بررسى روند توليد آب و برق در کيش از يک سو نشان دهنده رشد و توسعه سريع جزيره در سال‌هاى اخير و از سوى ديگر نشان‌دهنده توان فنى و مديريتى شرکت آب و برق کيش است.


مقايسه حداکثر بار مصرفى در نيمه اول سال ۱۳۷۶ (۲/۲۸ مگاوات) با سال ۱۳۷۵ (۳/۲۲ مگاوات) رشدى معادل ۲۵ درصد را نشان مى‌دهد که با توجه به عدم اجراء برنامه‌هاى خاموشي، شاخص مهمى در ارزيابى توانمندى‌‌هاى سيستم توليد و انتقال برق کيش به شمار مى‌آيد.


شرکت آب و برق کيش در دوره اخير موفق به مونتاژ و نصب و راه‌اندازى سه دستگاه آب‌شيرين‌کن، احداث دو منبع ۵۰۰۰ متر مکعبى آب شيرين و اتمام ساختمان استخر آب شور (ته‌نشيني) با ظرفيت ۲۰۰۰ متر مکعب در روز گرديده است که مجموعه اين اقدامات و طرح‌هائى که هم‌اکنون در دست اجراء مى‌باشد موجبات اطمينان خاطر شهروندان و سرمايه‌گذاران بخش‌هاى مختلف سياسي، تجارتى و توليدى را از جهت تأمين آب و برق فراهم نموده است.


در بررسى روند توليد آب و برق در فاصله بين سال‌هاى ۷۲ تا ۷۵ ديديم که صنعت آب و برق کيش همواره در حال پويائى رشد بوده است. نگاهى به کارنامه شرکت آب و برق کيش در شش ماهه اول سال ۷۶ و مقايسه آن با دوره مشابه در سال ۷۵ نشان مى‌دهد که صنعت آب و برق کيش با چه شتابى به پيش مى‌رود تا خود را با سير تحولات جارى هماهنگ نموده و بلکه پيشاپيش آن حرکت نمايد.


در دوره مورد بررسي، توليد آب و برق به ميزان ۳/۱ درصد، توليد پساب به ميزان ۳/۱۸ درصد، ظرفيت ذخيره آب به ميزان ۶۶ درصد رشد داشته است.


در همين دوره اجراء کابل کشى فشار متوسط حدود ۱۱ برابر نصب سيستم‌هاى رايانه‌‌اى ۵ برابر و ساخت تصفيه‌خانه فاضلاب به ميزان ۴ برابر افزايش يافته است.

سيستم تصفيه فاضلاب کيش

يکى از مهم‌ترين اقدامات شرکت آب و برق کيش که هم اثرات مطلوبى بر حفظ محيط زيست جزيره دارد و هم بخشى از آب مورد نياز فضاى سبز کيش را تأمين مى‌نمايد. شرکت آب و برق کيش با احداث اين شبکه، روزانه حدود ۷۰۰ متر مکعب از فاضلاب‌هاى خانگى و شهرى را از طريق ۶ کيلومتر خط لوله پي.وي.سى که در عمق ۵/۱ مترى زمين کار گذاشته شده است به ۶ واحد تصفيه‌خانه منتقل مى‌نمايد.


فاضلاب منتقل شده به اين تصفيه‌خانه‌ها پس از تصفيه فيزيکي، زيستي، شيميائى و انجام عمليات آشغال‌‌گيري، ته‌نشيني، هوادهي، کلرزنى و فيلتراسيون وارد شبکه بهره‌بردارى مى‌شود و بدين ترتيب روزانه حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ متر مکعب آب قابل مصرف در امور آبيارى فضاى سبز که از نظر اقتصادى در مقايسه با شيرين‌سازى آب دريا بسيار مقرون به صرفه و از نظر فاکتورهاى بهداشتى‌سازى آب دريا بسيار مقرون به صرفه و از نظر فاکتورهاى بهداشتى و زيست محيطى COD، PH، BOD مواد معلق، کدورات و ... در حد قابل قبولى است، به‌دست مى‌آيد. مسئولين شرکت آب و برق کيش اميدوار هستند که با بهره‌بردارى از دو واحد تصفيه‌خانه جديد در سال آينده، حجم تصفيه فاضلاب به ۲۰۰۰ متر مکعب در روز برسد.

ساخت دستگاه آب‌شيرين‌کن

تب و تاب مبارک سازندگى و تلاش براى خودکفائى کشور که در دوره اخير به صنعت و اقتصاد کشور تحرک و پويائى خاصى بخشيده است در شرکت آب و برق کيش نيز ثمره‌اى نيکو به بار آورده است.


مديران و فن‌آوران اين شرکت با ساخت دستگاه‌ آب‌شيرين‌کن MED گام مهمى در تأمين آب آشاميدنى خطه جنوب و جزاير خليج فارس برداشته‌اند. آب‌شيرين‌کن MED ساخت شرکت آب و برق کيش با ظرفيت توليد ۱۸۰۰ متر مکعب آب شيرين در شبانه روز مى‌تواند آب آشاميدنى مورد نياز ده هزار نفر را تأمين نمايد.


در آب‌شيرين‌کن MED ساخت شرکت آب و برق کيش، کليه متغيرهاى فرآيندى توسط کنترل‌کننده‌ها و نشانگرهاى ميکروپروسسورى کنترل مى‌شود. سيستم‌هاى اينترلاک و مراحل کار دستگاه توسط PLC يا کنترل‌کننده‌هاى قابل برنامه‌ريزى انجام مى‌شود.


تجهيزات کنترل مرکزى براى تنظيم و نمايش پارامترها و حفاظت تجهيزات طورى طراحى شده است که در صورت بروز اشکال، دستگاه هشدار دهنده وضعيت و موقعيت اشکال را مشخص مى‌سازد.


شايان ذکر است که تاکنون سه دستگاه آب‌شيرين‌کن نوع MED توسط متخصصان شرکت آب و برق کيش توليد گرديده که يک دستگاه آن در کيش، يک دستگاه در ابوموسى و دستگاه سوم و در مجتمع آلمينيوم سازى المهدى بندرعباس نصب در حال بهره‌بردارى است. واحد توليد دستگاه آب‌شيرين‌کن شرکت آب و برق کيش درحال حاضر به سفارش پالايشگاه لاوان دو دستگاه آب‌شيرين‌کن نوع MED در دست ساخت دارد که تا پايان سال جارى به بهره‌بردارى خواهد رسيد.