدهای چرب خون و متابولیسم بدن برای تامین انرژی مورد نیاز است. این واکنش ها برای افزایش توانایی فرد به منظور اجرای فعالیت های بدنی ضروری است. سیستم هورمونی به طور وسیعی تحت تاثیر سیستم عصبی قرار دارد. در نتیجه احساسات می توانند روند ترشح هورمون ها را به هنگام فعالیت ورزشی تغییر دهند. واکنش هورمونی متناسب با شدت استرسی است که هر فعالیت ورزشی بر بدن اعمال می کند. به این معنی که هر اندازه استرس ناشی از فعالیت شدیدتر باشد واکنش سیستم هورمونی نسبت به آن قوی تر خواهد بود. مجموع واکنش های هورمونی نسبت به فعالیت بدنی را می توان به مراحل انتظار، شروع فعالیت، خستگی مفرط و برگشت به حالت اولیه تقسیم کرد. به نظر می رسد که ترشح هورمون ها در هر مرحله متفاوت باشد و متناسب با شدت استرس های هر مرحله تغییر کند.
هورمون رشد می تواند چندین اثر متابولیکی، از جمله افزایش سطح گلوکز و اسیدهای چرب را در خون به وجود آورد. این هورمون موجب فعال شدن RNA و سنتز پروتئین در استخوان عضله و کبد می شود و شدت جذب اسیدهای آمینه به وسیله بافت های عضلا نی را افزایش می دهد. آزاد شدن اسیدهای چرب از سلول های ذخیره چربی از طریق فعال شدن روند لیپولیز ممکن است یکی از آثار کلیدی ورزش روی این هورمون باشد. هنگام ورزش، سیستم ترشحی اثر قوی روی واکنش بدن نسبت به هر فعالیت خاص دارد و به هماهنگی مکانسیم های مختلف بدن، از جمله مکانیسم تولید انرژی برای اجرای فعالیت کمک می کند. واکنش های سیستم ترشحی، با توجه به متغیرهای هر ورزش خاص و حالت های فیزیولوژیکی و روانی مختلف تغییر می کند. حالت های پیش از فعالیت میزان استرسی را که فردی هنگام اجرای فعالیتی خاص باید تحمل کند تعیین می کند. میزان استرسی که یک فرد تمرین کرده باید برای اجرای فعالیتی خاص تحمل کند بسیار کمتر از میزان استرسی است که فرد تمرین نکرده برای اجرای همان فعالیت تحمل کند. رابطه بین سطح انتظار یک فرد و توانایی واقعی او در امر اجرای فعالیت، روی سطح استرسی که باید تحمل کند اثر می گذارد.
● منابع مورد استفاده:
۱) نقش فعالیت های جسمانی در پیشگیری و درمان بیماری ها، ترجمه دکتر فیروز مددی، دکتر نسرین و سیما نیرومند
۲) ورزش و بیماری های داخلی و قلبی، رامین کردی
۳) رموز سلا مت و طول عمر، ماشا» الله هداوند
۴) فیزیولوژی و طول عمر، ترجمه غلا مرضا و حمیدرضا مجلسی
۵) بیولوژی فعالیت بدنی، ترجمه حجت الله نیکبخت
۶) سلا مت با ورزش، ترجمه دکتر علی غضنفری

نویسنده : مسعود هادی پور