Locked دریافت Toolbar آفتاب
مرکز گسترش فناوری اطلاعات (مگفا) : دوره الکترونیکی رمز و راز مشتری
مقالات دین و اندیشه فلسفه و منطق نقش خردگرایی علمی و معنوی در رشد و توسعه جوامع انسانی
۱۴ اسفند ۱۳۸۷
  ◊   دفعات نمایش : ۳۴۹        Wednesday, Mar 4, 2009
نقش خردگرایی علمی و معنوی در رشد و توسعه جوامع انسانی
موهبت ها و فیض و رحمت های الهی از همه سو بر انسان نازل می شود و الطاف و بخشش های ربوبی همه هستی را فرا گرفته است و داده های او به بشریت هرگز محدودیت و تمامی ندارد.
نقش خردگرایی علمی و معنوی در رشد و توسعه جوامع انسانی

موهبت ها و فیض و رحمت های الهی از همه سو بر انسان نازل می شود و الطاف و بخشش های ربوبی همه هستی را فرا گرفته است و داده های او به بشریت هرگز محدودیت و تمامی ندارد.

برخی از عطایای الهی به انسان ها از نقش کلیدی و محوری و بنیادی برخوردار می باشند و بود و نبود آنها با بقا و فنای آدمیان پیوند و ارتباط پیدا می کند.

این نوع داده ها و موهبت های الهی به گونه ای هستند که خود باعث تمهید زمینه های ریزش و نزول بسیاری از الطاف و نعمت های خداوند می گردند و به تعبیری دیگر انسان در پرتو بهره وری صحیح و جامع از آنها می تواند به بسیاری از موفقیت ها در عرصه های گوناگون فعالیت های فردی و اجتماعی نائل آید و مراحل رشد و کمال و پیشرفت را یکی پس از دیگری طی نماید.

« عقل » یکی از این داده های کلیدی و بنیادی است که از جانب خداوند متعال به انسان ها بخشیده شده است .

در میان موهبت های الهی نمی توان شریف تر و ثمر دهنده تر از عقل و خرد را نشان کرد و این حقیقتی است که در کلام گهربار حضرت امام موسی بن جعفر(ع ) اینگونه به آن تصریح می شود :

« ما قسم بین العباد افضل من العقل »

« نعمت و موهبتی بهتر از عقل و خرد به انسان داده نشده است . »

۱ ) مهم ترین موضوعی که در نگرش اولیه به این کلام گهربار به صورت استفهام در محیط ذهن راه می یابد این است که چرا گفته نشده که بهترین نعمتی که به انسان داده شده « ایمان » است و یا « اسلام » است و یا « نبوت » و « امامت » است و وجود شریف پیامبراکرم (ص ) و امامان معصوم (ع ) هستند

پاسخ این پرسش روشن است : برای این که ایمان و اسلام و نیز نبوت و امامت و وجود مبارک پیامبر(ص ) و ائمه (ع ) به وسیله عقل و خرد به شناخت و معرفت درمی آیند و به بینش و بصیرت کامل می رسند و سپس تمام آثار آنها در فکر و اندیشه و جان و روح و رفتار و عمل انسان متجلی می شوند و تسری می یابند.

آیا جز این است که اگر خداوند متعال عقل و خرد را در وجود انسان به ودیعه ننهاده بود او هیچ وسیله شناختی نسبت به اسلام و قرآن در اختیار نداشت و نمی توانست به مراتب ایمان به حضرت پروردگار نائل آید و به ضرورت نبوت و امامت و معاد واقف گردد و به بصیرت و تبعیت از پیامبر(ص ) و ائمه (ع ) برسد

فرهنگ اسلامی به دلیل نقش بنیادی و محوری عقل و خرد در اسلام گرایی اصیل و دیانت جامع و خالص است که دین باوری بدون تفکر و تحقیق و آگاهی را فاقد ارزش و اعتبار می داند و دینداری سطحی و قشری یا آمیخته با اکراه و اجبار را نمی پذیرد که چنین دین باوری و دینداری هیچ اثر و ثمری در ایجاد تحول در انسان و پرورش شخصیت او نخواهد داشت و به همین دلیل است که در طول تاریخ همواره اسلام و جوامع مسلمین از وجود دینداران جاهل و سطح اندیش ضربه خورده اند و هنوز می خورند و هم پیامبراکرم (ص ) و امامان معصوم (ع ) و هم فقها و علمای جامع نگر و آزاداندیش از آفات و آسیب های دینداران آلوده به جهل و جمود و تصلب اعلام خطر کرده اند و هشدار داده اند و هنوز این روند تداوم دارد.

۲ ) موضوع دوم این است که عقل و خرد به این دلیل بهترین نعمت و داده الهی به انسان می باشد که بزرگ ترین راهنمای او برای شناخت حق و باطل خیر و شر سعادت و شقاوت صلاح و فساد راه و بیراهه و هدایت و ضلالت می باشد.

چنانچه عقل و خرد با وجود آدمی سرشته نمی شد و در تمام لحظات زندگی و زیست دنیایی و صحنه ها و عرصه های فعالیت های گوناگون حضور نداشت و همراه و یاور انسان نبود چگونه انسان می توانست به شناخت نیکی ها و خوبی ها و ارزش های والا دست یابد و به آثار حیاتبخش آنها پی برد و در نقطه مقابل چسان می توانست بدون عقل و خرد هر باطل و بیراهه و فساد و تباهی و گمراهی را شناخته و از آنها پرهیز نماید

آیا نمی اندیشیم که انسان های فاقد عقل ـ که در فرهنگ عمومی جامعه به اسامی و عناوین « مجنون » و « دیوانه » شناخته می شوند و آنها که کم خطر هستند در محله ها و کوچه ها و خیابان ها آزاد هستند و آنها که خطرناک و آسیب رسان می باشند در مراکز خاصی توسط دولت نگاهداری می شوند ـ چگونه از زندگی سالم و طبیعی محروم می باشند و نمی توانند به شناخت و معرفت لازم دست یابند و مراحل رشد و پیشرفت در ابعاد فکری و فرهنگی و اخلاقی و تربیتی ومادی و اقتصادی را طی نمایند بنابراین به درستی و حقیقت عقل و خرد بالاترین و ارزشمندترین نعمت و عطای الهی به انسان می باشد.

۳ ) موضوع سوم این است که همه علوم و فنون و صنایع و اختراعات و اکتشافات حاصل و ثمره عقل و خرد است و با نقش آفرینی این موهبت و نعمت بزرگ الهی به ظهور و عینیت درمی آیند.

انسان در پرتو خردگرایی و بهره وری از این نیروی شگفت انگیز است که همه مراحل علم آموزی و دانش اندوزی را پشت سرمی گذارد و به نقطه اوج و کمال هر علم می رسد و در پی آن تخصص و کاردانی به دست می آورد و برای جامعه مفید و ثمررسان می شود.

علوم و دانش ها دارای رشته های مختلف از جمله ریاضی نجوم هندسه شیمی فیزیک تاریخ جغرافیا پزشکی جامعه شناسی اخلاق تربیت روان شناسی فلسفه فقه کلام عرفان و سایر رشته ها می باشد و صاحبان تحقیق و پژوهش با طی مراحل مختلف و با کسب تخصص های لازم موجب نضج و شکل گیری اختراعات و اکتشافات گوناگون می شوند و همه این ها توسط عقل و خرد صورت می پذیرد که هم در تحصیل علوم و هم در رسیدن به بینش و ژرف نگری در دانش ها و هم در بهره برداری های بهینه و شایسته از کاوش ها و یافته های علمی حاضر و ناظر و نقش آفرین می باشد و در نهایت جامعه و کشور را به رشد و توسعه در ابعاد فرهنگی و اقتصادی و سیاسی می رساند.

۴ ) موضوع چهارم نقش خردگرایی در حوزه اخلاق و تربیت است که این موضوع نه تنها همچون موضوعاتی که مطرح گردید حائز اهمیت می باشد بلکه به دلیل ارتباطی که با پرورش شخصیت سالم و مفید و سازنده انسان دارد بسیار تامل برانگیزتر است و دقت و مراقبت فزون تری را می طلبد. این اهمیت و مراقبت آنگاه بیشتر چهره می نمایاند که به این واقعیت انکارناپذیر توجه کنیم که انسان نامهذب و ناپرورده ـ که به طور طبیعی فاسد و آلوده به معاصی و نفسانیت های گوناگون فردی و گروهی و سیاسی و اقتصادی می باشد ـ علم و دانش را در مسیر ناصحیح به استفاده و بهره برداری می رساند. زیرا او ناسالم و ناپاک می باشد و علم در نزد چنین کسی همچون تیغ در دست زنگی مست موجب خطر و آسیب رسانی می شود.

کم نبوده اند انسان هایی که در عین داشتن علم و دانش به دلیل آلودگی های نفسانی و اخلاقی نه تنها عامل رشد و پیشرفت و هدایت نشده اند که عامل رکود و سکون و عقب گرد و انحراف و انحطاط شده اند و برخی از آنها از محدوده آسیب رسانی به افراد و گروه های اجتماعی خارج شده و به ایجاد ضرر و آفت و زیان برای یک ملت و کشور پرداخته اند. و در نقطه مقابل انسان های خردگرا و پرورش یافته و متخلق به آداب و روش های اخلاقی عامل سلامت و سعادت افراد جامعه انسانی شده اند.

با توجه به آنچه از نظر گذشت به صراحت درمی یابیم که « عقل » دارای جایگاه رفیع و آثار وسیع می باشد و گستره حضور و نقش آفرینی آن همه صحنه ها و عرصه های حیات فردی اجتماعی سیاسی علمی فرهنگی و اقتصادی می باشد و در تمام میادین و حوزه های کار و تلاش و مدیریت های گوناگون آگاهی بخشی می کند و « راه » می نمایاند.

و نیز درمی یابیم که عقل و خرد در کانون های خانواده مراکز تربیتی و کوشایی های منتهی به پرورش کودکان و نوجوانان مجامع و سازمان های پژوهشی و صنعتی تعاملات و همگرایی ها در حیات جمعی مراکز طرح و برنامه حوزه های بحث و فحص و تضارب اندیشه ها فعالیت های ادبی و هنری و پرورش های اخلاقی نقش آفرین می باشد.

با این وصف عقل و خرد همه جا حاضر است و فعال و راهگشا و هیچ مکان و زمان و زاویه ای از زندگی فردی و جمعی را نمی یابیم که از نظارت و راه نمودن و مقصد نمایاندن و رشد و پویایی و کمال رسانی عقل تهی باشد.

و اینک عمق و ژرفای رهنمود حضرت امام موسی بن جعفر(ع ) نمایانده می شود که فرمود نعمت و موهبتی بهتر و والاتر از عقل و خرد به انسان داده نشده است و اینگونه است که جوامع و کشورها توان و قدرت می یابند تا در پرتو « خردگرایی علمی و معنوی » به « رشد و توسعه » در ابعاد گوناگون نائل آیند و هم به سلامت اخلاقی و معنوی برسند و هم به سعادت مادی و دنیایی در همه جلوه های آن دست یابند.

فرهنگ اسلامی دین باوری بدون تفکر و تعقل و تحقیق را فاقد ارزش و اعتبار می داند و دینداری سطحی و قشری یا آمیخته با اکراه و اجبار را نمی پذیرد

همه علوم و فنون و صنایع و اختراعات و اکتشافات حاصل و ثمره عقل و خرد است و با نقش آفرینی این موهبت بزرگ الهی به ظهور و عینیت درمی آیند

گستره حضور عقل و خرد همه صحنه ها و عرصه های حیات فردی اجتماعی سیاسی اقتصادی و علمی و فرهنگی می باشد و در تمام حوزه های کار و تلاش و مدیریت های گوناگون آگاهی بخشی می کند و « راه » می نمایاند

در طول تاریخ همواره اسلام و جوامع مسلمین از وجود دینداران جاهل و سطح اندیش ضربه خورده اند و هنوز می خورند و هم پیامبراکرم (ص ) و هم امامان معصوم (ع ) و هم فقها و علمای جامع نگر و آزاداندیش از آفات و آسیب های دینداران آلوده به جهل و جمود و تصلب اعلام خطر کرده اند و هشدار داده اند و هنوز این روند تداوم دارد .

روزنامه جمهوری اسلامی ( www.jomhourieslami.com )
خردگرایی
دریافت مقاله ثبت مقاله آفتاب من چاپ بازگشت
کتاب آشپزی عقل‌گرایی
اوکشات سنت‌گرا و حقوق بشر ....
۵ اسفند ۱۳۸۷
قواعد هدایت ذهن
انسان از آغاز قادر به اندیشیدن بود، بدین‌ترتیب که می‌توانست از مجموعه معلوماتش برای حل مجهولات جدیدی که با آن روبه‌روست کمک بگیرد.
۴ اسفند ۱۳۸۷
نیاز به حافظه جمعی و مساله زبان
زبان به مثابه ظرف اصلی انباشت و پردازش اندیشه، ظرف اساسی حافظه نیز به حساب می‌آید و حافظه خود محور اساسی شکل‌گیری هویت است.
۲۶ بهمن ۱۳۸۷
عقلانیت و توسعه
توسعه محصول عقلانیت است. تجربه غرب صنعتی شده که مفهوم توسعه را به اعتبار وضعیت تاریخی پدید آمده در آنجا می شناسیم، بازگوی آن است که عقلانیت خاستگاه اصلی همه تحولاتی بوده که جباریت و تیرگی های نفسگیر قرون وسطایی را به روشنایی امیدبخش آزادی های فردی در جامعه نوین …
۶ بهمن ۱۳۸۷
کارکردهای عقل در تفسیر وحی از نگاه فریقین
عقل از جمله مدارک تفسیر قران است و کاربرد آن در تفسیر به طور مطلق مورد انکار مفسران فریقین نمی باشد
۲۱ دی ۱۳۸۷
Best to List
قبرس ، دفتر کار مجازی

ما انواع خدمات دفتر کار مجازی را به شما پیشنهاد می دهیم. خدماتی که برای کمک به توسعه حضور جهانی شما را از طریق خدمات کسب و کار از قبیل آدرس، شماره تلفن خدمات پاسخ، اتاق نشست، حمل …

قبرس ، انستیتوی بازاریابی قبرس

انستیتوی بازاریابی قبرس در سال 1978 در نیکوزیا و سال 1984 در لیماسول به منظور ترویج علم و پر کردن شکاف موجود در نظام آموزشی قبرس تاسیس شد. هنگامی که در سال 1978 بنیانگذار و مدیرعامل انستیتو، …

Best to List
Cyprus , Virtual Office 8

We offer a variety of Virtual Office Services designed to help expand your global presence through services such as Business Addresses, Telephone Answering Services, Meeting Rooms, Mail Forwarding, Fax …

Cyprus , The cyprus institute of Marketing

The Cyprus Institute of Marketing (CIM) was established in 1978 in Nicosia and since 1984 also in Limassol, in order to promote the Marketing Science and to fill a gap in the Cyprus Educational System. …

طالع‌بینی ۲۳ بهمن ماه ۹۰
طالع‌بینی ۲۳ بهمن ماه ۹۰
در چهار سالگی بـه دار آویخته شــدم
در چهار سالگی بـه دار آویخته شــدم
نقشه هولناک زن برای قتل شوهر
نقشه هولناک زن برای قتل شوهر
موج جدید بارش‌ها از چهارشنبه آغاز می‌شود
موج جدید بارش‌ها از چهارشنبه آغاز می‌شود
چرا دست و پا خواب می رود؟
چرا دست و پا خواب می رود؟
«برق» ۶۱۹ نفر را کشت
«برق» ۶۱۹ نفر را کشت
نقاش فیس بوک از یک بی خانمان به یک میلیاردر تبدیل شد ؟
نقاش فیس بوک از یک بی خانمان به یک میلیاردر تبدیل شد ؟
جنیفر لوپز دیگر درباره جدایی صحبت نمی کند !
جنیفر لوپز دیگر درباره جدایی صحبت نمی کند !
آمار انتخاب بهترین فیلم‌های مردمی تا ۲۱ بهمن ماه اعلام شد
آمار انتخاب بهترین فیلم‌های مردمی تا ۲۱ بهمن ماه اعلام شد
جاسازی شیشه در لپ تاپ
جاسازی شیشه در لپ تاپ
 وبلاگ آفتاب 
پارکور
قیصر امین پور
عادل فردوسی‌پور
مولانا جلال‌الدین محمد بلخی
مهران مدیری
عضویت در خبرنامه‌ها
ارسال مقاله
مقالات من
 تازه‌ها
رنسانس و پیشینه چالش برانگیز آن
رنسانس و پیشینه چالش برانگیز آن
چیرگی ذهن انسان بر خود
چیرگی ذهن انسان بر خود
ارسطو؛ عقلانیت و سعادت بشر
ارسطو؛ عقلانیت و سعادت بشر
ویتگنشتاین و بازی با زبان
ویتگنشتاین و بازی با زبان
طبقه بندی اندیشه سیاسی
طبقه بندی اندیشه سیاسی
سیسرون؛ خطیب روم باستان
سیسرون؛ خطیب روم باستان
آیا نظریه ‌پردازی بومی امکان دارد؟!
آیا نظریه ‌پردازی بومی امکان دارد؟!
تفکر فلسفی یونان؛ میراث دوران باستان
تفکر فلسفی یونان؛ میراث دوران باستان
سامان مندی قدرت در اندیشه افلاطون
سامان مندی قدرت در اندیشه افلاطون
زندگینامه و آثار آلکسی دوتوکویل
زندگینامه و آثار آلکسی دوتوکویل
معرفی آرشیو موسیقی
بسطامی، ایرج
 آلبوم رقص آشفته (گل پونه ها)
◊  کار و کوشش ما را از سه عیب دور می‌دارد، افسردگی، دزدی و نیازمندی. ولتر  ◊