Locked دریافت Toolbar آفتاب
مقالات سیاسی جهان علمای شیعه، جنبش صهیونیسم و اسرائیل | صفحه ۵
۱۵ فروردين ۱۳۸۶
  ◊   دفعات نمایش : ۷۶۹        Wednesday, Apr 4, 2007
علمای شیعه، جنبش صهیونیسم و اسرائیل
از جمله صفحات درخشان تاریخ مبارزات شیعه، قیام و اعتراض مراجع و علمای ایران در برابر حركت خزنده صهیونیسم و رشد سرطانی این پدیده در قلب جهان اسلام است.
۵۴۳۲۱ قبلى صفحه اول
علمای شیعه، جنبش صهیونیسم و اسرائیل

حجت الاسلام فلسفی، برجسته ترین واعظ و سخنران مذهبی به تبعیت از امام خمینی در برخی از سخنرانی های مهم خود، ضمن افشای جنایات اسرائیل در فلسطین، خطرات آن رژیم را برای مسلمانان جهان یادآور می شد. در تلگرامی كه امام در ۲۷ تیر ۱۳۴۳ برای ایشان به سیرجان مخابره كرد خاطر نشان ساخت كه:

«هرگز در مقابل اظهار حق و ترویج احكام اسلام از ارعاب و ارهاب های بی مغز نهراسید... و مظالم دولت ها را هر چه بیشتر و با هر وسیله انتشار دهید و برای عظمت اسلام و ممالك اسلامی و قطع ید اجانب، خصوصاً اسرائیل كه در حال جنگ با مسلمین و اسلام است در مجامع عمومی دعا كنید...» ۷۴

در شهریور ۱۳۴۸، وی طی سخنانی در مسجد ارك تهران، با اشاره به آتش زدن مسجدالاقصی توسط اسرائیلی ها اظهار داشت: «... اگر اشغال كشورهای عربی ارتباطی به ما نداشته باشد، ما نمی توانیم در تجاوزی كه به یكی از اماكن مقدس مذهب ما صورت گرفته است ساكت بمانیم.» ۷۵ در سال ۱۳۴۹نیز به دلیل سخنرانی مهیجی كه وی علیه اسرائیل در شیراز ایراد كرد، به دستور ساواك شبانه او را تحت الحفظ به تهران آوردند۷۶ و بالاخره در بهمن سال ۱۳۵۰ برای همیشه ممنوع المنبر گردید. ۷۷

آیت الله طالقانی هم از علمای مجاهدی بود كه در سال ۱۳۲۸ به نمایندگی از سوی آیت الله كاشانی در كنفرانس اسلامی كه در كراچی برگزار شد، شركت كرد. در سال ۱۳۴۹، به نشانه تجلیل از شخصیت ضد استعماری و ضد صهیونیستی جمال عبدالناصر (رئیس جمهور مصر)، مراسم شب هفتم درگذشت او را در مسجد هدایت تهران برگزار نمود. ۷۸ در ماه رمضان آن سال در شب های احیاء، سخنرانی های مهیج و افشاگرانه ای علیه جنایات اسرائیل در فلسطین ایراد كرد. ایشان در بخشی از خطبه ها اظهار داشت:

«مصیبت دیگر آن است كه آواره های فلسطین دارند. مگر كم مصیبت است؟ مردمی كه متجاوز از بیست سال در بیابان ها زندگی می كنند و بانگ می زنند به وجدان بشریت، به مردم دنیا كه به داد ما برسید، آنها به جای اینكه به دادشان برسند با بمب های ناپالم به سرشان می ریزند. این مصیبت نیست؟» ۷۹

همچنین به منظور اظهار همدردی با رنج های مردم فلسطین، خطبهٔ نماز عید فطر آن سال را به موضوع فلسطین اختصاص داد و از نمازگزاران خواست تا فطریه خودرا به مردم فلسطین دهند كه با استقبال پرشور مردم مواجه شد. ۸۰

آیت الله شهید مرتضی مطهری نیز مبارزه سخت و پیگیری را با صهیونیسم بین الملل در اسرائیل و در دفاع از حقوق پایمال شدهٔ فلسطینی ها دنبال می كرد. وی در سخنرانی تاریخی خود كه در عاشورای سال ۱۳۹۰ قمری برابر با اسفند ۱۳۴۸شمسی در حسینیه ارشاد ایراد كرد، گفت:

«اگر پیغمبر اسلام زنده می بود، امروز چه می كرد؟ دربارهٔ چه مسأله ای می اندیشید؟ والله و بالله قسم می خورم كه پیغمبر اكرم در قبر مقدسش امروز از یهود می لرزد. این یك مسأله دو دو تا چهارتاست. اگر كسی نگوید، گناه كرده است. من اگر نگویم والله مرتكب گناه شده ام و هر خطیب و واعظی اگر نگوید مرتكب گناه شده است. گذشته از جنبهٔ اسلامی، فلسطین چه تاریخچه ای دارد؟ قضیه فلسطین مربوط به دولتی از دولت های اسلامی هم نیست، مربوط به یك ملت است، ملتی كه او را به زور از خانه اش بیرون كرده اند. تاریخچه فلسطین چیست؟

مدعی هستند كه در سه هزار سال پیش دو نفر از ما، داود و سلیمان برای مدت موقتی در آنجا سلطنت كرده اند. تاریخ را بخوانید. در تمام این مدت دو سه هزار ساله، كِیْ بوده است كه سرزمین فلسطین به یهود تعلق داشته است؟ كِیْ بوده است كه بیشتر سرزمین فلسطین مال ملت یهود باشد؟ آیا بیشتر سرزمین فلسطین از آن ملت یهود است؟ قبل از اسلام هم مال آنها نبود. روزی كه مسلمین فلسطین را فتح كردند، فلسطین در اختیار مسیحی ها بود نه در اختیار یهودی ها و اتفاقاً مسیحی ها كه با مسلمین صلح كردند یكی از مورادی كه در صلحنامه گنجاندند. این بود كه شما یهود را در اینجا راه ندهید. گفتند ما با شما زندگی می كنیم ولی با یهود زندگی نمی كنیم چطور شد كه یك دفعه [فلسطین]، نام «وطن یهودی» به خود گرفت؟

یكی از قضایایی كه كارنامه قرن ما را تاریك می كند (این قرنی كه به دروغ نام حقوق بشر، نام آزادی، نام انسانیت بر آن گذاشته اند) همین قضیه است...

اگر حسین بن علی بود می گفت اگر می خواهی برای من عزاداری كنی، برای من سینه و زنجیر بزنی، شعار امروز تو باید فلسطین باشد. شمر امروز موشه دایان است. شمر هزار و سیصد سال پیش مرد. شمر امروز را بشناس. امروز باید در و دیوار این شهر با شعار فلسطین تكان می خورد.»۸۱

همچنین ضمن یكی از سخنرانی های خود را در همان سال در حسینیه ارشاد، اعلام داشت كه حساب بانكی به نام علامه طباطبایی، آیت الله سید ابوالفضل زنجانی و خود وی جهت جمع آوری كمك های نقدی برای مردم فلسطین افتتاح شده است و از مردم مسلمان كشور خواست تا در حد توان خویش به یاری مردم مظلوم فلسطین بشتابند. پس از این سخنرانی بود كه آیت الله مطهری دستگیر شد و مورد بازجویی قرار گرفت. ۸۲

امام موسی صدر، رهبر شیعیان لبنان نیز سخت در اندیشهٔ سرنوشت فلسطینی ها بود. وی سرآغاز بهبودی اوضاع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مسلمانان جهان رادر حل مسأله فلسطین می دانست و در هر محفل و مجلس به موضوع فلسطین اشاره می كرد. یك بار گفت: ما باید مسأله فلسطین را بدون شرمساری و یا ترس بر عهده گیریم و در این راه از دادن قربانی نهراسیم. ۸۳ وی موضوع فلسطین را تنها یك مسأله اسلامی نمی دانست و سعی می كرد كه آن را بیشتر از منظر فطری و انسانی مطرح كند تا در محافل غیر اسلامی و و جدان های غیر مسلمانان نیز مؤثر واقع شود:

«تلاش برای آزادی فلسطین، تلاش برای آزادی مقدسات اسلامی و مسیحی و تلاش برای آزادی انسان است. این تلاشی است برای جلوگیری از آلوده شدن نام خداوند در روی زمین، زیرا صهیونیسم با رفتارهای خود نام خداوند را آلوده می سازد.» ۸۴

امام موسی صدر در سال ۱۳۴۸ حمایت خود را از مبارزات رزمندگان فلسطینی اعلام كرد. ۸۵ سازمان «امل» (شاخه نظامی حركت المحرومین كه توسط وی پایه گذاری شد) یكی از وظایف سه گانه اش دفاع از مقاومت فلسطین بر ضد صهیونیسم بود. ۸۶ وی به منظور آگاهی بخشی به محافل سیاسی جهان در معرفی مظلومیت ملت فلسطین و جنایات صهیونیست ها در آن سرزمین، به آلمان و فرانسه سفر كرد و با شخصیت های مذهبی و سیاسی و رسانه های گروهی آنجا دیدار و گفتگو نمود. همچنین ضمن سفر به مصر، كویت و لیبی، با رهبران سیاسی این كشورها دیدار كرد و نسبت به حمایت همه جانبه از مقاومت فلسطینی ها بر ضد اسرائیل تلاش فراوانی به عمل آورد.

وی در نامه ای كه در اكتبر۱۹۶۹ به مفتی بزرگ لبنان، شیخ حسن خالد نوشت، ضمن دعوت وی به ایجاد یگانگی میان پیروان مذاهب اهل سنت و شیعه، اظهار داشت:

«اكنون كه آزادی سرزمین اشغال شدهٔ فلسطین هدف همه مسلمانان است چه بهتر كه همگی هماهنگ شویم و صفوف خود را متشكل و متحدسازیم. این را نیز باید بگویم كه مهم تر از هر چیز این است كه فعلاً كه سرزمین لبنان از طرف اسرائیل مورد حمله قرار گرفته است، لازم است همگی به صفوف مقاومت فلسطین ملحق شویم و مبارزه علیه اسرائیل را تقویت كنیم. ضروری است كه در سطح وسیع تر با همه كشورهای عربی در پیكار بر ضد اسرائیل متحد شویم و با آنان همكاری و همفكری كنیم.» ۸۷

با اوجگیری انقلاب عظیم اسلامی ایران به رهبری امام خمینی، مسأله فلسطین جزو یكی از مبرم ترین مسائل راهبردی جمهوری اسلامی شده است و در این هدف مقدس با وجود همه فشارها و توطئه ها و تهدیدها همچنان استوار و پابر جا به یاری حق تعالی ایستاده است. بدون جهت نبود كه با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، موشه دایان وزیر خارجه وقت اسرائیل اظهار داشت كه این انقلاب زلزله ای سهمگین برای اسرائیل است.

محمد حسن رجبی
پانوشت ها:
۱. مرتضی قانون. دیپلماسی پنهان، جستاری در روابط ایران و اسرائیل در عصر پهلوی. تهران: طبرستان، ۱۳۸۱، ص ۹۸ و ۹۹؛ سازمان های یهودی و صهیونیستی در ایران، مؤسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی، ۱۳۸۱، ص ۷۲.
۲. اسناد مهاجرت یهودیان ایران به فلسطین (۱۳۳۰ ـ ۱۳۰۰ ش) ، به كوشش مرضیه یزدانی، تهران، سازمان اسناد ملی ایران، ۱۳۷۴، ص ۴. در برخی منابع نخستین مهاجرت یهودیان ایران به فلسطین را در سال های ۲۱ و ۱۹۲۰ نوشته اند. ر. ك. به: سازمان های یهودی و ...، ص ۴۳۷. به نوشته یك منبع صهیونیستی اسرائیل، تا پایان جنگ جهانی اول لااقل بیش از یك هزار نفر یهودی ایرانی كه اغلب از اهالی شیراز و نواحی جنوب ایران بودند در اورشلیم و صفاد می زیستند. همان، ص ۷۲.
۳. میرزا حبیب الله خان هویدا ( پدر امیر عباس هویدا، نخست وزیر معدوم زمان شاه) از خانواده ای بهایی و از نزدیكان عباس افندی، رهبر بهائیان، و نیز طرف اعتماد مقامات انگلیسی فلسطین بود. وی در سال ۱۳۰۵ ش از سوی دولت انگلستان به سمت ژنرال كنسول ایران در فلسطین شناخته شد! ر. ك. به: علی اكبر ولایتی، ایران و مسئله فلسطین بر اساس اسناد وزارت امور خارجه (۱۹۳۷ ـ ۱۸۹۷ م / ۱۳۱۷ ش ـ ۱۳۱۵ ق)، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، ۱۳۷۶، ص ۹۱ـ ۱۰۵.
۴. همان، ص ۹۷.
۵. اسناد مهاجرت...، ص ۴ و ۵.
۶. به نوشته بن زوی (رئیس هیأت جمعیت ملی یهود فلسطین) در روزنامه «داور» فلسطین، به شماره ۳۲۰۲، مورخ ۲۱/۱۱/۱۹۳۵ (۲۹/۸/۱۳۱۴ش) در سال ۱۳۰۲ ش بیست و چهار مؤسسه صهیونیستی در ایران به منظور مهاجرت یهودیان به فلسطین فعالیت می كرده است. همان، ص ۴۴.
۷. همان، ص ۱۲، ۲۷، ۵۰.
۸. به عنوان مثال در ۲۰ فروردین ۱۳۰۱ ش، در محله یهودیان تهران درگیری میان یهودیان و مسلمانان روی داد كه تا اواسط آن سال ادامه داشت. به دنبال آن نخست ۵۶ نفر و چند هفته بعد ۱۳۰۰ نفر از یهودیان، كشور را ترك كرده و به فلسطین مهاجرت كردند. ر.ك. ب: حبیب لوی، تاریخ یهود، تهران، كتاب فروشی یهودا بروخیم، ۱۳۳۹، جلد ۳، ص ۹۴۴ ـ ۹۴۵: ذكر این نكته ضرور است كه زندگی مسالمت آمیز میان ایرانیان و یهودیان در طول ۲۵۰۰ سال همچنان استمرار داشته است. «در زمان كوروش، یهودیان در ایران پراكنده شدند و از جمله در اصفهان سكوت گزیدند. به دلیل ازدیاد مهاجران یهود، این شهر به «یهودیه» معروف گردید. در دوران اسلامی نیز یهودیان مانند پیروان ادیان دیگر كه در اسلام به «اهل كتاب» شناخته شده اند، در میان مسلمانان و از جمله ایرانیان به آسودگی زندگی می كردند و گاه از جزیه معاف بودند. آنها می توانستند ملك و مال بیندوزند و از اموال خود به گونه ای كه در میان مسلمانان روا باشد بهره ببرند. اما اروپاییان برای اینكه یهودیان در سرزمین هایشان ریشه ندوانند و آنجا را میهن خود ندانند به آنها اجازه نمی دادند برای خود ملك بخرند و یهودیان ناگزیر آنچه را كه با كار خود به دست می آوردند نقدی نگاه می داشتند و این كار، خواه ناخواه آنها را به سوی رباخواری می كشاند.
در جامعه اسلامی، صدها فیلسوف و پزشك یهودی زندگی می كردند و فلاسفه یهود بدون هیچ بیمی با مسلمانان به مناظره می پرداختند. در زمان قاجار، یهودیان برای نشان دادن همدلی خود با شیعیان، در آیین های سوگواری محرم شركت می كردند و حتی در شهرهایی مانند شیراز دسته های سینه زنی به راه می انداختند. شمار شاعران یهودی كه به فارسی شعر می گفتند به اندازه ای است كه تذكره ای از زندگینامه آنان نوشته شده است.» دایره المعارف فارسی، جلد ۳ (م ـ ی)، ۱۳۷۵، ص ۳۳۸۳. این زندگی مسالمت آمیز همچنان ادامه داشت و ایرانیان مسلمان از زمان تشكیل دولت اسرائیل تاكنون همیشه میان هموطنان یهودی خود و صهیونیست های اشغالگر تمایز قائل بوده اند. موضع گیری های ضد صهیونیستی انجمن كلیمیان ایران در برابر اقدامات صهیونیستی اسرائیل پس از انقلاب اسلامی، مؤید این گفته و نیز نشانه هوشیاری و روابط حسنه فی مابین هموطنان مسلمان و یهودی است.
۹. دیپلماسی پنهان...، ص ۱۰۴ و ۱۰۵؛ محمد رضا سماك امانی، كاشف الغطاء، سوره خشم، تهران، سازمان تبلیغات اسلامی، ۱۳۷۲، ص ۷۴ـ ۷۹.
۱۰. كاشف الغطاء، سورهٔ خشم، ص ۷۹ـ ۸۱.
۱۱. اسناد مهاجرت ...، ص ۲۹؛ دیپلماسی پنهان، ص ۱۱۱.
۱۲. همان، ص ۲۸.
۱۳. كاشف الغطاء، سورهٔ خشم ، ۱۰۱ و ۱۰۲؛ محمد شریف رازی، گنجینهٔ دانشمندان، ج.ا.كتابفروشی اسلامیه، ۱۳۵۲، ص ۲۵۱ ـ ۲۵۳.
۱۴. كاشف الغطاء، سورهٔ خشم، ص ۱۰۱ و ۱۲.
۱۵. اسناد مهاجرت ...، ص ۳۰.
۱۶و ۱۷ . همان، ص ۳۰ و ۳۱؛ رادولف پیترز، اسلام و استعمار، ترجمه محمد خرقانی، مشهد، مؤسسه چاپ و انتشارات آستان قدس رضوی، ۱۳۶۵، ص ۱۱۵.
۱۸. اسناد مهاجرت...، ص ۳۸.
۱۹. ایران و مسئله فلسطین ...، ص ۱۶۶ و ۱۶۷.
۲۰. همان، ص ۱۶۷.
۲۱. همان؛ دیپلماسی پنهان....، ص ۱۵۲
۲۲ و ۲۳. ایران و مسئله فلسطین، ص ۱۶۸.
۲۴. همان، ص ۱۶۶.
۲۵. اسناد مهاجرت...، ص ۴۱. عنایت الله سمیعی وزیر خارجه دولت محمود جم طی گزارشی مورخ ۲۳/۱۲/۱۳۱۵ ش به دفتر مخصوص شاهنشاهی، سعی كرد ضمن بر شمردن تهدیدات بالقوه اعراب نسبت به مرزهای غربی و جنوبی ایران، سیاست حمایت از دولت یهود در سرزمین فلسطین را به عنوان موضع رسمی دولت ایران توصیه نماید. ر. ك. به: دیپلماسی پنهان ....، ص ۱۰۶ و ۱۰۷.
۲۶. برای اطلاع بیشتر ر. ك. به: جدول كوچ یهود به فلسطین (۱۹۱۹ ـ ۱۹۴۵ م / ۱۲۹۸ ـ ۱۳۲۴ ش) در: سازمان های یهودی در ایران، ص ۴۴۰ و ۴۴۱.
۲۷. آیت الله بروجردی طی نامه های متعددی كه در این سال ها به خطیب شهیر آقای فلسفی می نوشت مراتب نگرانی خود را از غائله آفرینی های بهائیان در گوشه و كنار كشور ابراز می كرد. ر. ك. به: خاطرات و مبارزات حجت الاسلام فلسفی، تهران، مركز اسناد انقلاب اسلامی، ۱۳۷۶، ص ۱۸۵ـ ۲۰۰.
۲۸. دیپلماسی پنهان، ص ۱۳۰ و ۱۳۶.
۲۹. اسناد مهاجرت...، ۸۰ـ ۸۱.
۳۰. سید جلال الدین مدنی، ایران اسلامی در برابر صهیونیسم، تهران، سروش، ۱۳۶۲، ص ۱۹.
۳۱. همان، ص ۱۹ و ۲۰؛ خاطرات و مبارزات حجت الاسلام فلسفیف ص ۴۱۱ـ ۴۱۴.
۳۲. روزنامه نجات، شماره ۶، مورخه ۲۶ دی ۱۳۲۶.
۳۳. ایران اسلامی در برابر صهیونیسم، ص ۲۳.
۳۴. سید مجتبی نواب صفوی، فدائیان اسلام: تاریخ، عملكرد، اندیشه. به كوشش سید هادی خسروشاهی، تهران: انتشارات اطلاعات، ۱۳۷۵، ص ۷۰.
۳۵. اسناد مهاجرت ...، ص ۱۰۱ و ۱۰۲.
۳۶. همان، ص ۱۰۴ و ۱۰۵.
۳۷. دیپلماسی پنهان، ص ۱۷۵.
۳۸. اسناد مهاجرت ...، ص ۱۰۲.
۳۹. بر طبق اسناد موجود یكی از این صهیونیست ها دون آدولف لهستانی بود. همان، ص ۱۲۸.
۴۰. همان، ص ۱۱۴و ۱۱۵.
۴۱. سازمان های یهودی و صهیونیستی در ایران، ص ۱۳ و ۱۴.
۴۲. همان، ص ۱۵۱ و ۱۵۲.
۴۳. همان، ص ۱۷۰ و ۱۷۱.
۴۴. همان، ص ۱۳۸.
۴۵. همان، ص ۱۳۲.
۴۶. همان، ص ۱۳۸.
۴۷. همان، ص ۱۶۳.
۴۸. عبدالرضا هوشنگ مهدوی، سیاست خارجی ایران در دوران پهلوی، تهران، نشر البرز، ۱۳۷۴، ص ۱۵۴؛ ویلیام شوكراس. آخرین سفر شاه. ترجمه عبدالرضا هوشنگ مهدوی. تهران: نشر البرز، ۱۳۶۹، ص ۹۳. لازم به یادآوری است كه پانزده ماه بعد و در اوایل حكومت دكتر مصدق، دولت ایران كنسولگری خود رادر بیت المقدس تعطیل نمود كه با واكنش مثبت كشورهای عرب روبرو گردید.
۴۹. جلال آل احمد، سفر به ولایت عزرائیل، تهران، انتشارات، مجید، مقدمه، ص ۱۶.
۵۰. همان، ص ۱۷.
۵۱. برای اطلاع از پیامها و سخنرانی های ضد صهیونیستی و ضد استعماری آیت الله كاشانی ر. ك. به: ایران اسلامی در برابر صهیونیسم؛ محمد دهنوی (گردآورنده)، مجموعهٔ مكتوبات، سخنرانی ها و پیام های آیت الله كاشانی از ۱۲۹۹ ه . ش تا شهریور ۱۳۴۰ ه . ش. تهران: چاپخش، جلد ۱ـ ۳.
۵۲. همان، جلد ۲، ص ۲۳۵.
۵۳. به نقل از: سید احمد موثقی. اندیشه و استراتژی وحدت در شبه قارهٔ هند و ایران، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، ۱۳۷۶، ص ۲۶۷.
۵۴. همان، ص ۲۵۳ و ۲۶۵ ـ ۲۶۷؛محمد دهنوی پیشین، جلد ۲، ص ۱۸۲ و ۱۸۳. این دو نماینده آیت الله حاج میرزا خلیل كمره ای و آیت الله سید محمود طالقانی بودند.
۵۵. كاشف الغطاء، سورهٔ خشم. ص ۱۱۹ـ ۱۵۰. نامه تاریخی كاشف الغطاء نخست در سال ۱۳۳۳ توسط دكتر علی شریعتی ترجمه شد و سپس دیگران نیز ترجمه های متعددی از آن نمودند.
۵۶. همان.
۵۷. برای اطلاع از روابط گستردهٔ سیاسی، امنیتی، اقتصادی و نظامی رژیم پهلوی و اسرائیل ر. ك. به: دیپلماسی پنهان، ص ۲۳۵ ـ ۴۲۸؛ نقش اسرائیل در ایران، شامل قراردادهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی. [بی جا]: انتشارات انقلاب [بی تا]، علیرضا ازغندی. روابط خارجی ایران (دولت دست نشانده) ۱۳۵۷ـ ۱۳۲۰. تهران: قومس، ۱۳۷۶، ۴۰۹ ـ ۴۲۰؛ حسین فردوست: ظهور و سقوط سلطنت پهلوی، تهران انتشارات اطلاعات، ۱۳۷۱، ص ۳۶۴ ـ ۳۷۲ و ۴۴۲ ـ ۴۴۶؛ عبدالرضا هوشنگ مهدوی، سیاست خارجی ایران در دوران پهلوی، تهران، نشر البرز، ۱۳۷۴، فصل سوم، پنجم و ششم. برای اطلاع از عملكرد برخی از عوامل سیاسی، اقتصادی رژیم اسرائیل در ایران ر. ك. به: دفتر پژوهش های مؤسسه كیهان. معماران تباهی یا سیمای كارگزاران كلوپ های روتاری در ایران، جلد سوم. سازمان انتشارات كیهان. چاپ سوم، ۱۳۷۹.
۵۸. از افراد معروفی كه به اسرائیل رفتند، جلال آل احمد و داریوش آشوری بودند. جلال آل احمد خاطرات خود را از آن كشور چندی بعد با عنوان سفر به ولایت عزرائیل و آشوری نیز در مقاله مبسوطی به عنوان «سفرنامه اسرائیل» در كتاب ماه كیهان انتشار داد كه هر دو لحن كاملاً جانبدارانه ای از آن رژیم داشتند. انتشار سفرنامهٔ آل احمد موجب تعجب و انتقاد برخی از روحانیون و روشنفكران مذهبی قرار گرفت كه از جملهٔ آنان آیت الله خامنه ای بود. برای اطلاع بیشتر رجوع شود به: سفر به ولایت عزرائیل، مقدمه، ص ۳۶. برجسته ترین و شناخته شده ترین مهرهٔ فرهنگی اسرائیل در ایران داریوش همایون بود كه سرپرستی روزنامه صهیونیستی آیندگان را از سال ۱۳۴۶ تا زمان انقلاب بر عهده داشت. برای اطلاع از سوابق عملكرد وی ر. ك. به: دفتر پژوهش های مؤسسه كیهان. نیمهٔ پنهان؛ سیمای كارگزاران فرهنگ و سیاست، جلد اول. سازمان انتشارات كیهان، چاپ سوم، ۱۳۷۹، ص ۱۱ـ ۳۸.
۵۹. صحیفه نور، چاپ جدید، جلد اول، ص ۹۶.
۶۰. همان، ص ۸۹ و ۹۰.
۶۱. همان، ص ۹۱ـ ۹۴.
۶۲. كوثر، جلد اول، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر اثار امام خمینی، ۱۳۷۱، ص ۱۰۱.
۶۳. همان، ص ۱۲۶ و ۱۲۷.
۶۴. صحیفه نور، جلد اول، ص ۲۳۵.
۶۵. برای اطلاع از متن اعلامیه ها رجوع شود به : اسناد انقلاب اسلامی، تهران، مركز اسناد انقلاب اسلامی، ۱۳۷۴، ج ۱، ص ۳۰۵ـ ۳۲۰؛ ج ۲، ص ۱۵۶ـ ۱۵۸، ۱۶۶ـ ۱۶۸؛ ج ۳، ص ۲۰۷ـ ۲۱۲؛ ج ۴، ص ۱۶۴ـ ۱۶۸؛ ج ۵، ص ۱۲۶ ـ ۱۲۸؛ دیپلماسی پنهان، ص ۳۸۶.
۶۶. روابط خارجی ایران در سال ۱۳۴۶. گزارش سالانه وزارت امور خارجه، ص ۵۶، ۵۷.
۶۷. حمید روحانی. نهضت امام خمینی، ج ۲، ص ۴۵۹. برای اطلاع از نظرات مراجع، علما، فضلا و حوزه های علمی ایران و عراق نسبت به آتش سوزی مسجدالاقصی ر. ك. به: اسناد انقلاب اسلامی، ج ۱، ص ۳۳۴ـ ۳۳۸؛ ج ۲، ص ۱۶۶ـ ۱۶۸.
۶۸. صحیفه نور، ج ۱، ص ۱۶۸.
۶۹. صحیفه نور، ج اول، ص ۲۰۶ ـ ۲۱۰.
۷۰. اسناد انقلاب اسلامی، ج ۱، ص ۳۶۱ـ ۳۶۸؛ ج ۵، ص ۱۵۵ـ ۱۵۷.
۷۱. از جمله این وعاظ، حجت الاسلام فلسفی، آیت الله شهید مطهری و حجت السلام هاشمی رفسنجانی بودند.
۷۲. مشخصات این كتاب چنین است: اكرم زعیرت. سرگذشت فلسطین یا كارنامه سیاه استعمار، ترجمه علی اكبر هاشمی رفسنجانی، قم: دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، [۱۳۶۲]. وی در مقدمه ای كه در اردیبهشت ۱۳۶۲ بر این كتاب نوشت انگیزهٔ خود را از ترجمه آن چنین بیان كرده است: «بر این اعتقاد بودم كه یكی از كارهای بسیار لازم، آشنا كردن مردم ایران با حوادث فلسطین و علل و عوامل و خطرات روی كار آمدن اسرائیل غاصب است كه به خاطر سیاست ضد اسلامی و ضد عربی رژیم پهلوی، خیلی از مردم ایران از این موضوع حیاتی بی خبرمانده بودند.» یكی از دلایل بازداشت ایشان در سال ۱۳۴۳، انتشار همین كتاب بود. همان.
برای اطلاع از نظرات مراجع، علما، فضلا و حوزه های علمیه ایران و عراق علیرغم این موضعگیری رژیم شاه، روابط همه جانبه رژیم شاه واسرائیل به طور روزافزونی در حال گسترش و تعمیق بود. در طول این جنگ رژیم شاه نفت اسرائیل را تأمین می كرد. در مصاحبه ای كه شاه در سال ۱۳۴۸ انجام داد تلویحاً به روابط تاریخی ایران و یهودیان اشاره كرد و روابط بازرگانی و از جمله فروش نسبت به اسرائیل را اقدامی كاملاًَ تجاری و غیر سیاسی دانست. ر. ك. به: روابط خارجی ایران در سال ۱۳۴۸، گزارش سالیانه وزارت امور خارجه، ص ۸۴.
۷۳. برای اطلاع از مواضع ضد صهیونیسیت و ضد اسرائیلی هاشمی رفسنجانی، به عنوان نمونه ر. ك. به: هاشمی رفسنجانی، دوران مبارزه. زیر نظر محسن هاشمی. تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، ۱۳۷۶، ج ۲، ص ۱۰۴۶ ـ ۱۰۴۸، ۱۰۵۴ـ ۱۰۵۵، ۱۰۷۵ـ ۱۰۸۲.
۷۴. خاطرات و مبارزات حجت الاسلام فلسفی، ص ۲۷۹. سند ساواك، شماره ۱۴۴.
۷۵. همان، ص ۳۲۰، سند ساواك، شمارهٔ ۲۳۴.
۷۶. همان، ص ۳۰۸ ـ ۳۱۵، سند ساواك، شماره ۲۲۶.
۷۷. همان، ص ۳۴۰، سند ساواك، شمارهٔ ۲۸۲.
۷۸. بهرام افراسیابی و سعید دهقان. طالقانی و تاریخ. تهران: انتشارات فرزانه [بی تا]، ص ۲۷۹.
۷۹. علی محمدی . آیت الله طالقانی ابوذر امام. سازمان تبلیغات اسلامی، ۱۳۷۲، ص ۵۷.
۸۰. همان؛ طالقانی و تاریخ، ص ۲۹۶، ۲۹۸.
۸۱. سیری در زندگانی استاد مطهری، تهران: انتشارات صدرا، چاپ چهارم، ۱۳۷۶، ص ۸۲ـ ۸۴.
۸۲. همان ،ص ۸۴.
۸۳. عبدالرحیم اباذری، امام موسی صدر امید محرومان. تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، ۱۳۷۴، ص ۱۶۸ـ ۱۶۹.
۸۴. همان، ص ۱۶۹.
۸۵. علی علمی اردبیلی. زندگی و مبارزات امام موسی صدر و سید محمد باقر صدر. [مشهد]. انتشارات امامت، ۱۳۵۸، ص ۴۷.
۸۶. همان، ص ۵۷.
۸۷. همان.
منبع: «مجموعه مقالات همایش اسناد و تاریخ معاصر مركز بررسی اسناد تاریخی، آذر ۱۳۸۱
مقالات ارسالی به آفتاب
۵۴۳۲۱ قبلى صفحه اول
  |  مبارزات‌شیعه
دریافت مقاله ثبت مقاله آفتاب من چاپ بازگشت
روش های ساده برای آب کردن شکم
روش های ساده برای آب کردن شکم
طالع‌بینی ۵ خرداد ماه ۹۱
طالع‌بینی ۵ خرداد ماه ۹۱
طالع‌بینی خرداد ماه ۹۱
طالع‌بینی خرداد ماه ۹۱
۹ روش برای باهوش تر کردن کودک
۹ روش برای باهوش تر کردن کودک
اظهارات جلیلی و اشتون و توافق برای ادامه دادن مذاكرات در مسكو
اظهارات جلیلی و اشتون و توافق برای ادامه دادن مذاكرات در مسكو
آنچه درباره «سوپ» نمی‌دانستید...
آنچه درباره «سوپ» نمی‌دانستید...
دستگیری متهمان به قتل پسر جوان در کمتر ۲۳ ساعت
دستگیری متهمان به قتل پسر جوان در کمتر ۲۳ ساعت
تیغ جراحان بر چشمان زن قربانی اسیدپاشی نشست
تیغ جراحان بر چشمان زن قربانی اسیدپاشی نشست
دوست دارم در تراکتور بمانم اما می‌گویند ما پول نداریم
دوست دارم در تراکتور بمانم اما می‌گویند ما پول نداریم
اشتون /كامل/: گفت‌وگوها گام به گام خواهد بود
اشتون /كامل/: گفت‌وگوها گام به گام خواهد بود
 وبلاگ آفتاب 
معرفی آرشیو موسیقی
شجریان، محمد رضا
 آلبوم سپیده(چاوش ۶)
◊  تا چیزی از دست ندهی چیز دیگری بدست نخواهی آورد این یک هنجار همیشگی است . اُرد بزرگ  ◊