
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی توضیحاتی درباره معنای لغوی واژه «ربا» منتشر کرد.
معنای لغوی واژه «ربا»
پرسش: علمای لغت شناس کلمه «ربا» را که در قرآن کریم آمده چگونه معنا می کنند؟
پاسخ اجمالی: «راغب» مؤلف یکی از بهترین کتب لغت در زمینه قرآن، در معنی ربا می گوید: «ربا در لغت دارای دو معناست: 1- زیادی 2- علوّ و برتری». صاحب «مقاییس اللغهٔ» می گوید: «ربا به دو صورت آمده «ربا» و «رباء» و هر دو یک معنا دارد و آن زیادی و رشد و نموّ است». مؤلّف «لسان العرب» می گوید: «ربا به معنای زیادی و نموّ است». در مجموع، ربا در لغت عرب دارای سه معناست: زیادی، علو و نموّ و در عرف شرع، زیادی در معاملات یا وام با شرایط خاصّ است.
پاسخ تفصیلی: دیدگاه اهل لغت درباره واژه ربا
1- راغب در کتاب «مفردات»(1) می گوید: »ربا در لغت دارای دو معناست: 1) زیادی 2) علوّ و برتری»؛ سپس برای هرکدام از این دو، آیات قرآن را شاهد می آورد. در مورد معنای دوم: «فَاِذا اَنْزَلْنا عَلَیها الْماءَ اهْتَزَّتْ وَ رَبَتْ»(2)؛ (وقتی که آب [باران را] بر زمین [مرده بی آب و علف] فرستادیم زمین به جنبش درمی آید و رشد می کند).
بعضی از ادبای عرب «رشد و نمو» را هم جزیی از معنای «ربا» دانسته اند؛ بنابراین معنای ربا، فزونی توام با رشد است که این معنای سوم با آیه فوق سازگارتر است و «تربیت» را هم بدین جهت تربیت می گویند که فزونی در انسان به وجود می آید و انسان رشد و نموّ پیدا می کند.
این دانشمند معروف لغت سپس می افزاید: ربا هرگونه زیادی در سرمایه است ولی در عرف شرع به زیادی خاصّی اطلاق می گردد. خلاصه اینکه او برای ربا دو معنا ذکر کرده است: یکی «زیادی» و دیگری «رشد و نموّ».
2- صاحب «مقاییس اللغه» می گوید: ربا به دو صورت آمده «ربا» و «رباء» و هر دو یک معنا دارد و آن زیادی و رشد و نموّ است. به این ترتیب هر سه مفهوم را، در معنای ربا جمع کرده است.
3- مولّف لسان العرب ـ که از کتابهای لغت گسترده و فراگیر است ـ در این مورد می گوید: ربا به معنای زیادی و نموّ است.
4- و بالاخره صاحب «التحقیق فی کلمات القرآن الکریم» می فرماید: «و التحقیق انّ الاصل الواحد فی هذه المادّه، هو الانفتاح مع زیاده بمعنی ان ینفتح شی فی ذاته ثمّ ینحصل له فضل و زیاده»؛ یعنی مفهوم اصلی این واژه گشایش توام با افزایش است.
از مجموع آنچه در بالا آمده نتیجه گرفته می شود که ربا در لغت عرب دارای سه معناست: 1. زیادی 2. علو 3. نموّ؛ و در عرف شرع، زیادی در معاملات یا وام، با شرایط خاصّی است.(3)
-----------------------
پی نوشت:
(1). کتاب مفردات ألفاظ قرآن از بهترین کتب لغت است که لغات قرآن کریم را تفسیر کرده است و می توان گفت که تفسیر کوتاهی از قرآن است.
(2). سوره فصلت، آیه 39.
(3).گردآوری از کتاب: ربا و بانکداری اسلامی، مکارم شیرازی، ناصر، تهیه و تنظیم: علیان نژادی، ابوالقاسم، مدرسه امام علی بن ابی طالب(علیه السلام)، قم، 1380 شمسی، چاپ اول، ص 55.
تسنیم
نظر شما چیست؟
لیست نظرات
نظری ثبت نشده است