پستان‌ها بايد در دوران شيردادن در نهايت پاکيزگى بوده و کاملاً نظافت آنها حفظ گردد، در غير اين صورت توليد عفونت نموده و مادر را مريض مى‌نمايد و غذاى طبيعى طفل ضايع مى‌شود. بنابراين لازم است که هميشه قبل از شيردادن دست‌ها با کمال دقت شستشو شوند، زيرا دست‌هاى مادر با اشيائى که ناقل ميکروب هستند مانند پوشش (کهنه) بچه و غيره در تماس بوده و چنانچه قبل از شيردادن کاملاً تميز نشوند موجبات بيمارى را براى مادر و نهايتاً براى طفل فراهم خواهد آورد.


بايد مادر همواره توجه داشته باشد که لباس‌هاى بخش پائين بدن با پستان‌ها مماس نشوند. پستان خانم شيرده همواره بايد در کرست مناسب در وضح صحيح حفظ شوند. آنها نبايد هيچوقت آويزان گردند، و همچنين نبايد زياد هم بالا بسته شوند. بهتر است هميشه بين پستان و پستان‌بند قطعهٔ پارچهٔ نرم قرار داده شود. دستمال‌هاى از جنس ململ بسيار مناسب است، که روزانه تعويض شوند. زيرا پستان‌نبد به‌علت ترشح شير زود کثيف مى‌شود. در مورد پستان‌ها بايد قبل از شيردادن شسته و با وازلين چرب گردند.


خانم شيرده مى‌تواند مطلقاً مانند سابق زندگى خود را ادامه دهد، در اين زمان چقدر به‌جا است که مادر از غم و اندوه دورى جويد. و محيط خانهٔ مسکونى وى به خواست‌هاى معقول او پاسخ‌گو باشد، و از ضروريات زندگى در مضيقه و محروميت نباشد. او ديگر هر غذائى که بخواهد و به او سازگار باشد مى‌تواند صرف نمايد. لازم نيست از ترشى و ادويه بيم داشته باشد.


اين اشتباه است که هرگونه اختلالات مزاجى طفل را مربوط به نوع تغذيهٔ مادر مى‌دانند. زنان شيرده غالباً اشتهاء خوبى دارند و طبيعى است که بيش از سابق باشد، زيرا مادران شيرده مقدارى مواد غذائى و ساير عناصر لازم ديگر را از طريق شير به طفل مى‌دهند. بنابراين توصيه مى‌شود که مادر شيرده در حد کافى و متنوع تغذيه کند. براى او و طفل هر دو اهميت دارد که سبزيجات و ميوهٔ تازه و خام مصرف نمايد. و همچنين از چربى‌ها به حد کافى مخصوصاً کره استفاده نمايد نه روغن نباتي. ضمناً از پرخورى زياد هم پرهيز کند؛ زيرا پرخورى فقط باعث چاقى مى‌گردد، و از چاق شدن، شير بهتر و بيشتر نخواهد شد. کميت شير تحت‌تأثير کم غذائى جزئى قرار نخواهد گرفت. فقط يک سوء تغذيهٔ شديد مى‌تواند از کيفيت شير مادر بکاهد که روى طفل نيز اثر مى‌گذارد.


مادر شيرده بيش از سابق احساس تشنگى مى‌کند، زيرا او با شير خود مقدارى زياد مايع دفع مى‌نمايد و اين در ساخت شير اهيمت بسيارى دارد. به هيمن جهت او بايد بيشتر بياشامد. علاوه بر شير که روزانه يک ليتر از طرف پزشک توصيه مى‌شود، اين نوشيدنى‌ها نيز براى او مناسب هستند: قهوه سالت، چاي، و انواع دم کرده از قبيل نعناع بابونه و غيره.


اگر شير در ابتدا براى کودک کافى نيست، صرف کمى نوشيدنى نيم ساعت قبل از شيردادن غالباً در ساخت شير اثر خوب و مثبت دارد. به بعضى از مادران پس از شيردادن مخصوصاً در هنگام صبح، کمى حالت تهوع و سرگيجه دست مى‌دهد، اين شايد بدان علت باشد که از مقدار قند خون آنها در اثر شيردادن کم شده است. معمولاً يک ليوان آب قند تهوع را به سرعت زايل مى‌کند.

يبوست

گاهى مادران شيرده مبتلا به يبوست مى‌شوند، که بايد فوراً برطرف شود و روزانه بايد يک تخليهٔ کامل روده، صورت گيرد. براى رفع آن داروهاى ساده‌اى مانند دوران آبستنى مى‌توانند مصرف کنند. استعمال مسهل‌هاى قوى مانند روغن کرچک ممنوع است، زيرا توليد اسهال مى‌کند و موجب پس رفتن شير مى‌گردد.


در هفتهٔ دوم پس از زايمان مادر شيرده مى‌تواند کار سابق و معمولى خود را کم‌کم شروع نمايد و با احتياط به آن بپردازد. از انجام کارهاى خسته کننده بايد اجتناب ورزد. کارهاى سنگين که به‌وسيلهٔ دست انجام مى‌گردد، و کار در آب سرد مى‌تواند در ساخت شير کاملاً اثر منفى داشته باشد و توليد درد و ناراحتى در ناحيهٔ پستان نمايد. مادرانى که به اقتضاء حرفه خود مجبور به انجام اينگونه کارها هستند، در دوران شيردادن با استفاده از قانون براى مادر شيرده مى‌توانند از کارهاى سنگين معاف شوند.

خواب

مادر شيرده بايد به حد کافى در شب استراحت نموده و به خواب رود. يک خواب کوتاه بعدازظهر براى مادر و طفل اثر خوب دارد. هواى تازه و نور خورشيد هم کيفيت شير را بهتر نموده و طفل را از ابتلاء به راشيتيسم مصون مى‌دارد.

رگل ماهيانه

در گروهى از خانم‌ها در تمام دوران شيردادن رگل بند مى‌آيد. در گروهى ديگر زودتر يا ديرتر بازگشت مى‌نمايد. در اين مورد نظم و قاعده‌اى وجود ندارد. با ظهور مجدد رگل شيردادن همچنان بايد ادامه داشته باشد. گاهى اوقات در اين ايام طفل هنگام نوشيدن شير فرياد مى‌کشد و نمى‌خواهد بنوشد. اين مسئله بايد با حوصله حل شود. بازگشت رگل هيچ دليلى براى باز گرفتن طفل از شير نخواهد بود.

شیردادن و حاملگی جدید

بسيارى از خانم‌ها عقيده دارند که در ظرف مدت شيردادن حامله نخواهند شد. اما اين موضوع صحت ندارد. وقتى رگل براى مدت مديدى بند آمده است بايد براى حاملگى جديد فکر کرد. اگر طفل ضعيف است ولى مادر نيرومند مى‌باشد موقعيت خوب است که مادر به شيردادن طفل با وجود حاملگى مجدد، ادامه دهد. اما توضيه برا بازگرفتن طفل مى‌شود، زيرا قواى مادر تحليل خواهد رفت.