
مدیتیشن؛ دریچهای به سوی آسودگی
امروزه در این دنیای شلوغ و پرهیاهو، شاید بیش از همیشه انسان به لحظاتی برای آرامش نیازمند است و گویی آرامش در زندگی این روزهای ما به جواهری کمیاب تبدیل شده است که برای تجربه آن باید تلاش کرد. یکی از راههای رسیدن به آرامش، استفاده از تمرینهای مدیتیشن است.
مدیتیشن، ورزشی برای ذهن
مدیتیشن درواقع یک نوع ورزش است که منشأ آن کشورهای جنوب شرقی آسیاست و امروزه در کشورهای مختلف جهان به کار برده میشود. مدیتیشن نوعی مراقبه است که در آن فرد ذهنش را از امور غیرضروری خالی میکند. در واقع میتوان گفت مدیتیشن یک نوع بیذهنی است. در حالت عادی ذهن ما پر از آرزوها، خاطرهها و هیجانها و همیشه درگیر و شلوغ است. حتی زمانی که در خواب هستیم نیز مغز در حال فعالیت است و به همین دلیل خواب میبینیم .
زمانی که فرد مدیتیشن انجام میدهد، در حالتی فرو میرود که هیچ فکر، آرزو و هیجانی به ذهنش وارد نمیشود و فرد به راستی آرامش را تجربه میکند؛ این آرامش همان مدیتیشن است. لحظات مراقبه، لحظاتی سرشار از سکوت و فضای خالص و آرامش محض است.
مدیتیشن به ما کمک میکند بیشتر به بخش وجودی خودمان که محو، ناشناخته و نادانسته است، پی ببریم. به وسیله مدیتیشن به واقعیت درون خود بیشتر پی میبریم.
در این حالت شخص با خود و محیط پیرامونش راحتتر خواهد بود و کارهایی را که به عهده میگیرد، به شکل موثرتری انجام میدهد و به دیگران نزدیکتر میشود. این افراد احساس خصومت و نگرانی کمتری را تجربه خواهندکرد .
ذهن و جسم روی یکدیگر تاثیر متقابل دارند و زمانی که با مدیتیشن و ذهن را از افکار منفی و ناخواسته خالی میکنیم، این آرامش ذهنی روی جسم ما نیز تاثیر میگذارد و باعث میشود آرامش درونی و لذتبخشی را تجربه کنیم. در هنگام انجام مدیتیشن آرامش بخشی به جریان میافتد و بر روی ذهن، اعصاب، اندامهای حسی و جسم تاثیر مثبت میگذارد و به ترتیب ذهن آسوده و آرام خواهد شد.
چند لحظه آرامش
ذهن انسان چند پاره است و به مسائل مختلف فکر میکند و همین امر باعث ناآرامی در فرد میشود. در واقع میتوان ذهن را به خیابان شلوغی تشبیه کرد که ترافیک سنگینی دارد و اتومبیلها با سرعت در آن در حال عبور و مرور هستند و گاهی هم تصادف میکنند. با کمک مدیتیشن و تمرینهای آرامسازی، میتوان یک این ذهن شلوغ و آشفته را آرام کرد بنابراین اگر احساس خستگی ذهنی و استرس میکنید، چند دقیقه از اتاق کارتان بیرون بروید و در یک جای آرام و بدون دغدغه بنشینید، چشمان خود را ببندید و فقط به تنفس خود دقت کنید. آرام نفس بکشید. این کار اثر قدرتمندی برای آرام کردن ذهن شما دارد. وقتی هوا را به داخل ششهای خود فرو میبرید، آرامش درونی را وارد بدن خود میکنید و وقتی هوا رابیرون میرانید، تجسم کنید تمام نگرانیها و تشویشها را بیرون راندهاید. این سادهترین راه برای مدیتیشن و رسیدن به آرامش است.
تاثیر مدیتیشن بر بیماریها
بسیاری از متخصصان معتقدند تمرینهای تن آرامی که تحتنظارت و راهنماییهای پزشک و روانشناس انجام میشود، در درمان بیماریهایی مانند زخم معده، بیماریهای قلبی ـ عروقی و بیماریها و اختلالهای جسمانی که علتی روانی و ذهنی دارند، موثر است.
انواع مدیتیشن
امروزه روشهای متعددی برای انجام مدیتیشن وجود دارد که با وجود تفاوتهایشان، همگی یک هدف را دنبال میکنند و آن چیزی نیست جز دستیابی انسان به آرامش درونی. برخی از انواع مدیتیشن عبارتند از :
ـ مدیتیشن تمرکزی: سادهترین روش برای این نوع مدیتیشن این است که آرام بنشینید و روی تنفس خود دقت کنید. نوعی ارتباط بین ریتم تنفس و فکر شخص وجود دارد. زمانی که یک فردی عصبانی است، تنفس او سریعتر و کوتاهتر میشود و هنگامی که فکرش آرام است، تنفس او منظم و عمیقتر خواهد بود بنابراین تمرکز روی تنفس باعث میشود فرد آرامش درونی و فکری کسب کند.
ـ مدیتیشن تفکری: در این نوع باید روی حواس تمرکز انجام شود و شخص تصور کند که اطلاعات دریافتی از طریق حواسش و افکار ناراحتکننده از جلوی ذهنش عبور میکنند و بدون اینکه فعالیتی انجام بدهد، فقط شاهد تخلیه فشارها و ناراحتیهای خود خواهد بود.
گام به گام تا انجام مدیتیشن
قبل از اینکه مدیتیشن را شروع کنیم، باید به نکتههای زیر توجه کنیم:
۱- نظم در محل و زمان تمرکز اهمیت بسزایی دارد. وقتی زمان و مکان منظم باشد، ذهن آرام و با حداقل تاخیر فعال میشود. به همین دلیل سعی کنید مدیتیشن را در یک ساعت بهخصوص و در یک جای مشخص انجام دهید.
۲- بهترین زمان برای انجام مدیتیشن صبح زود و غروب است یعنی زمانی که در بحبوبه فعالیتهای روزمره نیست.
۳- قبل از شروع به مغزتان دستور دهید آرام باشد و گذشته، حال و آینده را فراموش کنید.
۴- آگاهانه تنفستان را منظم کنید تا اکسیژن بهتر به مغز برسد و سپس تدریجی مغز را از افکار مختلف خالی کنید.
۵- برای ساکن شدن ذهن به مغز خود فشار نیاورید زیرا با این عمل امواج مغزی افزایش مییابد و مدیتیشن به تاخیر خواهدافتاد.
۶- روی اشیای بیرنگ و خنثی تمرکز و پس از بستن چشمهایتان آن شیء را تصور کنید. میتوانید کلمهای را هنگام تمرکز و مدیتیشن مرتب تکرار کنید، آن کلمه را در ذهن خود تکرار و با تنفستان هماهنگ کنید. .
نظر شما چیست؟
لیست نظرات
نظری ثبت نشده است